Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Madklub. Mens Airbnb-udlejning boomer i alle boligtyper bliver der slået hårdt ned på den form for udlejning på landets kollegier. Også på Rigshospitalets Kollegium. Her er beboerne samlet til spisning i madklubben.
Foto: IVAN RIORDAN BOLL

Madklub. Mens Airbnb-udlejning boomer i alle boligtyper bliver der slået hårdt ned på den form for udlejning på landets kollegier. Også på Rigshospitalets Kollegium. Her er beboerne samlet til spisning i madklubben.

Privatøkonomi

Kollegier slår hårdt ned på Airbnb: Stop udlejningen, ellers ryger du ud

Flere og flere danskere lejer deres bolig ud via Airbnb, men den går ikke på hovedstadens kollegier. Her er linjen benhård. Nogle kollegier tjekker selv Airbnb.

Privatøkonomi

De unge beboere studsede noget, da en pæn ældre dame i 60-årsaldren valsede ind i kollegiets fælleskøkken iført sin rullekuffert.

Her var tydeligvis ikke tale om en studerende i traditionel forstand, men om en turist, der havde sparet gode penge på rejsebudgettet ved at henlægge residensen til et billigt københavnsk kollegieværelse – frem for et dyrere hotelværelse i hovedstaden.

Den slags eksempler er der flere af. Men den går bare ikke.

For studerende – ikke turister

Det er nemlig direkte forbudt for studerende at leje deres kollegieværelser eller lejligheder ud via globale udlejningsportaler som Airbnb. Kollegieboliger er ene og alene forbeholdt de beboere, der har fået dem tildelt, og de må slet ikke bebos af andre end studerende.

Derfor bliver der slået hårdt ned over for de unge, der tager chancen og prøver at tjene en ekstra skilling via Airbnb eller andre former for privat udlejning. Det fremgår af en rundringning blandt hovedstadens kollegier, som Politiken har foretaget.

»På stort set alle kollegier er Airbnb-udlejning helt udelukket. Men vi oplever, at folk lejer ud alligevel, når de tager på ferie eller på weekend, primært fordi de ikke kender reglerne. Vi har også i enkelte tilfælde været nødt til at opsige nogle beboere. De fik selvfølgelig chancen for at rette ind, men det viste sig, at nogle af dem slet ikke boede på de værelser, de lejede ud«, siger Hanne Hampe-Mogensen, juridisk konsulent på Kollegiernes Kontor i København.

»Men det går jo ikke. Vi har lige nu 12.000 unge på venteliste til en kollegiebolig, så vi kan jo ikke have, at de bliver lejet ud til turister. Derfor håndhæver vi reglerne ret restriktivt«, siger hun.

Stop udlejning, eller du ryger ud

Også på Grønjordskollegiet på Amager, er Airbnb lukket land.

»Vi skal vide, hvem der bor her, det skal være personer, der er under uddannelse, og vi vil ikke have alle mulige ukendte personer, der tramper ud og ind af fælleskøkkenerne, det skaber uro«, siger inspektør Steen Ryborg fra Grønjordskollegiet, der omfatter 920 kollegieboliger.

Vi har lige nu 12.000 unge på venteliste til en kollegiebolig, så vi kan jo ikke have, at de bliver lejet ud til turister

»Vi havde en lille håndfuld sager sidste år. Det stoppede vi, og så har vi sendt mails ud til alle beboere, hvor de tydeligt kan se, hvad det er tilladt, og hvad der ikke er tilladt. Og det har tilsyneladende virket«, siger han.

På Rasmus Nielsen kollegiet på Amager har beboerrådet ligeledes fundet det nødvendigt at indskærpe reglerne i en skrivelse til beboerne: »Vi har i den seneste periode oplevet, at flere personer er begyndt at udleje deres værelser i en kortere periode gennem Airbnb og andre lignende tjenester«, skriver beboerrådet, der ikke lægger skjul på den ultimative konsekvens, hvis udlejningen fortsætter:

»Konsekvensen ved udlejning kan i værste fald være, at man bliver opsagt som lejer på Rasmus Nielsen Kollegium«.

Og budskabet var det samme, da Kollegiernes Kontor i København i februar sendte skrivelser ud til de 18 tilknyttede kollegier: »Vi har nu igen erfaret, at der er beboere, der udlejer deres lejemål gennem Airbnb. Det er ikke tilladt. Det bliver betragtet som ulovlig fremleje og vil medføre ophævelse/opsigelse. Vi ser meget alvorligt på dette, da der mangler boliger til studerende. Så derfor: Stop med denne ulovlige udlejning, hvis du ønsker at beholde din bolig«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kollegier tjekker selv Airbnb

Selv om kollegierne som regel reagerer hårdt og hurtigt, når beboerne falder for fristelsen til at udleje deres værelse, er det stadig muligt at finde kollegiboliger på Airbnb. Der bliver lejet kollegieværelser ud både på Østerbro og i det indre København for priser omkring 400 kroner per nat, viser en hurtig gennemgang af Airbnb-annoncer .

Blandt andet udlejer en ung kvinde sit kollegieværelse på Østerbro, og bedømmelserne fra de turister og rejsende, der har lejet værelset, viser, at den unge kvinde har udlejet sit kollegieværelse minimum 15 gange.

Politiken har valgt ikke at nævne navnene på de kollegier, hvor der finder udlejning gennem Airbnb sted, da det ikke har været muligt at komme i kontakt med de pågældende Airbnb-brugere. De specifikke kollegier oplyser alle, at det er strengt forbudt at udleje værelserne.

På Rigshospitalets Kollegium i København har der også været 'smuttere':

»Vi har haft et par sager, hvor beboere er blevet kaldt til møde i vores hovedbestyrelse. Her fik de at vide, at de vil blive sagt op, hvis de ikke retter ind«, siger Christopher Meulengracht, der selv er studerende og desuden formand for Foreningen ved Rigshospitalets Kollegium i København.

Det er ofte kollegiernes egne beboer, der anmelder ulovlige udlejninger. Typisk når der dukker fremmede op i de fælles køkkener ellert vaskerum, oplyser Kollegiernes Kontor i København.

Men flere kollegier tjekker også selv, om beboerne holder sig på måtten.

»Jeg har selv lavet en profil på Airbnb for at tjekke af, om der nogle, der bruger den«, siger Steen Ryborg fra Grønjordskollegiet.

Unge lejer ud fordi de er på røven

Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der repræsenterer over 165.000 studerende, kalder det fornuftigt, at det ikke er tilladt at udleje kollegieværelser gennem Airbnb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Kollegierne er en af de sidste oaser på et boligmarked, som er gået grassat for længe siden. Der skal værnes om kollegielivet, og det er vigtigt, at man holder fast i, at kollegierne er til for at sikre de studerende nogle ordentlige rammer, frem for at det er udlejningscentraler«, siger Yasmin Davali, formand for DSF.

Yasmin Davali påpeger, at det er et symbol på et helt andet problem, når nogle studerende udlejer alligevel.

»Jeg kan godt forstå, hvorfor folk gør det og føler sig fristet til at tjene lidt ekstra, for rigtig mange studerende er på røven økonomisk. Men at man er nødt til at rykke ud af sit eget hjem for at lade nogle andre bo der, er ikke optimale rammer at have som studerende«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce