Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Billige kul er uovervindelige: Dong sælger topeffektivt britisk gaskraftværk

Billige kulkraftværker gør det urentabelt at lave el med naturgas.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dong sælger det britiske naturgasfyrede kraftværk Severn for 3,1 milliarder kroner til et konsortium anført af australske Macquarie Group, oplyser Dong Energy.

Kraftværket Severn ligger i Uskmouth i nærheden af Newport i Sydwales og producerer el til det britiske marked.

»Det er lykkedes os at sælge kraftværket Severn til en tilfredsstillende pris i et vanskeligt marked. Frasalget er en vigtig del af koncernens strategi om at frasælge ikke-kerneaktiver og dermed styrke kapitalgrundlaget til gavn for selskabets fremadrettede udvikling«, siger Thomas Dalsgaard, er koncerndirektør i Dong Energy.

I handlen indgår en såkaldt earn out, som betyder, at Dong kan få flere penge ind på salget. Dog regner energikæmpen med, at handlen vil ende med et tab på 400-500 millioner kroner. Dong har nemlig ikke kunnet producre strøm full time, hvorfor værket er mindre værd, siger Dongs kommunikationschef, Karsten Anker Petersen.

Produktion af el til 1,5 millioner britiske husstande

Severn, der gik i kommerciel drift i november 2010, kan med en kapacitet på 832 MW producere el til ca. 1,5 millioner britiske husstande og er et af de mest effektive naturgasfyrede kraftværker af sin slags i Storbritannien, skriver Dong i sin selskabsmeddelse.

Problemet er bare, at de gasfyrede værker bliver udkonkurret af billig strøm fra kulfyrede værker. Det skyldes dels, at CO2-kvotemarkedet er kollapset i en grad, så det gør det »næsten gratis af forurene«, som Karsten Anker Petersen forklarer. En anden årsag er, at amerikanerne har fundet skifergas, og derfor ikke har brug for kullene. Det gør dem endnu billigere og mere attraktive end naturgasssen.

Salget af Severn ændrer ikke på Dong Energy’s tidligere udmeldte forventninger til det finansielle resultat for regnskabsåret 2013 eller det udmeldte forventede investeringsniveau for 2013-2014, skriver selskabet i sin selskabsmeddelse.

Dong beskæftiger cirka 6.500 medarbejdere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden