Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Skatteadvokat: Andre storbanker har også rådgivet om kreativ skattetænkning

Flere eksperter undrer sig over, at Jyske Bank angivelig stadig hjælper med skattefifleri.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Går man et stykke tilbage i tiden, kunne man sandsynligvis i alle danske storbankers schweiziske og luxembourgske afdelinger få 'kreative anbefalinger' til at undgå skattebetaling.

Det vurderer skatteadvokat Torben Bagge, leder af det førende skatteadvokatfirma Tommy V. Christiansens afdeling for skatteproces, oven på DR's afsløring af, at Jyske Bank i Schweiz angiveligt rådgiver om skatteunddragelse:

Den forkerte side »Jeg mener, at de øvrige store banker har trukket sig ud af det marked. F.eks. ønsker Nordea ikke længere kunder i sin Luxembourg-afdeling, hvis de har bopæl i Danmark - medmindre de kan godtgøre, at det danske skattevæsen er orienteret«, siger han.

Torben Bagge er overrasket over det, han hidtil har hørt af afsløringer fra tredje del af DR-programmet 'I skattely', der sendes i aften.

LÆS ARTIKEL

»Man må konstatere, at nogen i Jyske Bank har valgt at gøre noget, der er på den forkerte side af stregen«, siger han.

Øger markedsandelen
Når Jyske Bank øjensynlig stadig beskæftiger sig med rådgivning om, hvordan man kan skjule skattepligtige indtægter for de danske myndigheder, handler det om at øge sin markedsandel ved at tilbyde noget, andre ikke gør, vurderer advokaten.

I foreningen Danmarks Skatteadvokater har bestyrelsen fornylig diskuteret de to første afsnit af programserien 'I skattely'.

Og medlemmerne var rystede, fortæller Claus Holberg, partner i Lett Advokater og formand for foreningen.

Han har ikke selv set det tredje afsnit, hvor en seniorformuerådgiver i Jyske Banks schweiziske afdeling er filmet med skjult kamera.

Tager afstand fra modellen
Tilsyneladende opfordrer den pågældende rådgiver DR-journalisten, der udgiver sig for at være en it-forretningsmand med en større millionindtægt på trapperne, til at skjule pengene for det danske skattevæsen.

Modellen er, at den formodede it-mand skal flytte til England, oprette et selskab i Gibraltar med en stråmand som direktør og have sine penge stående på en konto hos Jyske Bank i Schweiz.

»Vi tager selvfølgelig afstand fra den slags. Det er ikke kendetegnende for den måde, branchen rådgiver på«, siger Claus Holberg.

Mindre aktører
»Der er forskel på rådgivning om, hvordan man kan indrette sig, hvis man flytter ud af landet, og så rådgivning om en allerede skattepligtig indtægt, som man vil skjule for skattevæsnet«.

Han tvivler på, at større danske advokatfirmaer er involveret i den form for skatterådgivning.

»Min fornemmelse er, at det er mindre selvbestaltede aktører«, siger Claus Holberg.

Også hos revisorerne bliver metoden holdt ud i strakt arm, selv om programmet endnu ikke er vist:

Svært at bevise

»Vi tager klart afstand fra rådgivning, der har unddragelse af skat som formål«, siger John Bygholm, partner i Deloitte og formand for skatteudvalget i FSR-Danske Revisorer. En næsten enslydende melding kommer fra vicedirektør Louise Mogensen fra bankernes organisation Finansrådet.

Men hvis en bank eller andre har rådgivet om at gemme penge i skattely, kan de i princippet dømmes for medvirken til groft skattesvig, der har en strafferamme på 8 år, vurderer de to skatteadvokater.

»Men bevismæssigt er det en sag, der er tung at løfte«, siger Torben Bagge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden