Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BORBERG THOMAS
Foto: BORBERG THOMAS
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sådan sikrer du dig mod fup-udlejning

Tjek udlejeren godt efter i sømmene, før du betaler så meget som en krone.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De håbefulde lejere står i kø på det Købanhavnske boligmarked, men det gør svindlerne desværre også.

Hos Lejernes Landsorganisation ser man jævnligt eksempler på mere eller mindre fiktive udlejere, der forsøger at lokke forudbetalt leje og depositum ud af lejere, der aldrig får fingre i den bolig, de betaler for.

Særligt på udlejningsportaler som Den Blå Avis er de falske annoncer begyndt at florere jævnligt.

LÆS ARTIKEL

Men der er flere ting, du selv kan gøre, hvis du bliver bare det mindste i tvivl om ægtheden af annoncer på lejemål, fortæller cheføkonom hos Lejernes Landsorganisation, Jesper Larsen.

»Der er ikke noget bestemt der kan afsløre en fupannonce, så det handler grundlæggende om at bruge sin sunde fornuft«.

»Man bør som noget helt obligatorisk tjekke, om udlejeren faktisk har ret til at leje det ud, han han påstår. Vi har set flere eksempler på udlejere, der giver sig ud for at eje lejligheder, som de slet ikke har noget at gøre med«.

Tjek legitimation
En typsik form for svindel er, at en person lejer en lejlighed og derefter videreudlejer den til en række forskellige mennesker under påskud af at være ejer af lejligehden. De boligsøgende betaler depositum og forudbetalt leje, men når de efterfølgende skal flytte ind og vil hente nøglen, er udlejeren over alle bjerge.

En anden metode er, at udenlandske fupmagere kopierer billeder og tekst fra boligannoncer hos ejendomsmæglere og selv giver sig ud for at eje lejligheden. Målet er, at nogen er naiv nok til at overføre depositum til svindlernes konto, inden de ser lejligheden, som viser sig at tilhøre en uvidende sælger.

Jesper Larsen råder derfor til, at man som det første undersøger, om navnet på udlejeren stemmer overens med det navn, der står på døren i opgangen.

Og selv om man kan risikere at virke lidt vel rigeligt mistænkelig, er det altid en god ide at se billedlegitimation på udlejeren, når man møder ham eller hende, siger Jesper Larsen.

»Når du får lejekontrakten har du så mulighed for at tjekke, om det er en og samme person, og det er under alle omstændigheder en god tryghed at have«.

Få lejekontrakten at se
Men allerede inden du skal ud at se lejligheden, har du mulighed for at undersøge, hvem der ejer den - og om det er den samme person, som ham eller hende, der vil leje den ud til dig.

På Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside kan du indtaste kommune, vejnavn og nummer på den ejendom, du er interesseret i og derefter få navnet på ejeren af de enkelte lejligheder.

SE OPLYSNINGERNE HERTinglysningerns hjemmeside (eksternt link)

Og er den lejlighed, du er interesseret i, en fremleje - hvilket vil sige, at udlejeren ikke selv ejer lejligheden - bør du altid bede om at se vekommendes lejekontrakt. På den måde kan du sikre dig, at vedkommende rent faktisk har ret til at leje den ud.

»Man kan ikke se fra annonce til annonce, om der er tale om svindel. Man bliver nødt itl at undersøge sagen nærmere, hvis man fatter mistanke«, siger Jesper Larsen, der især råder til at være oppe på dupperne, hvis udlejeren skriver fra udlandet og insistereer på bankoverførsler til udenlandske konti.

»Hvis det lugter af en ægteskabsannonce fra østeuropa, så bør alarmklokkerne ringe«, siger Jesper Larsen.

Han anbefaler desuden, at man aldrig betaler penge, før man har en underskrevet kontrakt i hånden.

»Og her er det vigtigt, at begge parter har underskrevet aftalen. Vi har set masser af eksempler på lejere, der bliver opfordret til at tage kontrakten med hjem uden udlejers underskrift og så efterfølgende skal sende kontrakten tilbage i underskrvet tilstand. Men uden udlejers underskrift gælder kontrakten ikke«, siger Jesper Larsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden