Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Iværksættere. I 2012 startede Daniel Varett og Morten Jørgensen sikkerhedsfirmaet Section4.
Foto: Peter Klint

Iværksættere. I 2012 startede Daniel Varett og Morten Jørgensen sikkerhedsfirmaet Section4.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hjemvendte danske soldater åbner deres egne virksomheder

Mange soldater kaster sig ud i iværksætteri, da det kan være svært for dem at finde et job i den civile verden.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Anders har arbejdet i forsvaret i 10 år og har været udsendt flere gange på missioner til både Irak og Afghanistan. Nu har han startet sin egen virksomhed sammen med en anden soldat Anders er et opdigtet navn, fordi han ikke ønsker at stå frem i offentligheden ved hans fulde navn, fordi hans virksomhed beskæftiger sig med varetagelsen af sikkerhed, og anonymitet er en vigtig del af arbejdet.

Anders ønskede ikke at blive udsendt endnu en gang, for han havde et lille barn, og hans kone var gravid med nummer to. Derfor valgte han at søge over i det private erhvervsliv.

»Da jeg kom ud af forsvaret, stod jeg med nogle særlige kompetencer inden for førstehjælp og sikkerhed. Men jeg endte som mange andre soldater i fitnessverdenen, hvor jeg nærmest fik et miljøchok. Det gik mentalt ned ad bakke. Jeg valgte derfor at sætte mig ned med en tidligere kollega fra forsvaret, og sammen stiftede vi det her sikkerhedsfirma, hvor vi kan bruge de kompetencer, vi har«, forklarer Anders.

I 2012 startede Anders og hans soldaterkammerat sikkerhedsfirmaet Section4. I firmaet kan de bruge deres militære spidskompetencer inden for sikkerhed, risikovurdering, overvågning og førstehjælp. De sikkerhedsvagter, som de tager ind, er også tidligere soldater.

Målet med foretagendet er nemlig at skabe et sikkerhedsfirma ud over det sædvanlige ved at bruge de tidligere soldaters uddannelsesbaggrunde.

»Vi har taget udgangspunkt i de specialuddannelser, vi har fra forsvaret, og på baggrund af det udviklet et koncept, som vi kalder for first responder.

Det er en ny form for sikkerhedsmand, hvor man har en person, der har en specialuddannelse inden for sikkerhed, førstehjælp og observation. De specialer, vi har fra forsvaret, bygger netop på taktisk førstehjælp«, fortæller Anders.

Section4 har inden for firmaets første leveår oplevet en stor efterspørgsel på deres service. Og Anders mener, at der generelt inden for de seneste 10 år er kommet en større efterspørgsel på de unikke egenskaber, som professionelle soldater har med sig i rygsækken.

Sikkerhedsfirmaet Guardian – Global Business Security (Guardian – GBS) ser også en stigning i efterspørgslen på deres service, som ligeledes bygger på tidligere professionelle soldater.

»Vi fandt ud af, at der er mange muligheder inden for det her område. Vi tænkte derfor: Hvorfor træner vi ikke soldater, som kommer hjem fra risikoområderne i Afghanistan og Irak? De kommer hjem og skal sluses ud i et erhvervsliv, men for en HR-manager i en normal virksomhed kan det være svært at se, hvad en soldat har af særlige kompetencer – men det kan vi. Frem for at arbejde som vagt eller skulle omskoles for at blive politibetjent, så kan de bruge deres evner fra militæret hos os«, siger den operationelle manager i Guardian – GBS kendt under øgenavnet Gye. Han ønsker ikke stå frem ved sit fulde navn, fordi firmaet varetager risikofyldte opgaver, hvorfor de ansatte ikke ønsker at komme i medierne.

Det var i sin tid to jægersoldater, som startede Guardian – GBS. Firmaets kernekompetence er at hjælpe virksomheder, som er ved at oprette forretning i en risikozone. Det er derfor tidligere professionelle soldater, der arbejder som konsulenter i Guardian – GBS.

»Den ene afdeling tager ud og laver en risikovurdering af området og en evakueringsplan, inden virksomheden sender deres ingeniører, revisorer og håndværkere af sted for at opstarte en ny fabrik eller anden virksomhed i området.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den anden afdeling uddanner personalet i firmaet i Heat (Hostile Environment Awareness Training, red.), inden de skal ud i høj- risikozonen«, fortæller den operationelle manager.

Konsulenterne i Guardian – GBS uddanner bl.a. også journalister og folk fra ngo’er, såsom Folkekirkens Nødhjælp og Røde Kors, inden de skal ud i krigsramte områder.

De tilbyder også services inden for maritim sikkerhed i form af danske soldater til skibe, der sejler i piratfyldte farvande.

Det danske forsvar har ikke nogen tal over, hvor mange soldater der vælger at blive selvstændige.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden