Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
ADRIAN JOACHIM (arkiv)
Foto: ADRIAN JOACHIM (arkiv)

Viden. »Rana Plaza-ulykken er en 'gamechanger', der har åbnet virksomhedernes øjne for deres ansvar for at producere i Bangladesh«, siger Peter James Stark, der international sekretær i HK Handel.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Katastrofen i Bangladesh var en 'gamechanger'

Virksomheder tager mere ansvar for tøjproduktion i Bangladesh, mener HK.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Billederne af døde tekstilarbejdere i murbrokkerne fra den sammenstyrtede Rana Plaza-bygning fik i april hele verden til at vende sig mod Bangladesh.

De tragiske hændelser i den sammenstyrtede fabriksbygning, hvor over 1.100 mennesker mistede livet, har startet en udvikling, hvor bedre arbejdsforhold og anstændig løn er kommet på dagsordenen hos internationale virksomheder og myndigheder i landet.

Det mener HK Handel, der ofte har kritiseret blandt andet danske modevirksomheder for ikke at tage nok ansvar for forholdene i Bangladesh, hvor deres varer bliver produceret.

Jeg kan mærke, at virksomhederne nu accepterer et større ansvar

»Rana Plaza-ulykken er en ’gamechanger’, der har åbnet virksomhedernes øjne for deres ansvar for at producere i Bangladesh«, siger Peter James Stark, der international sekretær i HK Handel.

Han henviser blandt andet til, at seks store danske virksomheder er gået med i en international bindende aftale om brand- og bygningssikkerhed. Initiativet består af internationale fagforeninger, ngo’er og over 100 virksomheder og sikrer en række forbedringer af forholdene og flere uafhængige inspektioner af fabrikkerne.

LÆS OGSÅ

I Rana Plaza-bygningen var der fusket med byggetilladelserne og opført flere etager, end bygningen kunne holde til.

Den internationale aftale dækker over 2 millioner arbejdere og små 200 fabrikker, som er ved at blive inspiceret.

Efterladte mangler penge

I går kunne Politiken fortælle, at danske PWT Group ikke vil bidrage til en fond, der skal give erstatning til ofre og pårørende til afdøde fra ulykken.

PWT Group kom i søgelyset efter katastrofen, da der i Rana Plazas ruiner blev fundet ordresedler og produktionsmanualer til skjortemodeller fra tøjkæden Texman. Texman ejes af PWT Group, der er ejet af en kapitalfond, hvis investorer tæller blandt andre ATP, Danske Bank og PFA Pension. PWT Group oplyser, at de har doneret penge til to organisationer, der hjælper ofrene. Men PWT Group vil ikke oplyse, hvem der har modtaget donationen, eller hvor mange penge der er sendt af sted.

Efter katastrofen har PWT Group valgt at gå med i det internationale samarbejde om brand- og bygningssikkerhed.

LÆS OGSÅ »Man kan kritisere dem for ikke at gøre mere for de efterladte, der har mistet familiemedlemmer i murbrokkerne. Men virksomhederne skal trods alt have stor ros for, at de er ved at løfte deres ansvar i forhold til det her. Nu kan man diskutere, om PWT har et ansvar for Rana Plaza. Jeg kan mærke, at virksomhederne nu accepterer et større ansvar«, lyder det fra HK Handels James Peter Stark. Pia Odgaard er csr-chef i brancheorganisationen Dansk Mode & Textil, der har flere medlemsvirksomheder med tøjproduktion i Bangladesh. Hun mener, at de danske virksomheder generelt har taget ansvar for at forbedre forholdene, men ulykken i Rana Plaza-bygningen har også øget opmærksomheden. »Virksomhederne lærer af katastroferne. Der har været meget fokus på brandsikkerhed, mens vi ikke har været så opmærksomme på problemer med bygningssikkerheden. Nu er indsatsen forstærket«, siger Pia Odgaard.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden