Anne og Torben Gandrup har sagt farvel til hjembyen Taastrup og bor nu fast i deres sommerhus i Nykøbing Sjælland.
Foto: Mads Nissen

Anne og Torben Gandrup har sagt farvel til hjembyen Taastrup og bor nu fast i deres sommerhus i Nykøbing Sjælland.

Privatøkonomi

»Det blev rækkehuset – og ikke sommerhuset, der blev vores pensionsopsparing«

Antallet af pensionister, som bor fast i deres sommerhus slår rekord. For seks år siden stod Anne og Torben Gandrup i valget mellem et rækkehus og sommerhuset. Det blev sommerlandet, der vandt.

Privatøkonomi

Der var ingen tvivl.

Sommerhuset tæt på Nykøbing Sjælland skulle være omdrejningspunktet i deres tilværelse som pensionister. Da pensionen tegnede sig i horisonten, havde ægteparret Anne og Torben Gandrup valget mellem at blive boende i rækkehuset i Taastrup, hvor de havde boet i 40 år, eller slå sig permanent ned i sommerhuset tæt på det hav, Torben Gandrup elsker at fiske i.

»Vi ville skulle gå ned i løn, når vi skulle på pension, så det ville blive lidt stramt økonomisk, hvis vi skulle beholde både rækkehuset og sommerhuset. Og vi var ærlig talt også ved at få nok af at pakke vores ting sammen og tage turen frem og tilbage«, siger 68-årige Anne Gandrup.

»Vi har det bedste ørredvand i Issefjord«, indskyder 71-årige Torben Gandrup og kommer med en tilføjelse af mere praktisk karakter: »Vi var ikke indstillet på at holde to huse ved lige. Det koster både tid og penge, så der ville ikke blive plads til ret meget andet i budgettet«.

Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville lære så mange nye mennesker at kende.

Parret er en del af en tendens. En opgørelse fra Danmarks Statistik og Nordea viser, at 21.444 ud af landets 223.666 sommerhuse nu har status af helårsbolig for pensionister. I 2007 havde godt 15.000 sommerhuse helårstatus.

Det meste af Gandrupernes liv er nu koncentreret i det nordvestlige Sjælland. Skæbnen har villet, at sønnen med familien har slået sig ned på egnen, så der er også tæt til de to børnebørn på ni og 11.

»Det er sådan set lidt underligt, at jeg har boet de 60 første år af mit liv i Taastrup, og jeg havde et stort netværk der, men jeg savner slet ikke byen«, siger Anne Gandrup.

Mødte nye mennesker

De seneste seks år har ægteparret engageret sig stærkt i det lokale foreningsliv: Gymnastik- og tennisklub, og så er der kulturcenteret Pakhuset, hvor de er frivillige og nyder de mange jazzkoncerter på stedet.

»Kalenderen er mere end fuld. Der er aldrig uger, hvor vi ikke skal noget. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville lære så mange nye mennesker at kende«, siger Anne Gandrup.

Torben Gandrup er kommet i bestyrelsen for fiskeklub i Rørvig.

»Jeg er lidt af et foreningsmenneske«, siger han, der også er formand for den lokale grundejerforening.

Da de for en halv snes år siden begyndte at lufte deres beslutning om at flytte i sommerhus, var reaktionerne overvejende positive.

»Men der var da kollegaer, som spurgte om, vi var sikre. Der er jo meget mørkt om vinteren, og der er ikke nogen gadelygter, sagde de«, fortæller Anne Gandrup.

I 2011 skulle gik Anne på efterløn og Torben på pension. Planen om at flytte permanent ind sommerhuset skulle realiseres. Sommerhuset havde de købt i 1989, så det havde været rammen om et utal af weekender og ferier. Oprindeligt var huset på 50 kvadratmeter, men var blevet udvidet en smule undervejs.

»Da vi købte sommerhuset, talte vi om, at det skulle være vores pensionsopsparing. Vi har folkepension og ATP, men ellers ikke rigtig nogen pensionsopsparing«, siger Anne Gandrup.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hun har arbejdet som bogholder, og Torben Gandrup som elektriker. Arbejdsmarkedspensionerne kom til i 1990’erne og sent i deres arbejdsliv, så det er ikke blevet til det store for nogen af dem. Derfor var det rart med opsparing i mursten.

»Men det blev rækkehuset – og ikke sommerhuset, der blev vores pensionsopsparing«, konstaterer Torben Gandrup, der fortæller, at de har sørget for at få deres realkreditlån ud af verden.

»Vi har altid betalt afdrag på vores lån – ikke noget med afdragsfrihed«, siger han.

Parret stod da også med ’et pænt overskud’, da rækkehuset var solgt. En del af pengene blev skudt i en udvidelse og modernisering af sommerhuset, som blev på 120 kvadratmeter og isoleret, så det er rart at være der året rundt.

»Vi har fået hvert vores arbejdsværelse. Jeg laver papirklip, så det er rart, at jeg ikke altid skal rydde op efter mig, men bare lade tingene ligge«, siger Anne Gandrup.

Livet på landet gør ægteparret afhængig af deres bil, og der er daglig kappestrid i al venskabelig om at få råderet over bilen. Der går busser, men de kører ikke så ofte som S-toget i Taastrup, og der kan jo komme en dag, hvor de ikke længere kan sidde bag rattet.

»Her i huset tager vi en dag af gangen, men der er købmænd, som kører varer ud. Kommunen er også langt fremme i skoene med hjemmehjælp og ældreboliger, så der er ikke forskel på at bo her eller i Taastrup og København«, siger Torben Gandrup.

Flere skal bo i sommerhus

Odsherred Kommune, som ægteparret bor i, har satset bevidst på at få pensionister til at slå sig ned i deres sommerhuse. Og de får nu hjælp af et forslag til at lempe planloven, så det bliver lettere at få fast adresse i sommerhuset. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) forklarer i en mail:

»For det første vil forslaget skabe mere liv og aktivitet i de små lokalsamfund langs kysterne. Pensionister skal jo også i ny og næ have morgenbrød fra bageren, klippes hos frisøren og have lappet cyklen ved cykelsmeden. For det andet får langt flere pensionister med dette forslag mulighed for at indrette tilværelsen, som de ønsker. Det giver livskvalitet«, siger ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ældre Sagen fik for godt et år siden lavet en rapport om »drivkræfterne« bag pensionisters ønske om at bo hele året i sommerhuset. Her var det forklaringer som billig bolig i gode omgivelser, ro, nærvær og natur og ikke mindst søgen efter fællesskaber, der blev trukket frem.

»Mens man er i arbejde, vælger man i høj grad at bo der, hvor der muligheder for at finde arbejde, og det er jo ofte i byerne. Det er ikke nødvendigvis, fordi man elsker byen og dens herligheder, at man bor der. Når man så bliver pensionist, så kan man vælge mere frit, hvor man lyst til at bo«, siger chefkonsulent Olav Felbo.

Ældre Sagens analyse viser, at det i høj grad er pensionister med penge på lommen og godt helbred, der flytter i sommerhus.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce