Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
miljøproblem. Der er flere penge i mandler end i andre afgrøder for Californiens bønder. Men mandlerne kræver meget mere vand, og flere års hastig vækst i produktionen truer grundvandet i den amerikanske delstat, der er plaget af en langvarig tørke.
Foto: Peter Hove Olesen (arkiv)

miljøproblem. Der er flere penge i mandler end i andre afgrøder for Californiens bønder. Men mandlerne kræver meget mere vand, og flere års hastig vækst i produktionen truer grundvandet i den amerikanske delstat, der er plaget af en langvarig tørke.

ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Høj produktion af tørstige mandler kan få katastrofale vand-følger

Der bliver dyrket mandler i Californien som aldrig før, men midt i en historisk tørke tærer det på grundvandet.

ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aaron Miller har dyrket mandler i 40 år. Da han begyndte som landmand, havde han blot 30 hektar, men i dag strækker hans mandelplantager sig over 1.700 hektar nær Modesto i det centrale Californien, i takt med at mandelpriserne er røget i vejret.

»Efterspørgslen er fuldstændig umættelig«, siger han.

Det lyder som begyndelsen på en jubelhistorie, men i stedet frygter Aaron Miller for sit levebrød. For mandler er yderst tørstige, og Californien er midt i en tre år lang tørke, som forskere mener er den værste i 1.200 år. Derfor erklærede guvernøren Jerry Brown tidligere på året undtagelsestilstand og rationerede flere steder vandforbruget. Pludselig fik landbruget kun en brøkdel af den mængde vand, det ellers havde regnet med, og folk som Aaron Miller måtte desperat jagte vand, som var det guld.

Den historiske tørke kan ikke ses på markerne; faktisk bliver der plantet mandeltræer som aldrig før. På 10 år er det areal, der dyrkes mandler på, vokset med 44 procent og dækker et område større end Fyn og Bornholm tilsammen. Californien producerer nu over 80 procent af verdens mandler.

»Det er nærmest chokerende at se, hvor meget land der omdannes til mandelplantager«, siger David Doll, mandelforsker ved University of California Cooperative Extension.

Men det kræver næsten 4 liter vand at avle en enkelt mandel – hvert træ har brug for 1.100-1.800 mm vand om året, og i Californiens Central Valley falder der i gennemsnit 308 mm regn årligt. Så hvordan holdes mandeltræerne i live i et tørt land?

Jordejere kan frit tappe løs

Kører man gennem Californiens Central Valley, der strækker sig fra Sacramento i nord til Bakersfield mod syd, kan man se høje majsmarker, røde jordbær og blomstrende mandeltræer under en blå himmel og bagende sol.

Der dyrkes 250 forskellige afgrøder, som udgør en tredjedel af alt USA’s frugt og grønt.

I de seneste år er mindre vandslubrende afgrøder som tomater, spinat og asparges blevet erstattet af tørstige afgrøder som jordbær, hindbær, pistacienødder og mandler, som der er flere penge i.

Livseliksiren kommer primært fra bjergene, når sneen smelter og fylder et sirligt system af kanaler, akvædukter og vandreservoirer, og 80 procent af Californiens overfladevand går til landbruget.

Men i år udeblev meget af sneen, og vandforsyningen er rekordlav. I stedet borer landmændene nu løs i undergrunden for at tappe grundvandet.

Californien er en af de få delstater, hvor jordejere har ret til det vand, der ligger under deres grund.

I de fleste tilfælde kan jordejere bore brønde og pumpe lige så meget grundvand, som de vil, uden at bede om tilladelse fra myndighederne eller deres naboer, og der pumpes så meget, at vandspejlet synker, og man er nødt til at bore endnu dybere.

En undersøgelse fra University of California, Davis, har vist, at landbruget i år har fået dækket næsten 75 procent af sit behov med grundvand.

»Der bliver pumpet grundvand på et niveau, der slet ikke er holdbart, og jeg er bange for, at de vil tørlægge undergrunden«, siger Tom Stokely, der er specialist i vandpolitik ved California Water Impact Network, en organisation, der kæmper for mere bæredygtig brug af delstatens vand.

Jorden synker sammen

Satellitundersøgelser foretaget af Nasa Jet Propulsion Laboratory har vist, at grundvandet forsvinder fra Californiens Central Valley med foruroligende hast. I 2012 og 2013 forsvandt i alt 20 kubikkilometer ferskvand fra Californien – nok til at dække hele Danmarks befolknings vandforbrug i 70 år.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen ved, hvor længe tørken vil vare ved, og landbruget kæmper for at overleve.

Klimaskift vil koste havnebyer enorme summer

Konsekvensen er, at jorden nogle steder er begyndt at falde sammen under sin egen vægt, fordi grundvandet er sunket så drastisk.

Andre steder bliver der ledt så meget vand til landbruget, at det truer bestanden af kongelaks, der ikke kan komme op til deres gydesteder, fordi vandstanden i floderne er så lav.

»Vi er nødt til at tænke på bæredygtigheden på lang sigt og sikre, at vi ikke skyder os selv i foden ved at tappe grundvandet nu«, siger David Doll.

Kurs mod katastrofe

Alvoren er begyndt at gå op for Californiens politikere. I september vedtog de en lov, der skal regulere, hvem der kan pumpe grundvandet op og hvor meget. Men loven træder først i kraft om 5-7 år og vil ikke være fuldt implementeret før i 2040.

Ikke desto mindre fortsætter mandelproduktionen ufortrødent, fordi der er så mange penge i den. »Mandelbranchen har så meget indflydelse, at de kan overtrumfe almindelig sund fornuft og eksisterende love«, siger Tom Stokely.

I mellemtiden borer Aaron Miller stadig flere brønde på sin grund. Vandstanden er faldet i mange af dem, og selv om han godt kan se, at det ikke er holdbart i længden, er han heller ikke meget for, at staten forbyder ham at tappe vand fra hans egen jord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis jeg ikke pumper grundvand op, mister jeg alt. Det er ret skræmmende«, siger han.

Aaron Miller krydser fingre for, at tørken snart er fortid.

»Men jeg frygter 2015«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden