Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

GØR-DET-SELV. Gitte Brøgger Led ved meget om investering, derfor har hun ikke tøvet med at sætte sine døtres børneopsparinger i værdipapirer. (arkivfoto)
Foto: FINN FRANDSEN

GØR-DET-SELV. Gitte Brøgger Led ved meget om investering, derfor har hun ikke tøvet med at sætte sine døtres børneopsparinger i værdipapirer. (arkivfoto)

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

10 procent i afkast: Gitte investerer selv sine døtres opsparing

Gitte Brøgger Led går ikke i panik over udsving på aktiemarkedet og tager med åbne øjne en høj risiko med sine pigers børneopsparinger.

Privatøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Isabella på to-et-halvt er formentlig et af de eneste børn i Danmark, hvis børneopsparing er vokset med omkring 10 procent i år.

Hendes penge står heller ikke på en traditionel konto i en bank, men er ude at arbejde i en række fonde med et udvalg af aktier og obligationer.

Samt lidt Disney-aktier, som er en virksomhed, den lille pige vil kunne forholde sig til, når hun skal stifte bekendtskab med investeringer.

PANELET

Det er Isabellas mor, 33-årige Gitte Brøgger Led, der selv styrer investeringerne med sikker hånd. Hun er revisoruddannet og beskæftiger sig til daglig med rådgivning af velhavende kunder i virksomheden Formuepleje.

Høj risiko

»I banken får man meget lidt i rente, så jeg vil hellere investere pengene selv. Der er mange år, til mine piger skal bruge deres midler, så vi har valgt at tage en høj risiko på deres investeringer. Skulle vi ramme et år, hvor markerne dykker, så vil det få knap så stor betydning, da vi løbende indbetaler de 3.000 per år på deres konti«, siger Gitte Brøgger Led, der også er i gang med at placere de første indskud på 3 måneder gamle Victorias opsparing.

Faktisk er det ikke nemt at finde en bank, som vil give forældrene helt frie hænder til at vælge, hvilke fonde eller investeringsbeviser, de vil købe på deres barns vegne - de vil ofte helst sælge beviser fra deres egen investeringsforening.

Derfor har Gitte Brøgger Led oprettet sine døtres opsparinger hos Saxo Privatbank, hvor hun selv kan handle i de tilknyttede depoter. Og valget er blandt andet faldet på nogle af de fonde, som Gittes egen arbejdsgiver Formuepleje udbyder.

Lad være at handle

»Jeg kan godt lide aktivt forvaltede fonde, hvor der sidder nogen og forholder sig til, om aktierne nu er for højt prissat og hvad der sker på finansmarkederne«, siger hun og tilføjer, at hun ikke bliver panisk over at se et tab på 20 procent.

»Men når jeg har købt, lader jeg investeringen ligge. Det er langsigtet, for hvis man trader (køber og sælger, hver gang markedet bevæger sig, red.), går det hele hurtigt op i omkostninger«, påpeger hun.

Et tip til at spare gebyrer er i øvrigt at købe for et stort beløb ad gangen.

Køber man f.eks. i begyndelsen af et kalenderår, kan man investere 3.000 kroner fra det foregående år og de 3.000 kroner fra det nye år på samme tid.

Stil spørgsmål

Gitte Brøgger Led anbefaler andre forældre at stille mange spørgsmål i banken, hvis man får rådgivning om valget af fonde. Blandt andet til forventningerne, men også i høj grad til omkostningerne.

Men man kan også selv sætte sig ind i det store udvalg af fonde, der udbydes i Danmark, for eksempel via hjemmesiden www.investering.dk

Her kan man blandt andet se historiske afkast og omkostningerne samt hvor høj risiko, man løber i hver enkelt forening.

Skattefrit afkast

Foreløbig har Gitte Brøgger Led altså skaffet sin ældste datter et afkast omkring 10 procent af de 9.000, der foreløbig er indsat på hendes opsparing. Men hun er helt bevidst om, at der ikke er garanti for, at det fortsætter.

Der er mange begrænsninger på en børneopsparing. Kunne du ikke bare lave en almindelig investering til dine børn?

»Det kunne jeg, men afkastet på en børneopsparing er skattefrit - på en investering for frie midler ville mine piger blive beskattet med op til 42 procent«, påpeger Gitte Brøgger Led.

Som i øvrigt håber, at pigerne til sin tid vil bruge pengene på noget fornuftigt.

»F.eks. indskud til en lejlighed eller til deres uddannelse. Det er ikke til at vide, hvordan SU-reglerne ser ud til den tid«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden