Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Bankekspert om kursfup: Ulækkert, at man lod fonde sidde med aben

Fonde misbrugt som skraldespand for værdipapirer, der var pustet kunstigt op.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er de lokale indbyggere i Fjerritslev og på Mors, der i sidste ende er blevet ramt af otte tidligere bankbossers påståede kursfup.

Bagmandspolitiet har i dag tiltalt de otte for et omfattende bedrageri, der gik ud på at handle aktier og obligationer frem og tilbage mellem tre banker - ebh Bank, Morsø Sparekasse og Sparekassen Kronjylland - hvor de otte var ansat.

LÆS ARTIKEL

Forinden havde bankchefernes egne familier ifølge politiet købt op af de pågældende værdipapirer, og de blev derfor forgyldt i kraft af de kunstigt opskruede kurser.

Fondene fik aben
Til sidst blev aktierne solgt dyrt til de to fonde ebh Fonden og Fonden Sparekassen Morsø, fremgår det af tiltalen. Der er tale om et vist sammenfald mellem ledelsen i de involverede banker og ledelsen af fondene.

Og især den udgang på bedrageriet får bankeksperten Lars Krull fra Aalborg Universitet, der forsker i styring og regulering af finansielle institutter, op i det røde felt:

»Jeg synes, det er ulækkert, at man på den måde lader selvejende fonde sidde med aben«, siger han.

Almenvellet ramt
»Det er berigelse af nogen, der ikke kan forsvare sig selv«, uddyber han og peger på, at denne type fonde, der også kaldes herreløse pengetanke, typisk bruger deres overskud til at støtte almenvellet.

DOKUMENTATION

Det vil i praksis sige, at man uddeler penge til velgørende formål og projekter i sit lokalområde, f.eks. idrætsforeninger.

Lars Krull understreger, at kursmanipulation er særdeles grov kriminalitet, fordi det undergraver tilliden til det åbne og gennemskuelige system, som fondsbørshandel er.

»Her har man skabt sig en indtægt uden at tage en risiko, og sendt sorteper til den fond, man egentlig skulle drage omsorg for«.

Fondene er væk

Han mener, at tiltalen og den efterfølgende retssag, der skal køres ved byretten i Hjørring, kan føre til strammere regler for, hvem der har adgang til de herreløse millioner i fonde.

Retssagen vil sandsynligvis afdække, hvordan det helt konkret gik til, da fondene accepterede at købe aktier og obligationer, hvor sælgerne i virkeligheden var de ledende bankfolk og deres familier.

»Bestyrelsen kan godt have sagt ja, fordi den er blevet præsenteret for noget, der lød godt«, mener Lars Krull.

De to fonde er i dag gået konkurs, i kølvandet på konkurserne i ebh bank og Fjordbank Mors, som Morsø Sparekasse efter en fusion hed på daværende tidspunkt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden