Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SALG. Enhedslisten har stillet ikke mindre end 101 udvalgsspørgsmål til salget af Dong Energy. Partiet er imod salget og mener, at politikerne har sovet i timen.
Foto: MAGNUS HOLM

SALG. Enhedslisten har stillet ikke mindre end 101 udvalgsspørgsmål til salget af Dong Energy. Partiet er imod salget og mener, at politikerne har sovet i timen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF står fast: Kræver aftale om Dong-salg ændret

Vil ikke give ny aktionær vetoret ved udskiftning i direktionen. S taler om »politisk hokuspokus«.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk Folkeparti kræver ændringer i aftalen med det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs om køb af 19 procent af aktierne i det statslige energiselskab Dong.

»Vi kan ikke umiddelbart stemme for aftalen«, siger Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.

Dansk Folkeparti indgår i det politiske forlig, der sætter de politiske rammer for Dong, og skal derfor efter Folketingets spilleregler sige ja.

Får vetoret
Anstødsstenen er, at Goldman Sachs i aftalen får en udvidet mindretalsbeskyttelse og bl. a. har vetoret ved udskiftning af den administrerende direktør og finansdirektøren.

»Staten har stadig efter aktiesalget over 50 procent af kapitalen i Dong. Derfor mener vi også, at staten skal sidde for bordenden. Det gør man ikke, når en ny aktionær får vetoret om den daglige ledelse. Med over 50 procent holder staten rorpinden, og vi skal have følelsen af, at sådan er det, for at stemme ja«, siger René Christensen.

Finansminister Bjarne Corydon (S) siger i et interview i Børsen i dag, at Dansk Folkeparti har godkendt aftalen med Goldman Sachs, og at han regner med, at »de overholder deres forpligtelser, alt andet ville være et markant nybrud«.

Men ifølge René Christensen har Dansk Folkeparti kun sagt ja til rammerne for at tilføre Dong ny kapital, og »rammerne ser fine ud, det har vi sagt klart. Men vi har stadig spørgsmål til betingelserne«.

Uansvarligt
Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, er noget overrasket over Dansk Folkepartis ønske om ændringer:

»Der er lavet en aftale, som også Dansk Folkeparti har sagt ja til. Ændringer er ikke en option. Det er endnu et eksempel på letbanemodellen, hvor Dansk Folkeparti i 11. time prøver at score nogle billige politiske point«.

»Det er ikke ansvarlig politik, når det drejer sig om statens troværdighed som forhandlingsparter i en så stor investering. Det er politisk hokuspokus«, siger han.

Jesper Petersen regner med, at finansudvalget først om to uger kan godkende statens salg af aktier i Dong til ikke bare Goldman Sachs, men også til ATP, PFA og andre danske mindretalsaktionærer. Med tilførsel af ny kapital på 13,6 mia. kr. svinder statens andel af aktiekapitalen fra 81 til 60 procent.

Spørgsmål nummer 100
I mellemtiden skal finansudvalget først skrive betænkning om et forslag fra Enhedslisten om helt at aflyse salget og derefter skal partiets beslutningsforslag om det til anden behandling i Folketinget.

Enhedslisten stillede i dag udvalgsspørgsmål nummer 101 til salget. Partiet vil vide, »hvorfor Finansministeriet ikke har undersøgt, om Goldman Sachs har modstridende interesser forud for indgåelse af en aftale, der giver selskabet vetoret i forhold til væsentlige beslutninger«.

Partiets finansordfører Frank Aaen siger, at »der kommer flere spørgsmål. Nogle af de svar, vi har fået, er helt utilstrækkelige«.

Enhedslisten står alene med ønsket om at aflyse salget. Hvad har I fået ud af de mange spørgsmål?

»At de fleste andre partier har fået røde ører undervejs. De ved ikke, hvad de har skrevet under på. Goldman Sachs tænker naturligvis på at få det størst mulige overskud og vil bruge alle sine mindretalsrettigheder til at nå det mål. Vi mener stadig, at det havde været bedre både for forbrugerne og det danske samfund at skaffe Dong kapital på en anden måde«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden