Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FORHANDLING. En sund økonomi giver dig mulighed for at låne mere - og til lavere renter - end hvis din økonomiske situation er mere usikker.
Foto: JENS DRESLING

FORHANDLING. En sund økonomi giver dig mulighed for at låne mere - og til lavere renter - end hvis din økonomiske situation er mere usikker.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så meget renterabat kan du forlange i banken

Jo bedre din økonomi hænger sammen, jo lavere renter kan du kræve på dine lån.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Har du penge, kan du få, har du ingen, må du gå.

Din privatøkonomi har altafgørende betydning, når du skal optage lån i banken. Og uanset om du skal bruge pengene til forbrug, bil- eller boligkøb, er din evne til at forvalte din nuværende økonomi det første, bankrådgiveren vil notere sig.

»Det, banken lægger vægt på, er din mulige evne til at betale din kommende gæld tilbage«, siger uvildig rådgiver i Finanshuset Fredensborg Kim Valentin.

»De ser på, hvor stor sikkerhed du kan stille for dine lån - om du er solvent, og om du for eksempel har depoter stående i form af aktier eller lignende. Og så ser de selvfølgelig på dine indkomstforhold: Hvor sikre er dine indtægter i fremtiden? Det er de ting, der afgør, om du bliver set på som en god eller dårlig kunde, når du vil optage lån«.

Renten varierer fra kunde til kunde
Kim Valentin har udarbejdet en simpel test, der kan fortælle dig, om du har en god, jævn eller i værste fald dårlig økonomi.

TAG TESTEN HERHvor god er din økonomi? (åbner i nyt vindue)

Med testresultatet og din årsopgørelse i hånden er du klar til at forhandle renter, der både varierer en hel del fra bank til bank men også fra kunde til kunde.

Har du for eksempel det, Kim Valentin kalder for en 'udmærket økonomi', kan du tillade dig at forlange helt ned til 2,5 procent i rente på både dit boliglån og din kassekredit, mens du kan risikere at skulle betale helt op til 10-11 procent for de samme lån, hvis du har en såkaldt 'jævn økonomi'.

(Se det fulde skema over de rentesatser, du bør kunne forlange i banken nederst i artiklen)

»Hvis du selv mener, at du har en god økonomi, og du ikke ligger inden for det spænd, vi har fastsat her, så bør du gå i banken og forhandle«, siger Kim Valentin.

Bankerne har pligt til at oplyse dig om, hvorfor de forlanger de renter af dig, de gør. Og er du ikke tilfreds, er der flere end 100 forkskellige pengeinstitutter på markedet, der måske kan give dig et bedre tilbud.

Hjælp til selvhjælp
»Der kan være store forskelle fra bank til bank. Nogle kører med meget store rentespænd, hvor det er op til dig at føre en benhård forhandling for at få den bedste pris. Andre kører med faste renteprogrammer, hvor der ikke er det store at forhandle om«, siger Kim Valentin

Han råder til at kaste sig ud i forhandlingerne, fordi det er her, de laveste priser kan hives hjem.

»Vores skema er hjælp til selvhjælp, et værktøj til at forhandle med. Og alt efter dit lånebehov er der måske god grund til at undersøge priserne på markedet. Enten ved at tjekke hver enkelt bank, eller ved at betale sig fra at få en oversigt på for eksempel mybanker.dk«

SAMMENLIGN RENTER HERMybanker.dk (eksternt link)

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden