Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Boliglån med fast rente og afdrag er for første gang siden 2009 det meste udbredte blandt boligejerne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Første gang i ti år: Flest boligejere låner med livrem og seler

Boliglån med fast rente og afdrag er for første gang siden 2009 det meste udbredte blandt boligejerne.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For første gang i ti år er det mest udbredte lån blandt de danske boligejere den type, hvor renten ligger fast, og der bliver betalt af på lånet.

Det viser beregninger fra Totalkredit på baggrund af tal fra Nationalbanken.

Siden 2009 har tendensen været, at flest boligejere har valgt den modsatte løsning med skiftende renter og afdragsfrihed i en del af lånets løbetid. Den type bliver betragtet som mere risikofyldt.

Men de seneste år har flere og flere valgt at låse renten fast.

Det er sket, i takt med at rentefald på finansmarkederne har gjort det mere attraktivt at vælge den løsning. Det forklarer Jeppe Borre, der er chefanalytiker hos Totalkredit.

»Vi har været vidner til, at renterne er faldet til et historisk lavt niveau, hvilket har givet boligejerne ekstremt gode muligheder for at sikre renten«, siger Jeppe Borre.

»Samtidig betyder de lave renter, at en stor del af ydelsen går til at betale af på lånet, så det er inviterende til at vælge lån med afdrag«, siger han.

Samtidig er reglerne for boliglån blevet strammet de seneste år, hvilket også har spillet ind på udviklingen.

Forventer ikke, renterne pisker afsted

Blandt andet har de mest forgældede boligejere fået begrænset muligheden for at vælge lån med variabel rente og afdragsfrihed.

Helt præcist var 32,7 procent af alle boliglån i april med fast rente og afdrag, mens lån med variabel rente og afdragsfrihed var henvist til andenpladsen, da den type udgør 32,1 procent.

Jeppe Borre forventer, at flere boligejere vil vælge fastforrentede lån med afdrag.

»Jeg forventer ikke, at renterne kommer til at piske afsted den kommende tid, og det vil understøtte, at flere boligejere vælger at sikre renten og afdrage«.

»Samtidig er de seneste tiltag fra myndighederne ved at blive løbet i gang, og de vil i fremtiden give mere rentesikring og færre afdragsfrie lån«, siger Jeppe Borre.

De to øvrige lånetyper - fast rente uden afdrag og variabel rente med afdrag - udgør 13 procent og 22 procent af alle boliglån.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

 • Marie Hald/moment Agency

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp
  Fik du hørt: De tykke kvinders frihedskamp

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om tykke kvinders frihedskamp.

Forsiden