Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Joachim Adrian (arkivfoto)
Foto: Joachim Adrian (arkivfoto)

Nedkøling. Usikkerheden om ændringerne af boligskatten i de kommende 2025-forhandlinger har gjort både købere og sælgere mere forsigtige.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Panelet: Usikkerhed om beskatning køler boligmarkedet ned

Regeringens udspil til en 2025-plan og overvejelser om en skattereform kan mærkes på boligmarkedet.Nogle tøver unødigt.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Venstre-regeringen barslede for en uges tid siden med sin 2025-plan for Danmark, en plan, som bl.a. indeholder tegningen til en skattereform. Hver gang vi taler skat, falder tankerne uvægerligt også på boligskatterne, som dels bidrager til statens og kommunernes indtægter med en meget betydelig andel, dels fylder gevaldigt i bolighusholdningerne.

Der forudses mulige stramninger i form af reduktion af skatteværdien af rentefradraget samt mulig ophævelse af skattestop for ejendomsværdiskat og loftet for stigninger i grundskatten. En plan er og bliver jo kun en plan, og her i efteråret står regeringen over for ganske svære forhandlinger med både blå og rød blok om den endelige ramme om boligejernes økonomi.

Det endelige resultat er det vanskeligt at sige noget sikkert om.

Usikkerheden om det endelige udkomme af 2025-planen og en skattereform kan næsten ikke undgå at smitte af på boligmarkedet.

Både vordende købere og sælgere må gå i overvejelse om, hvorvidt tiden nu er rigtig til at handle bolig. Nogle boligejere vil måske fremskynde deres salgsplaner for at få den højest mulige friværdi ved salg, og nogle boligsøgende vil måske skrinlægge købsplaner for at undgå at komme til at sidde med for store udgifter til boligskatterne.

Vi boligadvokater mærker til denne usikkerhed på markedet netop i disse dage og uger. Mange klienter stopper op, enkelte med god grund, mens andre måske har bremset lidt i panik.

Man kan ikke give en enkel tommelfingerregel om, hvad man bør gøre i sådanne situationer. Storm P. sagde, at det er svært at spå, især om fremtiden. Deraf kan man udlede, at man aldrig bør bremse en overvejelse om køb eller salg af ren og skær bekymring. Man kan derimod godt lade sig lede af sund fornuft.

Er der aktuelle politiske udspil, der kan påvirke privatøkonomien, må risikoen for, at planerne bringes ud i livet, tages med i betragtning. Det vil sige, at et køberbudget bør indeholde en hensættelse til imødegåelse af et muligt forringet rentefradrag.

Mange klienter stopper op, enkelte med god grund, mens andre måske har bremset lidt i panik

Det bør også indeholde en hensættelse til en forøget betaling af grundskyld og ejendomsværdiskat. De mulige forhøjelser af de to sidstnævnte skattearter skyldes, at vi får et nyt vurderingssystem i 2018, og at det må forventes, at skatteloft og skattestop aftrappes, således at der ikke længere lægges låg på stigningerne, således som det ellers har været gældende siden 2002.

I nogle områder forventes ejendomsvurderingerne at stige ganske markant, i andre taler man om mere fredelige stigninger. For at undgå at boligmarkedet kastes ud i en alvorlig krise, må det forventes, at man vil søge en indfasningsperiode på nogle år, indtil effekten af en skattereform slår fuldt igennem.

SE OGSÅ:

Den muligt forhøjede ejendomsvurdering, indfasningsperiodens længde og stigningstakten må man forsøge at skønne og så lægge disse størrelser ind i budgettet.

Sammenfattende må man sige, at den nuværende situation kalder på eftertænksomhed og omtanke, men ikke på handlingslammelse.

Man behøver ikke at gå i sort, men derimod bør man som vordende bolighandlende søge privatøkonomisk og juridisk rådgivning, således at de mulige negative effekter af en skattereform kvalificeres og risikobedømmes.

Hvis prisen på ejendommen i behørigt omfang er fastsat med skyldigt hensyn til de aktuelle omstændigheder, og privatøkonomien ikke spændes til bristepunktet ved et køb, kan man gøre som altid: handle når behovet for en ny, større eller andetsteds beliggende bolig kalder på det.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden