Efter flere års fest: Danskerne brugte mindre på boliger i 2018

Der blev handlet boliger for 180 milliarder kroner sidste år, hvilket er et mindre fald fra 2017.

Privatøkonomi

83.000 boliger skiftede ejer i 2018, hvor der samlet blev handlet for næsten 180 milliarder kroner.

Det viser en opgørelse fra den private aktør Boligsiden.dk, der har gjort status på sidste års udvikling på boligmarkedet.

Sammenlignet med 2017 er der brugt omkring 1,5 milliarder kroner færre på boliger i 2018.

»Samlet set har vi et forrygende boligmarked, hvor det er gået frem i 2018. Vi kan se, at der bliver handlet rigtig mange villaer og rækkehuse, og der er stigende handelsaktivitet mange steder i Danmark.

»Til gengæld viser udviklingen også, at lejlighedsmarkedet er gået lidt i stå«, siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Antallet af lejlighedshandler er faldet med 12 procent over året.

Ifølge Birgit Daetz hænger det sammen med, at priserne i de store byer - særligt København - gennem mange år har været stigende, hvilket gør, at færre kan være med.

Jokeren er lejligheder i København

Samtidig blev reglerne for de mest risikable boliglån strammet ved årsskiftet til 2018, og det har også luget ud i feltet af købere.

Birgit Daetz spår, at købesummen på det danske boligmarked i 2019 vil lande på nogenlunde samme niveau som i 2018.

Generelt set ser hun gode forhold med lave renter, der gør det billigt at låne penge.

»Der er gode udsigter for boligmarkedet, fordi der er mange i arbejde i Danmark, hvor det generelt går godt for økonomien«.

»Den store joker er lejlighedsmarkedet i København, hvor de seneste opstramninger på finansiering har ramt aktiviteten. Det gælder særligt projektsalg«, siger Birgit Daetz.

Desuden kan det spille ind på handlen med boliger, at de nye boligskatter, der træder i kraft i 2021, er rykket nærmere.

»Selv om vi ved, at der er mange, som kommer til at betale lidt mindre i boligskat, kan der alligevel være en usikkerhed om, hvordan det rammer den enkelte«, siger Birgit Daetz.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce