Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rick Bowmer/AP
Foto: Rick Bowmer/AP

INTERNETTYVERI. Det danske bitcoin-firma BIPS har fået stjålet internetvaluta til en værdi af fem millioner kroner af cyberkriminelle.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Cyber-kriminelle røver dansk firma

Internetkrigere snyder danskejet bitcoin-firma for fem millioner kroner.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et danskbaseret bitcoin-firma er blevet hacket og støvsuget for penge.

Firmaet, der hedder BIPS og er en af Europas største bitcoin-børser, har mistet mere end fem millioner kroner af sine kunders penge.

Ukendte cyberkriminelle brød igennem firmaets koder og stjal den populære internetvaluta.

»Det kan ske ligeså let, som det kan ske for en bank. Forskellen er bare, at når en bank bliver hacket, dækker en forsikring, og det gør den ikke her«, siger Kris Henriksen, administrerende direktør og stifter af virksomheden.

Kriminelle måske fra Rusland Det bliver en svær affære at finde de kriminelle, der har stjålet de værdifulde internetpenge. Indbruddet er nemlig ikke sket med koben og brækjern i nattens mulm og mørke, men med koder og tryk på et tastatur. Det eneste spor, Kris Henriksen har i sagen, er, at indbruddet er sket gennem en server, der står i Rusland.

Derfor er han overbevist om, at det er en kendt cybergruppe fra området, der står bag angrebet.

På nuværende tidspunkt er det dog umuligt for it-iværksætteren at komme det nærmere, og derfor er nogle af hans kunder begyndt at sprede rygter om, at han selv gemmer på pengene. Det afviser Kris Henriksen, selv om han forstår brugernes frustrationer.

»Medmindre det modsatte er bevist, så er det åbenbart mig, der er løbet med pengene. Jeg kan ikke gøre andet end at arbejde for at finde de her 'logs' (dagbog over data, red.) og finde de skyldige«, siger han.

Bitcoins er uden forsikring
BIPS og Kris Henriksen er ikke de første, der oplever at blive angrebet lydløst og ubemærket af cyber-kriminelle. Og han er heller ikke den første, der står i en situation, hvor hans kunder har mistet penge, fordi internetvalutaen ikke er forsikret.

Hans virksomhed er en 'wallet' (pung, red.) og fungerer som en holdeplads for andre brugeres bitcoins. Men det er ikke en bank, understreger han. For holdepladsen, Kris Henriksen administrerer, trækker ikke gebyrer ud af kundernes konti.

Og det er hele pointen med bitcoins - at blive fri for banker og gebyrer. Men det medfører også, at man ikke er beskyttet mod cyberangreb, anerkender han, og derfor hæfter kunderne selv for deres tab og ikke BIPS.

Det vil sige, at man med bitcoins bliver fri for banker og mellemmænd, men ikke har den samme forsinkring, når der sker cyber-angreb som dette?

»Det kan man sige, ja«, siger Kris Henriksen.

Må gendanne mistet data

Indtil videre arbejder han stadig for at finde en løsning på det mistede data. Det er essentielt for ham at få gendannet data for at gå til politiet med en anmeldelse. Uden det kan de ikke gøre noget, og så får Henriksen aldrig de digitale mønter tilbage.

LÆS OGSÅ:

»Jeg har ikke sovet i fem dage, men jeg ved ikke, hvor længe der går endnu. Computerne står og summer på livet løs«

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden