Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark vil fjerne statsstøtte til olie, bare ikke i Danmark

Danmark satser stort på at finde mere olie med en investering på 100 mio. kr.

ressourceøkonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når man retter en pegefinger mod andre, peger fire fingre tilbage på en selv.

Siden 2010 har Danmark arbejdet aktivt på at få andre lande til at opgive deres statsstøtte til at holde priserne på benzin, diesel og petroleum nede.

Regeringen har afsat 40 millioner kroner til at hjælpe verdens fattigste lande med at udfase ineffektive subsidier. Og i et svar til Folketinget lovede klimaminister Rasmus Helveg Petersen (R) for nylig, at han ville tage emnet op, hver eneste gang han rejser til udlandet.

Men samtidig har regeringen sammen med de store olieselskaber i Nordsøen afsat en milliard kroner til at udvikle nye metoder, der kan øge den danske olieproduktion.

Det får Greenpeace til at beskylde regeringen for at tale med to tunger:

»Det er ikke helt konsistent, når Danmark selv giver statsstøtte til den fossile industri«, siger klimarådgiver Jens Mattias Clausen.

Danmark og vennerne

Den danske lobbyindsats mod statsstøtte til fossile brændsler foregår først og fremmest gennem en uformel gruppe af lande, der kalder sig ’Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform’, eller i daglig tale blot ’Vennegruppen’.

Den blev stiftet i 2010, efter at verdens 20 største økonomier, de såkaldte G20-lande, i 2009 havde indledt en kampagne mod subsidier til fossile brændsler.

»Gruppen har gennem hele perioden været aktiv, og dens arbejde nyder stigende indflydelse og opmærksomhed«, skrev klimaministeren for nylig i et svar til Folketinget.

Rasmus Helveg Petersen, hvordan hænger det sammen med, at regeringen og olieselskaberne vil bruge mange hundrede millioner kroner på at forske i nye metoder for at finde mere olie og gas?

»Det er ikke, hvad der ligger i reformgruppen. Det, vi er ude efter, er den statsstøtte, der gives ved oliepumpen, så folk får billigere benzin eller gas rundt om i verden«.

Så de statstilskud, der gives ved boreplatformen, de er okay?

»Ja, det kan man godt sige. Det er nu ikke, fordi vi opfordrer folk til at bruge mere. Det, vi gør her, det er noget forskning i, hvordan vi kan få udnyttet så meget som muligt af den olie, der ligger i Nordsøen, fordi vi alligevel skal bruge den«, siger klimaministeren.

Forskerne siger, at klimaet kun kan reddes, hvis Danmark og andre olielande lader noget af olien blive i undergrunden. Men den danske regering går den modsatte vej og vil hente endnu mere op. Kilde: Politiken.tv / Jakob Nielsen. Producer: Henrik Haupt.

Det gør G20-landene også. De yder selv i betydeligt omfang støtte til udvinding af olie og gas.

Oliestøtte skader klimaet

Rapporten ’The Fossil Fuel Bailout’ fastslog for nylig, at denne støtte er direkte skadelig i forhold til målet om at holde den globale opvarmning under 2 grader.

Rapporten er udarbejdet af den britiske tænketank Overseas Development Institute og den amerikanske ngo Oil Change International, og Rasmus Helveg Petersen henviste for nylig til den i et svar til Folketinget:

»Rapportens overordnede konklusion er, at G20-landene med disse subsidier fremmer udvinding af fossile brændsler, som ikke kan udvindes, hvis verden skal overholde 2-graders målsætningen og undgå farlige klimaforandringer«, hedder det i ministerens svar.

Prisen skal for min skyld være så høj som muligt. Jeg er ikke glad for de lave oliepriser lige nu

Hos Greenpeace vurderer Jens Mattias Clausen, at statsstøtte til at udvinde mere olie er mindst lige så skadelig som den statsstøtte, der gives for at holde prisen nede for forbrugerne.

»Subsidier til efterforskning er faktisk de værste, og de bør udfases med det samme. De bygger jo på en tankegang om, at man bare kan blive ved med at lede efter nye fossile brændstoffer«, siger han.

Notat: Kig ikke på Danmark

Et notat fra Energistyrelsen, som Politiken har læst, antyder, at regeringen selv har visse betænkeligheder ved at få den danske statsstøtte frem i lyset.

I notatet forklares det, at de nordiske regeringsledere og USA’s præsident Barack Obama i 2013 på et møde aftalte, at der skal foretages uafhængige analyser af statsstøtten i både USA og Norden.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Efterfølgende var der et enkelt telefonmøde på sagsbehandlerniveau, men der har ikke været nogen yderligere opfølgning på dette. Det vurderes ikke hensigtsmæssigt, at Klima- og Energiministeriet påtager sig en ledende rolle i dette arbejde«, hedder det i notatet.

Klimaminister Rasmus Helveg Petersen slår fast, at han især har fokus på den støtte, der gives direkte til at holde prisen nede.

»Prisen skal for min skyld være så høj som muligt. Jeg er ikke glad for de lave oliepriser lige nu«.

Men når Danmark pumper mere olie ud på markedet, hvad sker der så med prisen? Går den op eller ned?

»Vi er nok for lille et område og for lille en produktion til, at vi kan påvirke verdensprisen«.

Hvis man sender mere olie på markedet, betyder det vel alt andet lige, at prisen falder?

»Men hvis alternativet er at købe den samme mængde i Saudi-Arabien, så ville vi være lige langt«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden