Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Volapyk. Rudekuverter gemmer ofter på uforståelig nonsens, mener mange borgere.
Foto: MIK ESKESTAD

Volapyk. Rudekuverter gemmer ofter på uforståelig nonsens, mener mange borgere.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tredje står af, når det offentlige 'skriver sort'

Hver tredje forstår ikke post fra det offentlige, viser undersøgelse.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du svært ved at forstå, hvad Skat mener med 'ligningsmæssige fradrag’?

Og giver forklaringen på, hvorfor du har tjent for meget ved siden af SU’en, ikke mening?

Så er du ikke den eneste. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for 24timer.

Hver tredje forstår ikke post fra det offentlige Her svarer 37 procent af danskerne, at de ofte har svært ved at forstå det offentliges skriftlige kommunikation, og 67 procent vil have den forbedret. Især hos unge og ældre giver sproget ikke mening. Og uforståelige formuleringer har store konsekvenser. Det forklarer lektor i offentlig kommunikation Karsten Pedersen fra Roskilde Universitet. LÆS OGSÅ»Hvis borgeren forstår og har tillid til de afgørelser, som det offentlige træffer, så vil der også være mindre behov for at tage fat i det offentlige personligt. Så det er både billigere og mere effektivt - og rarere for borgeren og det offentlige - hvis kommunikationen er klar og letforståelig,« siger Karsten Pedersen til 24timer. Lektor forstår det heller ikke

Også socialrådgiverne oplever, at mange borgere har svært ved at forstå det offentliges breve. Derfor bør undersøgelsen få myndighederne til at genoverveje deres kommunikation, mener formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau: »Det her er helt centralt, for ellers mister vi det fineste, vi har i Danmark: At sætte borgerne i centrum, så de kan deltage aktivt. Det handler om retssikkerhed og har vores absolutte topinteresse.«

LÆS OGSÅ Men der er masser af eksempler på, at det offentlige alligevel får rodet sig ud i formuleringer, der er sort snak for de fleste.

Lektor Karsten Pedersen peger for eksempel på Ankestyrelsens vejledning til kommunerne i at skrive et brev om en afgørelse. Selv har han svært ved overhovedet at forstå de to første sætninger i brevet - og hvordan skal almindelige borgere så kunne?

»Det kan godt være, at der er noget, vi skal have arbejdet med der. Vi er altid modtagelige for gode råd,« siger afdelingschef Merete Pantmann i Ankestyrelsen til 24timer.

Hun forklarer samtidig dilemmaet:

»Vi skal skrive forståeligt for borgeren, men samtidig stå på mål for det juridisk, hvis sagen skal vurderes af domstolene. Det er den store udfordring.«

Ifølge undersøgelsen er det især inden for områderne kontanthjælp, dagpenge og barselsorlov, at borgerne synes, at det offentlige taler sort.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden