Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jyske Bank kalder råd om skattely for »en frisk bemærkning«

Man kan sagtens joke om at snyde i skat, mener juridisk direktør i Jyske Bank.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jyske Bank i Schweiz har politianmeldt DR for at optage bankens medarbejdere med skjult kamera. Det sker, efter en DR-journalist har udgivet sig for at være en it-udvikler med millionindtægter i dokumentarserien 'I Skattely' og har afholdt flere møder med en rådgiver i banken.

På et af møderne rådgiver Jyske Bank-medarbejderen den falske it-millionær til at forlade Danmark for at betale så lidt i skat som muligt.

Men det var altså bare en joke, siger Peter Stig Hansen, juridisk direktør i Jyske Bank.

»Det kan være noget, man har udtrykt i en eller anden form for ironi, som ikke er så sjov længere, når det bliver taget ud af en sammenhæng«.

LÆS OGSÅ:

I alt har DR filmet møderne i 11 timer, som i aftenens udsendelse angiveligt er klippet sammen til ti minutter.

Det er en grov manipulation af, hvad der egentlig er foregået på møderne, siger Peter Stig Hansen. Han mener, at det er meget lang tid at optage en medarbejder, og at der derfor kan blive sagt nogle ting i sjov.

»Vi bryder os ikke om, at Danmarks Radio laver det, der i princippet er fiktion - vi kan også kalde det en løgnehistorie - hvor de optager vores medarbejdere i 11 timer. Hvis man prøver at forestille sig, hvad man har lavet i så lang tid, kunne det jo godt være, at man var kommet med en frisk bemærkning til en kollega på et eller andet tidspunkt«, siger han til Politiken.

Præmisserne er forkerte
Jyske Bank i Schweiz og Peter Stig Hansen mener, at de få minutter, DR viser fra møderne, er en urimelig måde at fremstille medarbejdere på.

Og det er netop grunden til, at banken har valgt at melde DR til politiet. De forsøger dog ikke at få nedlagt et fogedforbud, så udsendelsen ikke kan blive vist.

Er det rimeligt at sige, at det er en frisk bemærkning at råde nogen til at flytte ud af landet og dermed undgå at betale skat?

»Jeg mener ikke, det er korrekt, at vi skulle have rådet nogen til at flytte ud af landet. Præmissen var, at manden ønskede at flytte ud af landet. Der skal man være opmærksom på, at det er en forskel fra den første udsendelse, hvor der udtrykkeligt blev sagt, at han ville blive i landet. Nu vil han ikke være i landet længere. Han bliver rådet til at flytte til Schweiz, men det er ham, der vil ud af landet«.

Er det rimeligt at kalde det en frisk bemærkning af den grund?

»Jeg synes, der falder flere friske bemærkninger hen ad vejen, men det skal jo ses i en sammenhæng, som vi ikke kender, fordi vi er blevet nægtet at se, hvad der ellers er ud over de 10-11 minutter, som indgår i udsendelsen. Der er en lang række spørgsmål og svar, som går forud, og vi ved jo ikke, hvordan det er sat sammen«.

Men i princippet er det o.k. at joke med at snyde i skat?

»Det er ikke o.k. at joke med at snyde i skat, hvis det kan opfattes, som om man opfordrer til det«, siger Peter Stig Hansen:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men hvis man forestiller sig, at man sidder og spiser frokost med nogle kolleger, kan det da godt være, at man ville fyre en joke af om sådan noget. Det er ikke et tabuemne, så det er ikke sådan, at man ikke kan tale om det eller fyre en joke af i forbindelse med det. Men det er bare ikke det, der er tale om i udsendelsen. Der er tale om et meget langt forløb, som er klippet sammen, så man skaber en virkelighed, som vi ikke mener eksisterer«.

Medarbejderen skal komme med vilde ideér

Peter Stig Hansen mener, at det gør en væsentlig forskel, at den Jyske Bank-medarbejder, der foreslår den formodede erhvervsmand at flytte ud af landet, ikke rådgiver om skat.

Det er ikke et tabuemne (at tale om at snyde i skat, red.). Det er ikke sådan, at man ikke kan tale om det eller fyre en joke af i forbindelse med det. Men det er bare ikke det, der er tale om i udsendelsen. Der er tale om et meget langt forløb, som er klippet sammen, så man skaber en virkelighed, som vi ikke mener eksisterer

»Den pågældende medarbejder er ikke ansat som skatterådgiver. Han er ansat i en stilling, hvor han kommer med ideér. Han skal være en form for idégenerator under en brainstorming og kan smide vilde ideér op på bordet. Når de så har været oppe på bordet, kan han begynde at blive ædruelig og sige 'Ah, det går nok ikke alligevel'. Det er det, man gør i en brainstorming-proces«, siger han.

Han forklarer, at selv om medarbejderne smider »vilde ideér« op på tavlen, råder de folk til at blive rådgivet om sådan nogle forhold hos andre virksomheder og ikke hos dem.

I udsendelsen bliver den falske it-millionær da også sat i forbindelse med Ernst & Young i Danmark for at få skatterådgivning om, hvordan han kommer nemmest ud af Danmark.

LÆS OGSÅ:

Og det synes du ikke er lidt uetisk? Altså at hjælpe en kunde med at få rådgivning om at undgå skat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan ikke se, at der er noget forkert i, at man hjælper ham, der vil flytte ud. Det er helt o.k.at sige, at der er nogle ting, man skal undersøge for at komme ordentligt ud af landet og ordentligt ind i det nye. Det er helt naturligt. Der er ikke noget krav om, at danskere skal blive boende i Danmark. Man skal bare sørge for at overholde reglerne for fra- og tilflytning«, siger Peter Stig Hansen.

Selv om man overholder reglerne, vil det nok støde nogen, at man hjælper kunder med at gemme sig for Skat på den her måde. Men det mener du ikke, der er noget uetisk i?

»Ikke at der er nogle mennesker, som gerne vil flytte ud af Danmark og bo et andet sted. Det er det, man normalt forstår ved et frit land, at hvis man ikke har lyst til at bo her, kan man flytte et andet sted hen«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden