Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Mette Dreyer/Politiken-Tegning
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Protestbevægelse jagter investorer til ny kreditforening med rekordlave bidrag

Oprøret mod Nykredits prisstigninger har kickstartet forsøget på at skabe en billig kreditforening. Men det kræver milliardkapital, som foreningen Fair Bidragssats nu prøver at rejse i Danmark og udlandet.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Vi kan ændre vilkårene for realkreditlån med en markedsandel på bare få procent. De store institutter må enten følge med ned i pris eller levere kunder til os«.

Ambitionsniveauet er tårnhøjt hos Kim Paulsen, økonom og bestyrelsesmedlem i foreningen Fair Bidragssats.

Og nu også en af de drivende kræfter i forsøget på at sætte en prop i den strøm af bidragsstigninger, som de fire realkreditinstitutter herhjemme har hældt ud over kunderne, siden finanskrisen begyndte.

40.000 facebook-støtter

Det skal ske ved at skabe en ny, kundeejet kreditforening med bidragssatser på det halve af, hvad resten af sektoren i dag opkræver. Blandt andet, fordi ingen skal tjene på lånene, lyder visionen.

Fair Bidragssats begyndte som en protestbevægelse med over 40.000 facebook-tilhængere i kølvandet på de heftige prisforhøjelser, som Nykredit i februar varslede for de 470.000 kunder i datterselskabet Totalkredit, og er nu en forening.

Men før boligejernes frustration over bidragenes størrelse overhovedet kan munde ud i en køreklar kreditforening med et udlån på 50 milliarder kroner om fem år - som er planen - skal Fair Bidragssats rejse en betydelig kapital.

Kapitaljagt fra Norge til Kina

I størrelsesordenen 735 millioner i det første år og 3 milliarder på fem års sigt. De milliarder søger Fair Bidragssats i øjeblikket efter over hele verden.

Både danske pensionskasser og familiefonde, kinesiske investorer, en norsk oliefond og den omdiskuterede rigmand George Soros’ Open Society fond er i spil, fortæller Kim Paulsen.

»Vi har brug for investorer i begyndelsen, indtil kreditforeningen bliver kundeejet. Så vi leder efter en sleeping partner, der også må acceptere stemmeretsbegrænsning«, siger han.

»Forhåbentlig kan vi finde nogle, der kan lide vores formål, og måske i forvejen har grønne og etiske visioner for deres investeringer«, uddyber Kim Paulsen.

Men kapitalbehovet vil i sig selv gøre det meget vanskeligt at holde prisen på lån - altså bidraget - så lavt, som Fair Bidragssats lover sine kommende kunder i butikken. Det mener Jesper Rangvid, professor i finansiering på CBS.

»En nichespiller kan måske klare sig med private investorer. Men hvis man vil have en større udbredelse og spille mod de andre på markedet, kræver det så store beløb, at vi taler om professionelle investorer. De er der bestemt også - men de vil have et afkast af investeringen, der svarer til det, de kan få andre steder«, påpeger han.

Krav og lovregler blokerer vejen

Jesper Rangvid sammenligner situationen med netop Nykredit, som vil på børsen for at få adgang til nødvendig kapital. Og en af flere begrundelser for at hæve kundernes bidragssats tilbage i februar var netop, at kommende aktionærer vil forlange et markedsafkast.

»Så jeg har svært ved at se, hvordan en ny kreditforening kan gøre det meget billigere«, siger han og tilføjer, at det helt overordnet er godt med øget konkurrence.

Lykkes Fair Bidragssats med projektet, kan det ikke undgå at påvirke bidragssatserne generelt. Men en realkreditforening er i dag nødt til at have en vis størrelse for at være effektiv:

»Der er kommet rigtig mange krav og lovregulering, som hele sektoren skal leve op til. For eksempel skal obligationerne, der ligger bag lånene, sælges i store serier på mindst 500 millioner euro (cirka 3,7 milliarder kroner) for at være rigtig interessante for de investorer, der skal købe dem. Ellers bliver obligationens kurs dårlig, og det betyder højere rente for boligejerne«, siger Jesper Rangvid.

I Forbrugerrådet Tænk er der stor anerkendelse til Fair Bidragssats’ vision om at føre realkreditbelåning tilbage til den oprindelige model, hvor der ikke var profit involveret.

Ifølge seniorøkonom Morten Bruun Pedersen er det opsparet frustration og utilfredshed blandt en stor gruppe forbrugere, som nu kan blive omsat til handling.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forbrugerråd krydser fingre

»Jeg tager hatten af for dem og håber, det lykkes. Det bliver spændende at følge, hvordan visionen bliver udmøntet i en konkret plan«, Morten Bruun, der forudser at adgangen til kunderne bliver den store udfordring for et nyt realkreditinstitut.

Det er nemlig bankerne, der sidder tungt på kontakten både til gamle og nye boligejere. Da Nykredit i 2003 købte Totalkredit, var det netop for at få distributionen via de små og mellemstore banker med i købet. Spørger man Fair Bidragssats selv, vil den lave bidragssats gøre meget af salgsarbejdet.

»Kunderne skal nok finde os. Men de kan også komme fra samarbejde med f.eks. pensionskasser, der har mange medlemmer«, siger Kim Paulsen fra Fair Bidragssats, der har tænkt sig at køre med digital selvbetjening og såkaldt robotrådgivning, som kan suppleres af personlig rådgivning efter aftale.

Ud fra en rationel økonomisk betragtning er det rigtigt, at lav pris burde tiltrække kunder, medgiver Morten Bruun Pedersen. »Men en ny kreditforening er oppe imod, at bankerne har bastet og bundet kunderne i fordelsprogrammer, så det kan få konsekvenser, hvis de flytter deres lån. Desuden kan vi se, at selv om folk kan spare penge ved at skifte bank - og det er meget nemmere end at skifte realkreditinstitut - så får mange forbrugere alligevel ikke gjort det«, siger han.

Dødtræt af brutale bidrag

Jane Hansen er klar til at tage springet væk fra Nykredit-koncernen og over i et nyt gebyr-billigt kreditinstitut, hvis det lykkes at få det op at køre.

Hun er, for nu at sige det diplomatisk, dødtræt af ulogiske bidragssatser, der hele tiden får et nyk op ad, fordi de gamle realkreditinstitutter i Jane Hansens optik er blevet pengemaskiner.

»Vi er egentlig en ganske almindelig lønmodtagerfamilie, men med afsæt vores oprindelige landejendom, har vi været heldige med at købe og sælge en række andre ejendomme som vores egne familiemedlemmer skulle have glæde af. Derfor har vi længe haft en håndfuld forskellige realkreditlån i Nykredits datterselskab Totalkredit«.

»Allerede i 2006 finder jeg ud af, at bidragssatserne er vidt forskellige fra lån til lån. Men det giver jo ikke mening, det er jo samme kunde, der står bag alle lånene, nemlig mig og min familie. Så jeg henvender mig til instituttet for at få en forklaring. Jeg får at vide, at bidragene falder, hvis jeg betaler nogle af lånene ned. Men det gør jeg allerede, så sammenhængen er ikke til at få øje på«, siger Jane Hansen.

Hendes navn er opdigtet, for hun stadig har en kunderelation til Totakredit, men navnet er redaktionen bekendt.

Bidragssatser fordoblet

Det lykkes familien få indrettet lånene, så de er til at leve med frem til foråret 2015. Her ønsker Jane Hansen og hendes familie ekstraordinært at indfrie lån for 800.000 kroner, penge, de har tjent fra salget af et sommerhus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Til gengæld vil jeg have bidragssatsen ned, som aftalt, men nu kan det ikke lade sig gøre. Jeg får at vide, at bidragene står fast i hele lånets løbetid. Det lykkes at få en fornuftig aftale, men den kræver at jeg indfrier et lån og opretter et nyt med alt, hvad det indebærer af dyre etableringsomkostninger og gebyrer«.

»Og nu kommer det værste; et halvt år senere bliver alle bidragssatser fordoblet. Det er så voldsomt at vi kan læse i aviserne, hvordan Nykredits egne chefer flytter deres lån ud af koncernen og over i konkurrerende realkreditinstitutter«.

»Jo, jeg krydser fingre for at det lykkes Fair Bidragssats at få skabt en billig kreditforening, der jo i bund bare er baseret på det værdigrundlag, der oprindeligt bar Nykredit. Og jeg tror på det nye projekt for det har logikken og fornuften med sig«, siger Jane Hansen, der selv har meldt sig ind i Fair Bidragssats.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden