Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HOLM MAGNUS
Foto: HOLM MAGNUS

OVERFLØDIG. Produktivitetskommissionen deler hårde tæsk ud til landets humanistiske fakulteter, som de mener, uddanner studerende til arbejdsløshed.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hård kritik: Ligeglade humanister skader produktiviteten

Produktivitetskommissionen kritiserer unge for at være ligeglade med, at de uddanner sig til ledighed.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det danske arbejdsmarked og uddannelsessystem er to hjørnebrikker i et puslespil, der ikke passer sammen. De studerende uddanner sig i blinde på humanistiske uddannelser som kommunikation, kunsthistorie, litteraturhistorie, filmvidenskab og filosofi og bliver fravalgt af danske virksomheder, fordi der ikke er brug for dem.

Det konkluderer Produktivitetskommissionen i en ny rapport over uddannelse og innovation, som den fremlægger i dag.

Kommissionens formål er at komme med nogle konkrete anbefalinger til, hvordan produktiviteten i Danmark kan øges, og i vejen for det står studerende med kandidatuddannelser fra det humanistiske fakultet.

De koster samfundet en masse penge og ender oftere i arbejdsløshed og lavtlønnede job end kandidater fra natur- og samfundsvidenskab.

Går ud over produktiviteten

De studerende er ifølge kommissionen ligeglade med, om de kan få et job, når de er færdiguddannede. Kun fem procent af de adspurgte i en rundspørge fortæller, at de har valgt uddannelse efter, hvordan arbejdsmarkedssituationen er.

Derfor bliver humanisterne arbejdsløse, når virksomhederne har brug for andre kompentencer end dem, de har med fra uddannelsessystemet.

Kommissionen forklarer sin hårde kurs mod humaniora med, at de job, humanistiske kandidater får, ofte er lavtlønnede, og det betyder, at de ikke er produktive. Jo højere lønnet et job er, jo mere produktivt er det ifølge kommissionens undersøgelser.

DEBAT

Svaghederne i uddannelsessystemet er årsagen til, at produktiviteten er lav, og selvom et humanistisk eksamensbevis er et kønummer til dagpengekontoret, er humaniora den fagretning på universitetet, hvor antallet af dimittender er vokset mest i de seneste 20 år.

Der er dog undtagelser på det udskældte fakultet - kandidater i tysk og engelsk klarer sig nemlig glimrende.

Går ud over innovationen

De to puslespilsbrikker, der passer skævt sammen, dræner ikke bare samfundets pengepung og produktivitet. De giver også innovationen trange kår i Danmark, som er afhængig af, at virksomheder og universiteter kan arbejde sammen om nytænkning, mener Produktivitetskommissionen.

LÆS OGSÅ:

Det er dog ikke kun humanisternes skyld, det er også, fordi virksomhederne har en tendens til at droppe gode ideér, fordi de ikke kan finde investorer eller hitte rede i tilskud og regler for innovation.

Derudover er reglerne for erhvervsbeskatning et problem, fordi de gør, at det er mere attraktivt at investere i en eksisterende produktionsvirksomhed end i en ung virksomhed, der udvikler ny teknologi.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden