»Vi er ved at få et København, hvor de fattigste bliver skubbet helt ud af boligmarkedet, og hvor dem, der så alligevel forsøger at klare sig, må leve med en boligsituation, som vi i dag vil kalde uacceptabel«, siger rapportens forfatter Hans Skifter Andersen, adjungeret professor på byggeforskningsinstituttet.
Arkivfoto: Stine Tidsvilde/POLFOTO

»Vi er ved at få et København, hvor de fattigste bliver skubbet helt ud af boligmarkedet, og hvor dem, der så alligevel forsøger at klare sig, må leve med en boligsituation, som vi i dag vil kalde uacceptabel«, siger rapportens forfatter Hans Skifter Andersen, adjungeret professor på byggeforskningsinstituttet.

Privatøkonomi

Trods byggeboom og politiker-løfter: København er blevet en by for de rige tilflyttere

Velstillede københavnere og tilflyttere overtager både nye og gamle boliger, mens fattige borgere og familier presses ud.

Privatøkonomi

Tunge lastbiler, kraner og byggearbejdere buldrer ud og ind af de københavnske byggepladser, hvor tusindvis af nye boliger slås om pladsen.

Men selv om nybyggeriet slår alle rekorder, har de dårligst stillede københavnere ikke fået noget ud af festen. Deres boligstandard er i store træk den samme som for 10 år siden. Til gengæld har de velstillede københavnere og en stor gruppe af lige så velstillede tilflyttere taget for sig både af de nye boliger og af dem, der bliver ledige i den eksisterende boligmasse.

Udviklingen vil fortsætte, for det er meget vanskeligt at få lov at bygge små og billige boliger i København

Det er konklusionen i en ny og opsigtsvækkende rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut, der rammer lige ned i den kommunale valgkamp.

»Vi er ved at få et København, hvor de fattigste bliver skubbet helt ud af boligmarkedet, og hvor dem, der så alligevel forsøger at klare sig, må leve med en boligsituation, som vi i dag vil kalde uacceptabel«, siger rapportens forfatter, adjungeret professor på byggeforskningsinstituttet, Hans Skifter Andersen.

»Det, vi kan se, er, at rigtig mange borgere og familier med lave indkomster i højere grad end tidligere er tvunget til at dele bolig med andre, dele toilet og køkken, og det er jo ikke nødvendigvis særligt sjovt, hvis man ikke er studerende«.

Undersøgelsen, der er baseret på den tilgængelige data fra registre, viser, at næsten dobbelt så mange voksne københavnere deler bolig i 2015 i forhold til i 2007, fordi de hverken har råd til at købe nybyggede eller eksisterende boliger alene.

Og kun omkring 2.700 – svarende til 4 procent – af de borgere, der havde elendige boligforhold i 2007, har fået en bedre boligstandard i 2015. Og det til trods for, at der i perioden er bygget 8.300 nye boliger i hovedstaden, fastslår rapporten.

På den baggrund har Hans Skifter Andersen svært ved at se, hvordan udviklingen matcher de lokalpolitiske visioner om at skabe et blandet udbud af boliger, som kan betales af alle.

»Jeg tror, at politikerne forestiller sig, at dem, der flytter ind i nybyggeriet, er flyttet ud af andre boliger i byen, som de fattige så kan få glæde af. Men det er bare ikke det, der sker. For også her er det tilflyttere og velstillede københavnere, der overtager boligerne«, siger han.

Det dystre billede af forholdene på det københavnske boligmarked bliver bakket op af Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter:

»Jeg tror, man politisk har ønsket en by, der var mere velhavende, som havde færre sociale problemer, og en by som var tiltrækkende for folk og familier med gode indkomster. Problemet er bare, at man langsomt har presset de lave indkomster ud af byen. Og den udvikling vil fortsætte, for det er meget vanskeligt at få lov at bygge små og billige boliger i København«, siger Curt Liliegreen, der trøster sig med at der trods alt stadig er almene boliger, der gør det muligt for folk med almindelige indkomster at have en bolig i København.

»Men det ændrer ikke på at vi har fået en by for de velstillede«, siger han.

Overborgmester Frank Jensen (S) erkender problemet og sætter sin lid til den såkaldte 25-procents regel, der giver kommunen ret til at kræve, at hver fjerde nye lejlighed er almen og billig.

»Den regel er relativt ny og er ikke slået igennem i boligmarkedet endnu. Derfor har vi ikke i større målestok kunnet forbedre boligstandarden for folk med små indkomster. Men i de kommende år kommer 25-procents reglen til at slå igennem big time, og står det til mig, får vi i løbet af de næste 10 år omkring 10.000 nye almene boliger i København«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce