Foto: Anders Brohus

Det begyndte med et kviklån. Nu skylder Mads over en halv million og er med til at finansiere en russisk milliardærs luksusliv

Danskere, der tager kviklån og havner i en gældsfælde, er med til at finansiere russisk milliardærs luksusliv med privat jetfly og superyacht. Hans danske forretning vokser kraftigt trods kampagner fra myndighederne. Lækkede papirer afslører, at tocifrede millionbeløb fra den danske forretning sendes i skattely på Malta.

Det begyndte med et kviklån på 20.000 kroner, da han flyttede hjemmefra og skulle betale indskuddet på sin første lejlighed.

Men det ene lån tog det næste i et tiltagende økonomisk kaos, hvor brutale kviklånsrenter og misligholdte lån fik gælden til at eksplodere. I dag skylder 29-årige Mads Bertelsen cirka 530.000 kroner, og gælden vokser så hurtigt, at den lander på omkring 730.000 kroner til næste år.

»Man er ung og dum – og det er så nemt at hente de her penge, og man tænker, at det skal jeg nok få betalt tilbage. Men pludselig handler hele tilværelsen om at holde kreditorerne fra livet, mens man kæmper for at skaffe penge til næste måneds overlevelse«, siger han.

De her lån eksploderer som håndgranater i hånden på de mennesker, der tager dem, ikke mindst de unge

Trods utallige advarsler og forbrugerpolitiske indgreb er der ikke noget, der tyder på, at de dyre kviklån er blevet mindre populære. Og det bekymrer Forbrugerrådet Tænk.

Eksploderer som en håndgranat

»De her lån eksploderer som håndgranater i hånden på de mennesker, der tager dem, ikke mindst de unge. De bliver lokket ind i et låneforhold, der ser uskyldigt og tilforladeligt ud og bliver markedsført overalt. Men så snart de er inde, risikerer de at blive plukket, og vi kan se, at det kommer bag på mange, hvor enormt dyre lånene kan ende med at være«, siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Politiken har sammen med partnere i European Investigative Collaboration kortlagt et af de kviklånsfirmaer, som Mads Bertelsen skylder penge. Undersøgelsen er delvis foretaget ved hjælp af forretningsdokumenter lækket til det tyske magasin Der Spiegel. Den viser, hvordan en russisk milliardær, Oleg Bojko, lever et liv med lystyacht, privatjet og pragtpalæ ved Comosøen i Italien, mens han tjener styrtende på, at blandt andre 160.000 danskere, der som Mads Bertelsen lader sig lokke af hurtige penge hos firmaerne Zaplo og Vivus, som hører til Bojkos koncern 4Finance.

Når fælden klapper

Halvdelen af lånene i russerens internationale konglomerat var ved udgangen af 2015 i restance, fremgår det af koncernens regnskaber. Når lånerne betaler for sent, klapper fælden med gebyrer og skyhøje renter. Papirer fra Bojkos koncern afslører blandt andet, at hans danske firmaer tjener i gennemsnit 124 procent i renter på at låne ud til kunder i Danmark.

Selv om Forbrugerombudsmanden siden 2014 har ført kampagner for at advare mod kviklånene, har det ikke virket.

Zaplo og Vivus, som er de største i Danmark, har fordoblet antallet af lånekunder fra 2014 til 2016 og mere end fordoblet udlånet fra 313 millioner kroner til 755 millioner kroner i 2016.

0,05 procent i skat

Jan Normann Rasmussen, formand for Dansk Kredit Råd, hvor kviklånsfirmaer som Ferratum, GoKredit, Zaplo og Vivus er medlemmer, bekræfter, at markedet generelt i vækst og trækker flere og flere også udenlandske aktører til Danmark:

»Det er vel udtryk for, at det er en vare, som kunderne efterspørger. Hvis kunderne ikke synes, det er en god idé gjorde de det vel ikke«, konstaterer han.

Interne dokumenter fra Oleg Bojkos 4Finance-koncern viser, at det danske selskab fra 2013 til 2015 betalte mindst 16,2 millioner kroner i renter til et beslægtet selskab på Malta. Det giver fradrag i skatten af det danske millionoverskud, mens selskabet på Malta blot har betalt 0,05 procent i skat af indtægterne.

Ingen i 4Finances ledelse vil lade sig interviewe, men i en skriftlig kommentar hedder det: »Vores regnskabsprocesser er fuldt reviderede for at sikre, at vi lever op til reglerne på området og betaler skat korrekt i Danmark«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce