0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nej. Det har jeg aldrig. Øhm nej: Fire danskere fortæller om deres brug af kontanter

Det er ikke mange, som stadig går rundt med kontanter i pungen, skal man tro folk på gaden. Alligevel ser det ikke ud til, at danskerne er helt klar til at give afkald på kontanterne endnu.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Over en tredjedel af danskerne har ikke længere kontanter på sig, viser ny undersøgelse fra Nationalbanken (arkivfoto).

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et kontantløst Danmark ligger ikke i kortene inden for overskuelig fremtid. Sådan lyder den nyeste melding fra Nationalbanken, der har kigget på danskernes brug af kontanter i 2019. Vi bruger dem stadig, men der bliver længere og længere mellem de kontante afregninger.

Nationalbankens undersøgelse viser, at over en tredjedel af danskerne ikke har kontanter på sig. Det er mere end en fordobling siden 2017. Det er især de yngre generationer, der til daglig går rundt og er kontantløse.

Det samme mønster begynder dog at tegne sig for den ældre generation. Her er det kun 2 ud af 10 betalinger foretaget af danskere i aldersgruppen 70-79, der sker med kontanter. Det er en halvering siden 2017.

Noget tyder altså på, at alle aldersgrupper er kommet med på digitaliseringsbølgen inden for betalingsformer. Vi tyr til dankort, MobilePay og Apple Pay.

Men selv om digitale betalingsformer kan synes nemmere og mere bekvemme at bruge for de fleste, går omkring 2 ud af 3 af os stadig rundt med mønter og sedler gemt i pungen eller baglommen.

Vi har været på gaden og spurgt fire tilfældige danskere om deres indhold i pungen:

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Ole, 69 år, pensionist

Ole, 69 år, pensionist

Har du kontanter på dig lige nu?

»Jeg hævede faktisk lige 2.000 kroner i morges. Men det er helt tilfældigt. Det skal min kone jo helst ikke vide, at jeg render rundt med«.

»Det vidste jeg da ikke. Uha, hvor jeg glæder mig til resten af dagen«, griner Oles kone, Jette, ved siden af. De to har planlagt en tur i byen.

Hvorfor har du det?

»Vi skal jo have lidt til drikkepenge, når vi nu skal ud at spise».

Det virker som en stor mængde kontanter til drikkepenge?

»Nej, jeg har bare hævet lidt denne gang. Jeg hader normalt at gå med kontanter. Det er ikke særlig praktisk. Så jeg plejer ikke at gå rundt med så mange penge på lommen«.

Hvornår brugte du sidst kontanter, og til hvad?

»Det gør jeg en gang om måneden, fordi jeg står for min mors betaling af frisør og lignende. Derfor hæver jeg på hendes konto og betaler med dem. Men jeg gør det normalt aldrig til eget forbrug. Kun når jeg skal bruge euro eller skal have til drikkepenge. Vi giver altid drikkepenge, og det kræver kontanter«.

Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Philip Søholdt , 17 år, gymnasielev

Philip, 17 år, gymnasieelev

Har du kontanter på dig lige nu?