Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bankkunder kan spare mange penge ved at skifte bank. Men det kræver, at man er klar til handle om prisen.
Foto: Nationalbanken

Bankkunder kan spare mange penge ved at skifte bank. Men det kræver, at man er klar til handle om prisen.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan skifter du til en billigere bank

Mange kan spare tusindvis af kroner på at skifte bank. Det handler om at vise, at man er en god kunde.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folk i landets dyreste banker kan nærmest få en ekstra månedsløn om året, hvis de skifter til en af landets billigste.

Det viser tal, som Politiken har indhentet hos bankportalen Pengepriser.dk.

Men det er faktisk slet ikke så svært at skifte pengeinstituttet ud, hvis man er utilfreds.

Den gode kunde

Hvis du som langt de fleste bankkunder bruger netbank og dankort i dagligdagen, er bankernes gebyrer efterhånden stort set de samme, ligesom renterne på lønkonti ikke varierer det store.

Derimod kan du spare store summer på dine udlån, hvis du finder den bank med den laveste rente for netop dig - noget du kan undersøge blandt andet på hjemmesiden mybanker.dk.

TJEK DIN RENTE HERMybanker.dk (eksternt link - åbner i nyt vindue)

»Man kan ikke sige, at et bestemt pengeinstitut er bedre end de andre. Prisen for de ydelser, du får af banken, afhænger nemlig af, hvad du har af indlån og udlån, og om du er en såkaldt 'god kunde'«, siger Elisabeth Arendt.

En god kunde er selvsagt en, som banken kan tjene penge på, enten nu eller senere. Og har du lån eller kassekredit, lægger banken vægt på, om du får betalt til tiden, eller du hver måned går i overtræk, og dine lån dermed kan være forbundet med en risiko for banken, forklarer Elisabeth Arendt.

Spørgsmål om adfærd
»Det er ikke et spørgsmål om, hvilken indtægt du har, det er et spørgsmål om din adfærd. Du kan sagtens være en god kunde på SU, bare du betaler dine regninger«.

Uvildig rådgiver i Finanshuset Fredensborg Kim Valentin er enig i, at alle bør undersøge, om deres bankforbindelse er den billigst mulige.

Og ser det ud til, at der er gode penge at hente, foreslår Kim Valentin, at du går ned i de banker, du vil have tilbud fra, og afleverer et udskrift fra netbank af alle konti og andre engagementer. Har du en kredit, du gerne vil have videreført, skal du også sørge for at have årsopgørelse og lønsedler med.

Når du efterfølgende får et tilbud fra banken, skal du endelig ikke holde dig fra at forhandle om renter og andre omkostninger, siger Kim Valentin.

Banker skal tjene penge
»Bankerne er virksomheder, der skal tjene penge, og hvis du har en god økonomi, kan du kræve det meste. Har du derimod en slunken økonomi, har du ikke så meget at forhandle med«.

De fleste bankskift er gratis og vil forløbe helt automatisk, når du har underskrevet en overdragelsesaftale. Elisabeth Arendt kalder bankbranchen for en »helt almindelig markedsplads«.

»Husk at alting er til forhandling. Hvis rentespændet på for eksempel et forbrugslån er 5-15 procent, så skal du ikke bare finde dig i at betale den høje rente«, siger hun.

'God skik'-bekendtgørelsen siger, at du har ret til at få at vide, hvorfor bankerne kræver den rentesats af dig, de gør. Og du kan sagtens få noget ud af at argumentere med de fordele, banken kan drage af at have dig som kunde.

»Slå på at du er en god kunde. Fortæl dem for eksempel, hvor mange penge, du kommer til at lægge i banken igennem dine lån. Bruger man banken aktivt og til mange forskellige ting, er der stor sandsynlighed for, at de vil give rabat til det meste«, siger Elisabeth Arendt.

Glemt alt om den lokale bank
Elisabeth Arendt minder om, at det er fløjtende ligegyldigt, om ens nye bank ligger i Bølling eller Ballerup.

»Vær fuldstændig ligeglad med, hvad banken hedder, og hvor den ligger. Hvis du har netbank, står din nærmeste bank på dit skrivebord, og du kan altid ringe til din bankrådgiver, som er lige dygtig, uanset om hun taler fynsk eller bornholmsk«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden