Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Line Ørnes Søndergaard
Foto: Line Ørnes Søndergaard

otium. Carl-Jørgen og Karen Bindslev nyder livet på deres store landejendom i Annisse lidt uden for Helsinge.

ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljøbevidst pensionistægtepar sætter stort, sort CO2-aftryk

Karen og Carl-Jørgen Bindslev nyder livet, og det kan mærkes.

ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Karen åbner hoveddøren og undskylder straks, at hendes mand, Carl-Jørgen, ikke er hjemme endnu: »Han skal altid lige et eller andet på vej hjem fra arbejde«.

Carl-Jørgen, 68, og Karen, 71, er ellers begge pensionerede, og børnene er for længst flyttet hjemmefra. De bor i en velholdt landejendom på 275 m2 i Annisse lidt uden for Helsinge med frit udsyn over marker og kun få pedaltråd på cyklen til Tisvilde Hegn.

Karen er fast backup for tre børn og ni børnebørn, som bor jævnt fordelt ud over hovedstadsområdet, mens Carl-Jørgen ud over et par bestyrelsesformandsposter arbejder ulønnet på fuldtid som frivillig sekretariatsleder for fiskeriprojektet FairFishing i Somaliland, som har kontor i København.

Det er nødvendigt med to biler

Når man bor i Annisse og er aktive mennesker, er man nødt til at have to biler. Men Karen og Carl-Jørgen er miljøbevidste. Derfor har de netop købt en Fiat 500 til Karen og en Toyota Yaris til Carl-Jørgen – begge biler, som kører på den rigtige side af 20 km per liter.

På indkøbsturene i de miljørigtige biler går de efter det røde Ø-mærke. Og allerede for år tilbage installerede de et jordvarmeanlæg. Så der kommer ikke hverken naturgas, olie eller fjernvarme ind på matriklen. Kun elektricitet, som driver jordvarmepumpen.

Alligevel sætter Carl-Jørgen og Karen et massivt CO2-fodaftryk – næsten dobbelt så meget som gennemsnitsdanskeren.

Forklaringen er, at de har mange penge, og de nyder livet.

Carl-Jørgen og Karen har gennem livet sparet op til alderdommen med kloge investeringer og er derfor i dag i stand til at opretholde et forbrug, som da de arbejdede.

»Vi har samme forbrug som for fire år siden, selv om vi er gået på pension. Nu sparer vi jo fagforeningskontingent og pensionsindbetalinger, og så har vi altid lagt til side til vores alderdom«, siger Carl-Jørgen, der dukker op efter få minutter: »Vi gør, hvad vi vil – vi rejser, og vi køber gaver til børnebørnene, når vi har lyst«, siger han.

På plussiden i forhold at få et lavere CO2-fodaftryk gælder, at de køber mange serviceydelser.

»Vi har tænkt meget over, at det er klimarigtigt at gå ud at spise – så det gør vi i stor stil«, siger Karen og griner.

I det hele taget er deres forbrugeradfærd ret klimavenlig. Hvis de forbrugte som en gennemsnitsdansker, ville de udlede cirka 7 tons mere per person om året, end de faktisk gør.

’Problemet’ er, at de har for mange penge til forbrug.

Et punkt, hvor familien dog kunne gøre noget radikalt ved deres CO2-fodaftryk, ville være at skifte huset ud med et mindre et af slagsen. Men det er nemmere sagt end gjort.

»Vi har tænkt på at flytte i ti år, men hvis det skal give mening, skal vi tættere på København og dermed børnene, men det er svært at finde et mindre hus i samme kvalitet til de penge, vi kan få for det, vi har«, siger Carl-Jørgen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden