0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Banker afviser lån til seniorer på trods af tårnhøje friværdier

Det grå guld må i stigende grad hente lån via alternative lånekanaler.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
DALSGAARD MIRIAM
Foto: DALSGAARD MIRIAM

Afslag. 61-årige Ingrid Heintz fik lidt af et chok, da hendes bank sagde nej til at låne hende en lille million til at renovere stuehuset på hendes landejendoms Falkenhøjgård mellem Birkerød og Allerød.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De står nærmest i kø for at få hjælp.

Skuffede og vrede repræsentanter for det grå guld, der har fået samme besked i banken eller i realkreditinstituttet: At de desværre ikke kan få et lån, selvom privatøkonomien er kernesund og solid - og selvom de har betalt lånene i huset så langt ned, at de kan fremvise en imponerende friværdi.

Selv husejere med dyre postadresser eller udsigt over Øresund bliver afvist på trods af friværdier på 5,6 og 7 millioner kroner i en sagsbehandling, der tilsyneladende fokuserer mere på kundernes alder, end på deres privatøkonomiske sundhedstilstand.

Sådan lyder meldingen fra Frederik Rovsing, formand for bestyrelsen i selskabet UdenomBanken.dk, der har sig specialiseret i at formidle lån til de danskere, der bliver afvist i deres egne banker og realkreditinstitutter, selvom de har penge på kontoen og styr på finanserne.

Uforståelige afslag i banken

»Vi får flere og flere henvendelser fra det, man kunne kalde velpolstrede seniorer, der får det ene uforståelige afslag efter det andet i det traditionelle lånesystem, og derfor kommer til os. Og som vi uden videre kan hjælpe med et alternativt lån«, siger han og tilføjer:

»Man skal huske, at de lån, vi kan formidle er dyrere end et traditionelt realkreditlån, og derfor har vi svært ved at forstå, hvad der foregår. Men vi kan konstatere, at cirka hver 10. af de låneforespørgsler, vi modtager, kommer fra danskere over 60 år, der er blevet afvist i deres realkreditinstitut. Det er en ret stor andel i betragtning af, af at vores låneportal er digital og netbaseret, og derfor i højere grad appellerer til yngre årgange«.

De har afdraget på deres lån år ud og år ind og bragt gælden så langt ned, at de kan belåne en lille del af den store værdi, når de bliver pensionister. Men hvad sker der så - banken smækker pengekassen i

Alene i løbet af de seneste 5-6 måneder har 241 af de i alt 2.658 forespørgsler om lån via UdenomBanken.dk været underskrevet af kunder på 60 år og opefter. Og de fleste har fået samme begrundelse for afslaget i banker og realkreditinstitutter:

»De får enten at vide, at de er for gamle, eller at deres betalingsevne er blevet for ringe, fordi de har forladt arbejdsmarkedet helt eller delvist. Men i nogle af de her sager, er der rigtig høje friværdier, fordi folk har haft en god betalingsevne gennem hele livet og har passet deres betalinger«, siger Frederik Rovsing.

Hus vurderet til 12 mio., lån afslået

»De har set deres hus som en opsparing, det er de også blevet rådgivet til at gøre nede i banken, derfor har de afdraget på deres lån år ud og år ind og bragt gælden så langt ned, at de kan belåne en lille del af den store værdi, når de bliver pensionister. Men hvad sker der så - banken smækker pengekassen i«.

Det skete også for 61-årige Ingrid Heintz. Hun fik lidt af et chok, da hendes bank sagde nej til at låne hende en lille million til at renovere stuehuset på hendes landejendom Falkenhøjgård mellem Birkerød og Allerød.

»Jeg fik at vide, at mit indtægtsgrundlag ikke er godt nok, og så kunne jeg forstå, at det var et problem, at jeg har passeret de 60 år«, siger Ingrid Heintz, der var så sikker på at få lånet, at hun bare satte byggeriet i gang.

Livet stopper ikke, når man er 60 år

I forbindelse med låneansøgningen fik Ingrid Heintz nemlig vurderet Falkenhøjgård af en ejendomsmægler, der mente, at ejendommen kunne indbringe omkring 12 millioner kroner, hvis den blev sat til salg.

Med en samlet gæld i ejendommen på 3 millioner, mente hun nok, der var plads til et lille lån mere, også selv om gården kun er sat til 6 millioner kroner i den offentlige vurdering. Men banken sagde nej, og så måtte Ingrid Heintz gå uden om banken for at få sit lån.

»Jeg kender andre i min aldersgruppe, som også har svært ved at låne penge, og det synes jeg er ret urimeligt. Vi lever i et samfund, hvor vi hele tiden får at vide, at vi skal arbejde længere og længere, samtidig med at efterlønnen bliver faset ud. Så kan det jo ikke hjælpe noget, at bankerne går ud fra, at livet stopper, når man har passeret de 60 år. Sådan er det jo ikke længere, mange af os er aktive og i job meget længere. Jeg vil faktisk gå så langt som til at kalde det aldersdiskrimination«, siger Ingrid Heintz, der har arbejdet som coach og kursusinstruktør og nu arbejder som naturvejleder.

RD: Ingen alderskrav hos os

Realkredit Danmarks administrerende direktør Carsten Nøddebo er noget overrasket over udviklingen. »Jamen vi har ikke særlige lån for særlige aldre, men vi har den faste regel for kunder, der ikke har nogen fast lønindkomst længere, at vi maksimalt kan tilbyde lån på op til 40 procent af vurderingen i sommerhuse og 60 procent i helårsboliger og ejerlejligheder. Og denne gruppe vil jo i praksis også omfatte folk på 60