A-kraft kan blive en realitet, hvis verdenssamfundet skal kunne tackle den massive klima-udfordring.
Foto: FINN FRANDSEN (arkiv)/POLFOTO

A-kraft kan blive en realitet, hvis verdenssamfundet skal kunne tackle den massive klima-udfordring.

ressourceøkonomi

FN-panel: Atomkraft og skifergas skal hjælpe med at redde klimaet

Kontroversielle energiformer er nødvendige midler til at undgå en større klimakatastrofe, siger FN's Klimapanel. Men de grønne organisationer fastholder modstand.

ressourceøkonomi

Grønne løsninger alene vil ikke kunne afværge en truende klimakatastrofe. Selv hvis vi sætter alle kræfter ind på at udbygge med sol og vind, er det ikke nok.

Derfor må også kontroversielle energiformer som skifergas, atomkraft og lagring af CO2 i spil, hvis vi skal have en chance for at redde kloden.

Det fremgår tydeligt af det udkast til FN’s Klimapanels kommende rapport, som skal forhandles færdigt i København senere denne måned.

»Klimapanelet siger, at vi i første omgang skal satse på vedvarende energi og energibesparelser«, siger direktør for Dansk Energi Lars Aagaard.

»Men de siger også, at det slet ikke rækker. Globalt er vi nødt til at bruge alle farverne på paletten og gå ned til hylden med de næstbedste løsninger, nemlig CO2-lagring, skifergas og atomkraft. Simpelthen fordi udfordringen er så massiv«.

Aggressiv modtand fra de grønne

En af Danmarks mest erfarne energi- og klimaeksperter og tidligere topforhandler for EU Jørgen Henningsen efterlyser en større forståelse for, hvad der kan lade sig gøre i den politiske virkelighed, hvor både EU og FN står foran helt afgørende forhandlinger om nye klimaaftaler.

»Hvis de grønne teamer op mod a-kraft og CCS (CO2-lagring, red.), gør de klimaet en bjørnetjeneste. Hvis vi vil have en international aftale med bid, er det en dødssejler at afvise a-kraft og CCS«.

Modstanden fra de grønne organisationer er imidlertid massiv. Aktuelt kæmper de for at bremse udvinding af skifergas i Europa – herunder i Danmark, hvor slagsmålet netop nu står om en prøveboring i Frederikshavn i Nordjylland.

»Umiddelbart giver det mening at være imod skifergas de fleste steder, simpelthen fordi der findes langt mere oplagte alternativer«, siger for eksempel John Nordbo, klima- og miljøchef i den danske afdeling af WWF Verdensnaturfonden.

Rene energiformer udgør 1 pct.

I Danmarks Naturfredningsforening er man enig: »Vores arbejde handler primært om Danmark, og her mener jeg, at det holder at sige nej til atomkraft og skifergas«, siger formanden, Ella Maria Bisschop-Larsen, som heller ikke mener, at CO2-lagring er en god løsning.

Flere af de grønne organisationer har udformet deres egne scenarier for en omstilling, hvor både Danmark og hele verden kan klare sig udelukkende med rene energiformer som sol, vind, vandkraft og bølgeenergi. Og ganske vist bygges der masser af solceller og vindmøller, men de to energikilder udgør stadig kun omkring 1 procent af verdens energiforbrug.

De grønne fremskrivninger forudsætter dertil så store energibesparelser, at verdens samlede energiforbrug i 2050 er det samme eller mindre end i dag.

Grønt lys til atomreaktorer

Men ifølge videnschef Torben Chrintz i den danske klimatænketank Concito medregner klimapanelet i forvejen en super-effektivisering: »Selv i det mest optimistiske scenarium vil vi stadig få en fordobling af energiforbruget. Og det er det, man kan kalde miraklernes scenarium. Uden effektivisering taler vi om en tre- eller firedobling«, siger han.

EU har netop givet grønt lys for, at Storbritannien må støtte byggeriet af to nye atomreaktorer med op til 20 milliarder euro i subsidier.

Hverken atomkraft eller CO2-lagring står dog på Danmarks dagsorden, fastslår klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R). Primært på grund af den høje pris. Derimod kan skifergas blive et nyt dansk energieventyr.

»Vi vil se, hvordan det går, inden vi eventuelt giver flere tilladelser«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce