0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Find de kringlede genveje til en billig lejebolig

Der er flere genveje til 3.000 ledige lejeboliger, men overblikket savnes.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Vejen til billige lejeregulerede lejeboliger er snørklet.

Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Guides
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det kan godt udvikle sig til en fuldtidsbeskæftigelse at søge lejebolig, især hvis det er de billige lejeboliger, der er målet.

Men der er genveje til den rigtige - billige - bolig i den almennyttige boligmasse, hvor alle lejligheder har omkostningsbestemt leje.

Årsagen til den billige leje især for ældre lejeboliger er blandt andet, at der ikke må tjenes på dem - de skal bare løbe rundt.

Spring køen over Mange kommuner har lavet aftaler med boligselskaberne om fleksibel udlejning. Det betyder, at unge under uddannelse, at voksne over 55, at skilsmisseramte, at folk med arbejde i kommunen og at folk med enkelte andre kriterier opfyldt kan springe en del af pladserne på ventelisten over.

LÆS ARTIKEL

Det skyldes, at kommunen og boligselskaberne gerne vil have blandet beboerne i visse områder. I Københavns Kommune er der tale om en hel del områder, hvor man kan springe køen over, hvis man opfylder kriterierne.

Den traditionelle måde at finde en lejebolig på er at skrive sig op i et boligselskab, men det kan hurtigt blive en dyr affære, idet de fleste boligselskaber opkræver et beløb i omegnen af 100 til 175 kroner årligt, hvis man vil beholde sin plads på ventelisten.

3.097 ledige lejeboliger i Danmark
Derfor kan det betale sig at orientere sig på forhånd om, hvor der ofte er ledige lejligheder, og her kan flere hjemmesider være en hjælp. En af hjemmesiderne er slet ikke lavet for boligsøgende, men kan alligevel give et nyttigt overblik.

LÆS ARTIKEL

Det er Landsbyggefondens månedlige registrering (eksternt link) af lejligheder, som boligselskaberne ikke kan leje ud. Her fremgår det, at der per 1. januar var 3.097 ledige lejeboliger i Danmark.

Formålet med siden er blandt andet at holde øje med, at en kommune ikke støtter alment byggeri, hvis der er over to procent af de eksisterende lejligheder, der ikke kan lejes ud.

Samtlige lejligheder på én side
Men det gode ved siden er, at den registrerer alt, hvad der er af almennyttige lejligheder i Danmark - herunder hvilke der ikke er lejet ud.

Klik fx i menuen til venstre på 'efter kommune-nr. og type'. Så ser du den seneste liste (1. jan. 2011) over kommuner med København som den første og desuden efter boligtype som familiebolig, ungdomsbolig osv.

LÆS ARTIKEL

Her fremgår det blandt andet under Københavns Kommune, at boligselskabet FSB har 72 familieboliger og en ældrebolig ledig.

For selv om FSB skriver på sin hjemmeside, at ventetiden til et- og to-værelses lejligheder typisk er cirka 10 til 12 år, så er der aktuelt ledige lejligheder især i Tingbjerg, hvor en boligsøgende kan komme til med det samme.

26 ledige lejligheder i Tingbjerg
FSB har ifølge Landsbyggefondens hjemmeside 26 ledige lejligheder i Tingbjerg. Resten af FSB's 72 ledige lejligheder er spredt ud på andre byggerier i København.

»Men selv om vi har en del ledige lejligheder i Tingbjerg ifølge den liste, kan nogle af dem godt være under renovering eller på anden vis forkert registreret«, fortæller FSB's formand Birthe Qasem, der dog bekræfter, at det er svært at leje ud i Tingbjerg for tiden og derfor let at få tag over hovedet i Tingbjerg.

LÆS ARTIKEL

I Forbindelse med et boligforlig for nogle år siden vedtog Folketinget, at der skulle oprettes en hjemmeside, der registrerede samtlige ledige lejeboliger i Danmark. Det blev til danmarkbolig.dk

Århus kan samarbejde
I Århus er et epokegørende samarbejde mellem samtlige boligselskaber i byen på banen i form af aarhusbolig.dk (eksternt link).

LÆS ARTIKEL

Selskaberne er AAB med 8.500 boliger, AL2bolig med 4.300 boliger, Brabrand Boligforening med 5.000 boliger, Boligselskabet Præstehaven med 1.900 boliger, Boligforeningen Ringgården med 3.400 boliger, Boligforeningen 10. marts 1943 med 1.192 boliger og Ry Andelsboligforening med 297 boliger.

I Århussamarbejdet kan en boligsøgende blive skrevet op til samtlige boligselskaber for 100 kroner om året, og få tilsendt såvel mail som sms'er, hvis der bliver en bolig ledig.

I København koster det mellem 100 og 175 kroner at blive skrevet op for hvert boligselskab, man vil optages på ventelisten i, også selv om man gør det fx via Boligbutikken.dk.

LÆS ARTIKEL

I praksis kan det altså koste flere tusind kroner at blive skrevet på venteliste til en bolig i Københavnsområdet, hvis man vil søge bredt, mens den tilsvarende service i Århus koster 100 kroner.

Bytte bolig

Bor du i forvejen i en almennyttig lejlighed eller en almennyttig andelsbolig, kan du bytte med andre lejere på Boligselskabernes Landsforenings hjemmeside www.bytbolig.dk. Lejere har ret til at bytte bolig når de har boet et antal år i boligen, og de kan bytte med hvem de vil i andre almennyttige boliger.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts