Flere hjem samler over seks personer under et tag

Såkaldte kæmpehusstande med mere end seks personer er et voksende fænomen siden finanskrisen.

Privatøkonomi

Der er stadigt flere, der vælger at rykke sammen i store husstande med over seks personer.

Det er en udvikling, der har stået på siden 2008, viser tal fra Danmarks Statistik, som mæglerkæden Nybolig har analyseret.

De ti år fra 2008 til 2018 har 25.000 tusinde husstande sluttet sig til de i forvejen 125.000 husstande med over seks beboere i.

Der er ifølge Nybolig to årsager, der driver den voksende mængde af kæmpehusstande.

Kommunikationschef i Nybolig Thomas Hovgaard lufter tanken, at nye familiemønstre kan betyde flere store husstande.

»Det, vi ser nu, er resultatet af blandt andet nye familiemønstre, hvor især sammenbragte familier fylder mere op i boligmassen end tidligere«, siger han.

Men det er ikke kun de nye familieformer, der skaber de nye store hjem ifølge Thomas Hovgaard.

»Vi har også de sidste ti år set en tendens til, at flere generationer i en familie vælger at dele en bolig. For eksempel for at spare på boligudgifterne og være der mere for hinanden i hverdagen«, siger han.

Lyst til at tænke ud af boksen

Ud over de mere familiære årsager til at rykke tættere sammen under samme tag, peger Thomas Hovgaard også på en anden mulig årsag til de mange tusinde nye kæmpehusstande.

Højere boligpriser kan også have givet noget lyst til at tænke ud af boksen, vurderer han.

»Siden finanskrisen er boligpriserne generelt steget pænt«, siger Thomas Hovgaard.

»Nogle steder i og omkring de store byer er de faktisk højere nu end i 2007, og det element kan også forklare, at flere vælger at dele bolig for at kunne bo et bestemt sted, fordi der er knaphed på de mindre boliger«.

Danmarks Statistik har tidligere fremlagt tal, der viser, at i 2008 var der 160.000 husstande med mere end én familie. Flere generationer af samme slægt kan i disse tal udgøre flere familier.

Sidste år var tallet vokset med 40 procent til 231.000.

Hoveddelen udgøres stadig af familier, hvor et enligt voksent barn bor med sine forældre.

Der er dog en kraftig vækst i husstande, hvor der bor både forældre og børn med kærester.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce