Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Klager. Beboerne ved Marmorkirken har med flere klager fået udskudt døgnbyggeriet, og i starten af det nye år vil Natur- og Miljøklagenævnet fælde dom over lovligheden af kommunens tilladelser til udvidet arbejde på alle 21 byggepladser.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

Klager. Beboerne ved Marmorkirken har med flere klager fået udskudt døgnbyggeriet, og i starten af det nye år vil Natur- og Miljøklagenævnet fælde dom over lovligheden af kommunens tilladelser til udvidet arbejde på alle 21 byggepladser.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Støjramte får først erstatninger længe efter byggestarten

Metroselskabet tilbyder først erstatning, efter at støjgenerne har ramt.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Naboerne til metrobyggepladsen ved Københavns Hovedbanegård har siden 18. november levet i uvished.

Siden da har Metroselskabets entreprenør måttet skrue op for arbejdet og støje 65 decibel frem til klokken 22.

Mange af naboerne har krav på erstatninger, som i sommer blev tilkendt af Ekspropriationskommissionen. Men beboerne har fire uger efter intet hørt fra Metroselskabet, der har ansvaret for at udmønte erstatningerne.

LÆS ARTIKEL

»Vi er usikre på, hvad der sker. Som jeg forstår det, har metroen fået tilladelse til at bygge sent på betingelse af, at naboerne bliver kompenseret, så man må vel konkludere, at betingelsen ikke er opfyldt. Men vi ved ikke, hvor vi skal henvende os, og hvad vi skal forholde os til«, siger Veronica Juhl. Hun bor på anden sal ud til byggeriet og skrev til Metroselskabet 18. november. Svaret kom 8 dage efter:

»Metroselskabet beklager naturligvis, at opstarten af udvidet arbejdstid og udsendelsen af aftaler ikke blev synkrone. Metroselskabet forventer, at breve med aftaler om erstatning til naboer ved København H. bliver sendt ud i løbet af de kommende tre uger, dvs. forventeligt i uge 50«, lød det dengang.

LÆS ARTIKEL

Nu oplyser Metroselskabet til Politiken, at breve vil blive sendt ud »inden jul«.

Ved Marmorkirken og de andre byggepladser kan borgerne heller ikke forvente erstatningstilbud før byggestart: »Efter igangsætning af udvidet arbejdstid vil naboerne maksimalt skulle vente få uger på at få tilsendt et erstatningstilbud«, forklarer myndighedschef Christine Hammer Jespersen i en e-mail.

Klarhed over retsstilling
Da Københavns politikere i foråret godkendte udvidede arbejdstider på samtlige byggepladser, betingede de sig, at kommissionen forinden nåede frem til en principbeslutning.

Kommissionens formand, Helle S. Andersen, siger, at man i sin afgørelse 10. juli lagde vægt på, at naboerne »i forbindelse med den udvidede arbejdstids påbegyndelse var sikret klarhed over deres retsstilling og situation«.

Københavns kommende teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) siger, at de sene erstatningstilbud ikke stemmer overens med »tanken« bag den politiske aftale.

LÆS ARTIKEL

»Det lå i tanken i den politiske aftale, der blev indgået på Københavns Rådhus, at erstatningerne skulle gives, inden generne begyndte. Vi er gået ud fra, at man udbetaler erstatningerne så hurtigt som muligt, og det gør jeg stadigvæk«, siger Morten Kabell.

Kabell, der tiltræder 1. januar, vil allerhelst tilbyde de værst ramte beboere en direkte genhusning, men det kræver et flertal i både kommunen og Folketinget, da loven om Cityringen vil skulle laves om.

Overborgmester Frank Jensen (S) afviser af juridiske årsager genhusning som en mulighed. Han har tillid til, at Metroselskabet lever op til kommissionens bestemmelser: »Jeg har naturligvis en forventning om, at Metroselskabet hurtigst muligt får fastlagt erstatningernes størrelse i henhold til principbeslutningen«, siger Frank Jensen i en e-mail.

Ved Marmorkirken står beboerne fra 1. januar over for støj i døgndrift af en karakter, der aldrig før er tilladt i Danmark. Med kommissionens afgørelse i sommer fik naboerne ret til en erstatning på 5.000-20.000 kroner om måneden, afhængig af værelser i ejendommen. Kommunens første tilladelse blev erklæret ulovlig, og med den nye skal beboerne fra 1. januar finde sig i døgnstøj, der af øret opleves som over dobbelt så højt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Udvidet arbejdstid
Ekspropriationskommissionen vil midt i januar – efter igangsætningen af døgnbyggeriet – overveje, om de højere støjniveauer giver grund til at genåbne erstatningssagen.

Metroselskabet oplyser, at det vil rette sig efter justeringer af erstatningsniveauerne. Men det vil ikke afvente kommissionens vurdering:

»Metroselskabet vil udnytte tilladelsen til udvidet arbejdstid, når der foreligger et endeligt påbud (tilladelse). Det nuværende erstatningsniveau betyder, at naboer ved Marmorkirken kan få op til 20.000 kr. skattefrit om måneden – et beløb, der giver mulighed for at fraflytte sin lejlighed eller investere i støjdæmpende vinduer eller lignende«, siger Christine Hammer Jespersen.

Klager ved Marmorkirken

Beboerne ved Marmorkirken har med flere klager fået udskudt døgnbyggeriet, og i starten af det nye år vil Natur- og Miljøklagenævnet fælde dom over lovligheden af kommunens tilladelser til udvidet arbejde på alle 21 byggepladser. »For os borgere handler det her om, at et civiliseret samfund ikke kan tillade døgnarbejde af denne ekstreme karakter, der påfører naboer direkte sundhedsskade«, siger talsmand Kaj Larssen.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden