Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
kritiker. Advokat Michael Bjørn Hansen er en af de advokater, som kritiserer Jyske Banks skatterådgivning i DR's dokumentarudsendelse 'I Skattely', der blev sendt i aftes.
Foto: Mik Eskestad (arkiv)

kritiker. Advokat Michael Bjørn Hansen er en af de advokater, som kritiserer Jyske Banks skatterådgivning i DR's dokumentarudsendelse 'I Skattely', der blev sendt i aftes.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bange advokat efter Jyske Banks trusler: »Det kan jo blive ødelæggende«

Bankadvokat vil ikke afsløre, om udtalelser fører til sagsanlæg.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Michael Bjørn Hansen, indrømmer, at han blev bange:

»Jamen, det kan jo blive ødelæggende at blive stævnet af en advokat med en kæmpe bank i ryggen. Uanset om man ender med at få ret til sidst, kan sådan en sag trække ud i årevis og være fantastisk belastende. Den slags kan jo slå en død mand ihjel«, siger advokaten.

Sammen med revisor Thorbjørn Helmo Madsen og skatteekspert Lars Koch fra ulandsorganisationen Ibis optrådte advokat Michael Bjørn Hansen som ekspertkilde i DR Dokumentars ’I skattely’, som blev vist i aftes.

Jyske Banks rådgivning filmet med skjult kamera De tre forholdt sig kritisk til den måde, som Jyske Bank i Schweiz rådgav en kunde, som ønskede at bringe kommende millionindtægter væk fra skattepligt i Danmark. Kunden var i virkeligheden en journalist, som DR havde udstyret med skjult kamera og mikrofon. Optagelserne afslørede tilsyneladende en rådgivning, som de tre eksperter fandt var i strid med både loven og god moral.

I ugerne op til udsendelsen i aftes har Jyske Bank og bankens advokat advaret de tre eksperter om de mulige følger af at udtale sig i programmet: Straffesager for injurier og erstatningssager, hvis Jyske Banks omdømme blev skadet af udsendelsen.

»Jeg mener, at det er trusselsbreve skrevet med Jyske Bank i ryggen. Det er dybt uetisk. Jeg finder det vigtigt, at advokater deltager i samfundsdebatten – her udsættes jeg for et voldsomt pres om at lade være«, siger Michael Bjørn Hansen.

Det er dybt uetisk. Jeg finder det vigtigt, at advokater deltager i samfundsdebatten – her udsættes jeg for et voldsomt pres om at lade være

»Man kan ikke undgå at tænke: Kan det virkelig betale sig at deltage i debatten med sine synspunkter, når det medfører så meget lort, og man skal slås med Jyske Bank? Men jeg gør det jo alligevel – det ville Tintin også gøre, og han er mit forbillede«, siger han.

»Det er dybt pinligt«

Lars Koch fra organisationen Ibis har fået breve med samme ordlyd som Michael Bjørn Hansen. Generalsekretær i Ibis, Vagn Berthelsen, mener, at brevene var et forsøg på at spænde ben for dokumentarprogrammet: »De havde efter min mening kun ét sigte: At torpedere udsendelsen, så den ikke blev vist, eller så grundlaget blev undermineret. Det er dybt pinligt. Banken burde hellere tage afstand fra det, vi ser i programmet«, mener Vagn Berthelsen. Advokaten ville advare mod risikoen for, at eksperterne kom til at udtale sig på baggrund af et materiale, som kunne være manipuleret af DR – 11 timers skjulte optagelser er klippet ned til 10 minutter, og Lars Koch har vel ikke set alle 11 timers optagelse?»Jeg tror, at der ville være meget lidt offentlig debat, hvis man i alle tilfælde skulle kende hele materialet, før man udtaler sig. DR må stå til ansvar for materialet og den måde, det er redigeret på. Det er selvfølgelig en forudsætning, at DR har opført sig hæderligt. Lars Koch udtaler sig på baggrund af det, han har set«, siger Vagn Berthelsen.

LÆS OGSÅ

Han understreger, at Ibis som organisation står 100 procent bag Lars Kochs udtalelser, også hvis det skulle komme til en retssag.

Om det sker er uklart. Både Jyske Banks ledelse og bankens advokat i sagen, Michael Havemann, så programmet i sin helhed for første gang i går, men Michael Havemann ville ikke afsløre sin vurdering.

»Du må respektere, at jeg har en klient (Jyske Bank, red.), som skal kende min juridiske vurdering som den første. Derfor kan jeg ikke svare dig nu«, sagde han sent mandag.

Det lykkedes ikke i går at komme i kontakt med den tredje modtager af advarselsbrevene, revisor Thorbjørn Helmo Madsen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden