Sukkertrang. Udvidelsen af sukkerafgifterne er blevet rullet tilbage. Til gengæld er de 'gamle' afgifter blivet højere. (arkivfoto)
Foto: MARTIN LEHMANN

Sukkertrang. Udvidelsen af sukkerafgifterne er blevet rullet tilbage. Til gengæld er de 'gamle' afgifter blivet højere. (arkivfoto)

Privatøkonomi

Sukkerafgiften er ikke forsvundet - tværtimod

Afgiften på varer tilsat en vis mængde sukker steg ved årsskiftet med 3,5 procent.

Privatøkonomi

Mange danske virksomheder er særdeles tilfredse med, at to udskældte afgifter nu er væk. Nemlig fedt- og sukkerafgiften.

Flere medier og politikere har i hvert fald ikke holdt sig tilbage med at fortælle, at de to afgifter er over alle bjerge.

Senest statsminister Helle Thorning-Schmidt i Aftenshowet i sidste uge:

»Nu har vi jo afskaffet fedtafgiften, som den tidligere regering indførte, og den sukkerafgift, som vi selv indførte«, sagde Helle Thorning-Schmidt.

Men er fedt- og sukkerafgiften virkelig afskaffet, som statsministeren siger her?

Både ja og nej.

Ganske simpel forklaring

P1-programmet Detektor kan nu fortælle, at fedtafgiften er forsvundet, mens der stadig er afgifter på sukker. Afgifter, der endda steg den 1. januar i år, og bliver ved med at stige fremover. Forvirret? Det kan der være god grund til.Ideen om en fedtafgift var en del af Forårspakke 2.0 under VK-regeringen i 2009, og afgiften trådte i kraft den 1. oktober 2011. Den fedtafgift blev i december sidste år afskaffet, og den afskaffelse trådte i kraft 1. januar i år. Så den er altså god nok.Anderledes kompliceret bliver det, når vi ser på ’sukkerafgiften’.

For selvom statsministeren taler om, at ’sukkerafgiften’ nu er afskaffet, så er der fortsat afgifter på sukker-produkter. Men hvordan kan det lade sig gøre, tænker du nok? Og forklaringen er egentlig ganske simpel.

Tungen lige i slikmunden
Den ’sukkerafgift’, som mange politikere, herunder også Helle Thorning-Schmidt, taler om, og som altså angiveligt skulle være afskaffet, handler om en udvidelse af den allerede eksisterende lov om afgifter på chokolade og sukkervarer.

En udvidelse, som skulle have skubbet flere produkter, såsom syltede grøntsager og ketchup ind under afgifts-paraplyen. Men disse udvidelser besluttede regeringen at droppe sidste år.Afskaffelsen af sukkerafgiften betyder dermed ikke, at de eksisterende afgifter på sukker fjernes - tværtimod.

For rent faktisk blev det i forbindelse med sidste års Skattereform besluttet, at en række afgifter skulle stige frem mod år 2020 - heriblandt den "gamle" chokolade- og sukkerafgiftslov. Afgiften på varer tilsat en vis mængde sukker steg ved årsskiftet med 3,5 procent.

Så når Regeringen taler om en afskaffelse af ’sukkerafgiften’, er det vigtigt at holde tungen lige i slikmunden.Helle Thorning-Schmidt har ret i sin udtalelse om, at fedt- og sukkerafgiften er afskaffet, hvis man med ’sukkerafgiften’ forstår den udvidelse af den allerede eksisterende chokolade- og sukkerafgiftslov. Men hvis man forstår hendes udtalelse som, at afgiften på sukker-varer nu er væk, ja, så er det ikke sandt.

Detektor har været i kontakt med Statsministeriet, og de henviser til, at det statsministeren mente, var, at de har afskaffet udvidelsen af den gamle chokolade- og sukker-afgiftslov.

Hør hele indslaget om fedt- og sukkerafgifterne i Detektor på P1 klokken 15.03 i eftermiddag.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden