Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytiltrådt. Siden Sune Schackenfeldt for 3 måneder satte sig i direktørsædet hos Pædagogernes Pension, har han fået op mod 30 invitationer til luksusrejser, teaterforestillinger og andre arrangementer. Han har kvitteret med at indføre nultolerance og altså takke nej til rejser og gaver.
Foto: Martin Lehmann

Nytiltrådt. Siden Sune Schackenfeldt for 3 måneder satte sig i direktørsædet hos Pædagogernes Pension, har han fået op mod 30 invitationer til luksusrejser, teaterforestillinger og andre arrangementer. Han har kvitteret med at indføre nultolerance og altså takke nej til rejser og gaver.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Direktør: »Vi er vellønnede, så vi kan godt selv betale vores landskampbilletter«

Da Sune Schackenfeldt blev pensionsdirektør for tre måneder siden, blev han overrasket over antallet af invitationer til eksklusive rejser og gaver, som tilflød ham.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de første dage i sit nye job fik Sune Schackenfeldt en invitation, som han blev meget overrasket over – ja, nærmest overrumplet over.

I august havde han taget plads i direktørkontoret hos Pædagogernes Pension (PBU). I hans indbakke lå en invitation til London i tre dage – ledsaget af hustruen. De skulle bo på et eksklusivt hotel tæt ved Hyde Park i den fashionable del af London. En enkelt eftermiddag ville der være et foredrag af en økonom, men ellers bestod arrangementet af samvær med værten i form af golfspil i en berømt klub, teselskab i en societyklub og middage på gourmetrestauranter, hvor der kun kommer udvalgte kunder.

Invitationen kom fra et kapitalforvaltningsfirma. Det er de firmaer, som pensionsselskaberne benytter til at investere deres formuer, så de kan yngle og give kunderne en økonomisk tryg alderdom.

Den nyudnævnte direktør vidste intuitivt, at han skulle sig nej til invitationen.

»Jeg tror ikke, at jeg bliver inviteret, fordi jeg er en fantastisk underholdende fyr. Der ligger selvfølgelig en kalkule bag. Der er grundlæggende en intention om at påvirke mig i en retning, hvor jeg ikke er fuldstændig fri til at disponere. Det gør mig til en dårligere forhandler, og at jeg kan træffe forkerte beslutninger«, siger administrerende direktør Sune Schackenfeldt fra PBU, mens mørket falder på udenfor, og fodgængere med indkøbsposer haster over Østerfælled Torv i småregnen.

Invitationerne bliver sendt diskret og personligt til de personer, der træffer beslutning om, hvem der skal investere pensionsmidlerne

Det er langtfra den eneste invitation, der er kommet den nybagte pensionsdirektørs vej i den foreløbig godt tre måneder lange karriere. Siden august har Sune Schackenfeldt modtaget adskillige lignende invitationer til Cannes, Paris, Rom og andre byer.

»Der er tale om ture, hvor man bor på dyre hoteller, spiser eksklusive middage, tager på sejlture og går til dyre forestillinger. Det faglige indhold er beskedent, men ’man kan lære hinanden at kende’«, siger han.

Hvor meget tror du, at turene ville have kostet, hvis du selv havde måttet betale?

»Det havde været rigtigt dyrt«.

Rejserne er ikke det eneste. Der er kommet en jævn strøm af invitationer til koncerter, teaterforestillinger, sportsbegivenheder – næsten 30 i alt – og der bliver sendt dyre vingaver. Der findes selvsagt ingen samlet opgørelse over, hvor meget leverandører bruger til at smøre topcheferne i pensionsbranchen.

»Men når der har været reception i pensionsbranchen, så er det lige før, fragtmanden skal hidkaldes for at køre vinen hjem. Og det er ikke de billige flasker, som lander på gavebordene«, siger Sune Schackenfeldt, der har været salgsdirektør i syv år i pensionsselskabet PFA, inden han overtog topposten i PBU. Alligevel kendte han ikke til den omfattende praksis med at invitere på rejser og andre arrangementer:

»Invitationerne bliver sendt diskret og personligt til de personer, der træffer beslutning om, hvem der skal investere pensionsmidlerne. Da det blev offentliggjort i maj, at jeg skulle tiltræde som administrerende direktør, begyndte de første følere allerede at komme«.

Milliarder i pengetanken

Motivet til at invitere pensions- og investeringsdirektører til eksklusive arrangementer er Sune Schackenfeldt ikke i tvivl om. De danske pensionsselskaber har tilsammen 4.000 milliarder kroner liggende i deres pengetanke, som forvalterne gerne vil have fat i.

»De beløb, som bliver på brugt på eksklusive arrangementer, er småpenge i forhold til de beløb, som de kan komme til at forvalte«, siger han.

PBU er med godt 60 milliarder under forvaltning blot det 14.-største pensionsselskab i Danmark, men var sidste år den 113.-største i investor i Europa. Sune Schackenfeldt følte, at han kom ’i lommen’ på kapitalforvalterne, hvis han sad til højbords med dem.

Derfor tog han en snak med sin bestyrelsesformand og fik opbakning fra PBU’s bestyrelse og delegeretforsamling til som det første selskab i branchen at melde en politik om nultolerance ud.

I oktober kunne han sende en mail til sine medarbejdere om den nye nultolerancepolitik.

»Grundlæggende vil jeg, at vi fremover klart siger nej til gaver samt ekstern betaling af rejser, ophold, middage, underholdning etc.«, stod der blandt andet, men reglerne indebærer også, at eventuelle gaver – for eksempel vingaver – bliver returneret.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Når vi indfører nultolerance, så undgår vi gråzoner. Ingen er længere i tvivl om, hvorvidt de skal sige ja eller nej til en invitation. Kommer der så en invitation, hvor vi vurderer, at det er relevant at deltage, så betaler vi selv omkostningerne. Det er bare ikke sket endnu, men der vil der sandsynligvis komme en relevant konference med et relevant indhold. Så betaler vi selv«, siger Sune Schackenfeldt.

Er der nogen bagatelgrænse?

»Hvad er en bagatelgrænse? En gave, du får som led i din funktion, får du jo, mens du varetager pædagogernes interesser. Det er jo ikke en personlig gave, så det er bedre med rene linjer«.

Har PBU tidligere takket ja til invitationer og modtaget vingaver?

»I et vist omfang. Vi har ikke været blandt de store modtagere af rejser, men vi har modtaget vingaver. Jeg kan også sagtens sætte mig ind i, hvordan nogle føler, at de har styr på tingene og ikke lader sig påvirke. De mener godt, at de kan skille tingene ad inde i hovedet«.

Hvorfor så indføre nultolerance nu?

»Det er naturligt at indføre nultolerance i forbindelse med et direktør- og generationsskifte. Vi skal også huske på, at der er tale om nogle få i selskaberne, der får de mange invitationer. Og vi er vellønnede, så vi kan godt selv betale vores landskampbilletter, hvis vi gerne vil til fodbold«, siger den 43-årige direktør.

Har du ikke et behov for at mingle med andre fra branchen og leverandører og på den måde skabe relationer?

»Det kan jeg gøre på mange andre måder. Vi kan bare invitere, så kommer de gerne her på kontoret og får en danskvand. Jeg behøver slet ikke at tage til London på luksushotel for at skabe relationer«.

På væggen bag direktørens skrivebord hænger der et maleri af Folmer Bendtsen med et motiv fra kvarteret omkring Nørrebro Station, hvor arbejdermaleren voksede op for 100 år siden. Det minder dagligt Sune Schackenfeldt om, hvem han arbejder for. Det er nemlig de 110.000 pædagoger, der ejer Pædagogernes Pension. Det er den del af lønnen, som pædagogerne skal lægge til side til pension, der har skabt formuen.

»Den nye nultolerancepolitik giver os et helt rent fokus. Vi tænker på pædagoger, fra vi står op, til vi går i seng, og skal ikke i vort daglige virke have fokus på andet end at gøre det så godt som muligt for pædagogerne«, siger Sune Schackenfeldt, der er overbevist om, at andre selskaber vil følge efter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror, at mange – ligesom mig – vil blive overrasket over mængden af invitationer og gaver. På længere sigt tror jeg ikke, at medlemmerne vil kunne forstå, at direktørerne i deres pensionsselskaber skal på luksusrejser for at varetage deres interesser«.

Kunne pædagogerne have en større pension, hvis I for flere år siden havde sagt fra over gaveregnen?

»Jeg tror, at vi fremadrettet bliver bedre forhandlere ved at indføre nultolerancepolitik. Jeg tror også, at du bliver bedre til at lede din virksomhed, hvis du ikke hele tiden er væk på rejser og til konferencer«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden