Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udskiftning. Ligger du inde med tøj, møbler og legesager, du ikke længere bruger, kan du på søndag bytte dem til ting, du rent faktisk har brug for.
Foto: FINN FRANDSEN

Udskiftning. Ligger du inde med tøj, møbler og legesager, du ikke længere bruger, kan du på søndag bytte dem til ting, du rent faktisk har brug for.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan bytter du dine rulleskøjter til en blender på søndag

Få bytteekspertens tips til at bytte dine gamle ting.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du også bunker af tøj i klædeskabet, der aldrig bliver brugt? Er kælderen proppet med gamle møbler, rulleskøjter, der er blevet for små, og ubrugte julegaver fra moster, du bare nænner at smide ud? Så er det nu, du har mulighed for at muge ud og bytte dem til ting, du rent faktisk har brug for.

LÆS ARTIKEL

På søndag er det Store Byttedag med byttemarkeder over hele landet, og man skal blot møde op med ting, man gerne vil af med og indlevere dem i bytteteltet. Har man ikke noget, man gerne vil af med, skal man bare møde op. Og så er det ellers bare at gå på jagt efter ting, man selv kan bruge blandt alt det indleverede.

Find en oversigt over søndagens byttemarkeder her

For mange vil et byttemarked måske være et nyt koncept, og Tjek har derfor bedt Nicholas Krøyer Blok, initiativtager og arrangør af flere byttemarkeder på landsplan, om et par gode tips til førstegangs-bytterne:

1. Vær kritisk

Når flyttekassen dagen inden byttemarkedet fyldes med ting, er det en god ide at have sin kritiske sans med sig. Står man med ting, der er for slidte eller direkte ødelagte, bør man måske hellere kassere dem frem for at slæbe dem med til byttemarkedet.

»Tanken er jo, at folk skal komme med noget, som de kan forestille sig, at andre stadig ville kunne bruge«, forklarer Nicholas Krøyer Blok og tilføjer, at de frivillige arrangører ofte ender tilbage med rigtig mange ting, der skal køres direkte på genbrugspladsen, fordi folk ikke var kritiske nok hjemmefra.

LÆS ARTIKEL

Til gengæld er der nogle produkter, som i følge Nicholas Krøyer Blok bliver revet væk:

 • Dametøj
 • Børnetøj
 • Legetøj
 • Møbler
 • Bøger
 • CD'er
 • DVD'er

»Du skal være rigtig heldig, hvis du vil have fat i et møbler - de bliver taget lige med det samme«, forklarer han.

Omvendt er der ikke særlig stor interesse for herretøj og elektronik af ældre dato såsom VHS-bånd og VHS-afspillere.

»Så ville jeg hellere foreslå, at folk tog deres gamle mobiltelefoner med, en blender, de ikke længere har brug for og lignende«.

2. Sæt hele dagen af

Hvis man skal komme hjem med noget brugbart fra byttemarkedet, foreslår Nicholas Krøyer Blok, at man sætter hele dagen af til markedet.

»Forvent at bruge mere tid end på et loppemarked. Til et byttemarked er der hele tiden en udskiftning af produkterne«, forklarer han.

Samtidig gør arrangørerne meget ud af at gøre byttemarkederne en social begivenhed med cafeer, workshops og underholdning.

3. Nedsæt forventningerne

Man skal ikke tro, at man kan komme hjem med en hel ny garderobe eller et komplet spisebordssæt. Men giver man sig god tid og gennemgår markedets udvalg med jævne mellemrum i løbet af dagen, er Nicholas Krøyer Blok overbevist om, at man nok skal komme hjem med noget, man bliver rigtig glad for.

»Man skal ikke forvente, at man kommer hjem med en hel masse ting, men man kan godt forvente, at man finder lige præcis det, man gerne vil have«.

LÆS ARTIKEL

Det betyder dog ikke, at man skal holde sig tilbage og være bange for at tage for sig af retterne.

Nicholas Krøyer Blok forklarer, at han ofte har oplevet, at folk næsten ikke tør tage det, de har lyst til, fordi de ikke er vant til, at man bare må tage. Men det er netop tanken bag projektet: Hvis man ser noget, man kan bruge, så tag det!

Og det gælder også dem, der ikke lige kunne finde noget, de gerne ville skille sig af med derhjemme.

4. Arrangér selv

Endelig opfordrer Nicholas Krøyer Blok folk til selv at arrangere et byttemarked i deres lokalområde. Enten på den nationale Store Byttedag eller en hvilken som helst anden dag, det nu ville kunne lade sig gøre.

Har man brug for hjælp til, hvordan man rent praktisk organiserer et byttemarked, har Nicholas Krøyer Blok sammen med en anden arrangør af byttemarkeder, Lama Juma, skabt en blog fyldt med konkrete guides og tips.

Se mere på byttemarked.wordpress.com

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden