Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sukkertrang. Udvidelsen af sukkerafgifterne er blevet rullet tilbage. Til gengæld er de 'gamle' afgifter blivet højere. (arkivfoto)
Foto: MARTIN LEHMANN

Sukkertrang. Udvidelsen af sukkerafgifterne er blevet rullet tilbage. Til gengæld er de 'gamle' afgifter blivet højere. (arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sukkerafgiften er ikke forsvundet - tværtimod

Afgiften på varer tilsat en vis mængde sukker steg ved årsskiftet med 3,5 procent.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mange danske virksomheder er særdeles tilfredse med, at to udskældte afgifter nu er væk. Nemlig fedt- og sukkerafgiften.

Flere medier og politikere har i hvert fald ikke holdt sig tilbage med at fortælle, at de to afgifter er over alle bjerge.

Senest statsminister Helle Thorning-Schmidt i Aftenshowet i sidste uge:

»Nu har vi jo afskaffet fedtafgiften, som den tidligere regering indførte, og den sukkerafgift, som vi selv indførte«, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men er fedt- og sukkerafgiften virkelig afskaffet, som statsministeren siger her?

Både ja og nej.

Ganske simpel forklaring

P1-programmet Detektor kan nu fortælle, at fedtafgiften er forsvundet, mens der stadig er afgifter på sukker. Afgifter, der endda steg den 1. januar i år, og bliver ved med at stige fremover. Forvirret? Det kan der være god grund til.Ideen om en fedtafgift var en del af Forårspakke 2.0 under VK-regeringen i 2009, og afgiften trådte i kraft den 1. oktober 2011. Den fedtafgift blev i december sidste år afskaffet, og den afskaffelse trådte i kraft 1. januar i år. Så den er altså god nok.Anderledes kompliceret bliver det, når vi ser på ’sukkerafgiften’.

For selvom statsministeren taler om, at ’sukkerafgiften’ nu er afskaffet, så er der fortsat afgifter på sukker-produkter. Men hvordan kan det lade sig gøre, tænker du nok? Og forklaringen er egentlig ganske simpel.

Tungen lige i slikmunden
Den ’sukkerafgift’, som mange politikere, herunder også Helle Thorning-Schmidt, taler om, og som altså angiveligt skulle være afskaffet, handler om en udvidelse af den allerede eksisterende lov om afgifter på chokolade og sukkervarer.

En udvidelse, som skulle have skubbet flere produkter, såsom syltede grøntsager og ketchup ind under afgifts-paraplyen. Men disse udvidelser besluttede regeringen at droppe sidste år.Afskaffelsen af sukkerafgiften betyder dermed ikke, at de eksisterende afgifter på sukker fjernes - tværtimod.

For rent faktisk blev det i forbindelse med sidste års Skattereform besluttet, at en række afgifter skulle stige frem mod år 2020 - heriblandt den "gamle" chokolade- og sukkerafgiftslov. Afgiften på varer tilsat en vis mængde sukker steg ved årsskiftet med 3,5 procent.

Så når Regeringen taler om en afskaffelse af ’sukkerafgiften’, er det vigtigt at holde tungen lige i slikmunden.Helle Thorning-Schmidt har ret i sin udtalelse om, at fedt- og sukkerafgiften er afskaffet, hvis man med ’sukkerafgiften’ forstår den udvidelse af den allerede eksisterende chokolade- og sukkerafgiftslov. Men hvis man forstår hendes udtalelse som, at afgiften på sukker-varer nu er væk, ja, så er det ikke sandt.

Detektor har været i kontakt med Statsministeriet, og de henviser til, at det statsministeren mente, var, at de har afskaffet udvidelsen af den gamle chokolade- og sukker-afgiftslov.

Hør hele indslaget om fedt- og sukkerafgifterne i Detektor på P1 klokken 15.03 i eftermiddag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden