Flere sårbare borgere ender i problemer, når de tager kviklån.

Flere sårbare borgere ender i problemer, når de tager kviklån.

Privatøkonomi

Regler mod farlige kviklån virker ikke

Svage borgere bliver udnyttet til at tage såkaldte kviklån. Nu kræver flere organisationer, at reglerne for lånene bliver lavet om.

Privatøkonomi
FOR ABONNENTER

Laura Christina lånte for knap 100.000 kroner. Hun købte en masse tøj og derefter en kaffemaskine til 2.000 kroner, der på grund af skyhøje renter og gebyrer ville ende med at koste hende 7.500 kroner. Maskinen blev leveret til døren – på det bosted for psykisk syge, hvor hun bor.

»Så knækker filmen altså«, siger Peter de Medici, som er far til Laura Christina på 39. Han måtte i sommer handle hurtigt, da hans datter i en dårlig periode pludselig havde optaget en række lån, som han siden har forsøgt at få fornuftige afdragsordninger på.

Dem, der oftest fristes af de hurtige lån, er folk med dårlig økonomi eller i sårbare situationer – blandt andet psykisk syge. Det bekræfter Landsforeningen Sind: »Det er et kæmpe problem, som vi ofte bliver kontaktet af pårørende om«, siger landsformand Knud Kristensen.

Men Laura Christinas eksempel viser også, at de seneste indgreb, der skulle sikre forbrugeren mod dyre og uovervejede lån, ikke virker en tøddel, mener formand for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip: »Det er fortsat et marked, der ikke fungerer ordentligt, med urimelige produkter, man alt for hurtigt kan optage. Og med renter og omkostninger, der er helt uigennemskuelige for kunderne«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce