Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

svindler. Den tidligere direktør for Enron Jeffrey Skilling blev oprindelig idømt 24 års fængsel for hans rolle i det store energiselskabs regnskabssvindel. Sidste år blev straffen reduceret til 14 års fængsel.
Foto: Pat Sullivan/AP

svindler. Den tidligere direktør for Enron Jeffrey Skilling blev oprindelig idømt 24 års fængsel for hans rolle i det store energiselskabs regnskabssvindel. Sidste år blev straffen reduceret til 14 års fængsel.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Efter Enron: Sladretjenester kickstarter en hel industri med tusindvis af ansatte

Whistleblowerordningerne har bredt sig fra USA til dansk erhvervsliv.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 2001 gik det store energiselskab Enron konkurs, da systematisk regnskabssvindel blev afsløret.

Den opsigtsvækkende skandale fremprovokerede en række lovstramninger over for amerikansk erhvervsliv.

Et af kravene var, at flere børsnoterede virksomheder skulle have en intern whistleblowerordning. Hos Enron ville menige ansatte måske have benyttet en whistleblowerordning til at slå alarm om det fatale bedrageri uden om deres chefer.

Og når amerikanske virksomheder siden har oprettet datterselskaber i Danmark, er whistleblowerordningerne blevet introduceret herhjemme.

LÆS OGSÅ

Lovkravene har skabt en hel whistleblowerindustri i USA med firmaer, der med titusinder af ansatte specialiserer sig i at ’minimere risici’.

En af de helt store spillere er Navex Global, der har 40.000 ansatte til at hjælpe 8.000 virksomheder over hele verden med at overholde deres etik.

Navex Global arbejder i Danmark for blandt andre FLSmidth , Cheminova og Mærsk.

Det anonyme system
Også i Danmark har flere fået øjnene op for markedet. Flere advokatfirmaer tilbyder rådgivning for virksomheder, mens den dominerende leverandør er Human Time A/S, der har leveret og administrerer 25 virksomheders whistleblowerordninger.

Fra firmaets kontorer i Valby og Holstebro programmerer de krypterede hjemmesider, hvor man enten anonymt eller med navn kan indberette om problemer i virksomheden.

Medarbejderen kan få et sagsnummer og login, så vedkommende fra den krypterede hjemmeside kan svare på uddybende spørgsmål om problemet.

»Man kan på ingen måde finde ud af, hvem der har sendt det ind. Hvis man for eksempel havde en hotmail, kunne man spore sig frem til, hvem der har lavet den. Hvis man har en kontakt hos efterretningstjenesten i USA, kan de gå ind og se, hvorfra den er oprettet og på den måde potentielt finde frem til personen. Jeg ved, at tidligere efterretningsfolk, der i dag arbejder for virksomheder, har mulighed for at gøre den slags i USA«, siger leder hos Human Times A/S Peter Dagø, der fik ideen til firmaet, efter at han som whistleblower selv afslørede bedrag på en tidligere arbejdsplads.

Men han undrede sig dengang over, at der ikke var mere formelle veje at gå, når man opdagede et problem. For tre år siden bemærkede han, at kun få virksomheder havde en ordning, og at der dermed var et hul i markedet.

Tager selv initiativ

En del af whistleblowerordningerne i Danmark er i praksis udenlandske, da de styres fra hovedkontorer hos globale koncerner. Men flere danske virksomheder har selv taget initiativ til at oprette dem.

De er blandt andet blevet tilskyndet af, at whistleblowerordninger er kommet med i ’Anbefalingerne for god selskabsledelse’, der udgives af en komité under Erhvervsstyrelsen.

Og fra de børsnoterede virksomheder har det bredt sig videre ud i dansk erhvervsliv.

»Direktørerne i børsnoterede virksomheder sidder måske også i bestyrelser for mindre selskaber og tager ordningerne med her, fordi de har været glade for dem i de store selskaber«, forklarer Søren Hornbæk Svendsen fra advokatfirmaet Horten, et af de firmaer, der lever af virksomhedernes behov for whistleblowere.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden