Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: JENS DRESLING (arkiv)
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Corydon opfordrer til hurtig beslutning om Dong-salg

Enhedslisten kritiserer finansministeren for hastværk i Dong-salg.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Staten sælger snart en femtedel af sine aktier i energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Det har udløst voldsom kritik, blandt andet fordi investeringsbanken får vetoret, når bestyrelsen skal træffe beslutninger.

Men nu opfordrer finansminister Bjarne Corydon Folketinget til at træffe en hurtig beslutning af salget.

Det skriver Berlingske Business, efter at finansminister Bjarne Corydon (S) i dag skriftligt har orienteret Folketingets Finansudvalg om holdningen.

Salget af aktierne vil sikre Dong en kapitalindsprøjtning på godt otte milliarder kroner, men ifølge kritikere betaler staten altså en usædvanlig høj pris ved at gøre den amerikanske investeringsbank til medejer af statens energiselskab.

LÆS OGSÅ

Folketingets blåstempling er i forvejen blevet udskudt frem mod, at en ekstraordinær generalforsamling i Dong skal godkende, at Goldman Sachs køber 19 procent af aktierne i det statsejede energiselskab. Derfor advarer Corydon altså mod yderligere forsinkelser.

»Mere generelt vurderer Finansministeriet, at den manglende afklaring i forhold til kapitaludvidelsens gennemførelse er uhensigtsmæssig for Dong Energy. Den skaber således usikkerhed i forhold til selskabets samarbejdspartnere, ratingbureauer og blandt selskabets medarbejdere, hvilket over tid vil have negative konsekvenser for selskabet, om end det ikke er muligt at kvantificere dette«, skriver Corydon i et brev til Finansudvalget.

Den nye tidplan indebærer også, at en ekstraordinær generalforsamling i Dong, hvor salget endeligt skal bekræftes, er udskudt til 20. februar.

Usædvanlig lukrativ aftale for Goldman
Beslutningen om frasalget er blevet kritiseret af Enhedslisten og Dansk Folkeparti, fordi Goldman Sachs sikrer sig vetoret i bestyrelsen.

Investeringsbanken får kun en plads i bestyrelsen, men alligevel vil banken være i stand til at blokere for beslutninger om blandt andet vedtægter og ansættelser i direktionen.

Blandt andet derfor kaldte Enhedslisten i sidste uge Bjarne Corydon i samråd om beslutningen.

»Vi har hele tiden været kritiske over for denne beslutning, fordi vi føler os ret sikre på, at Goldman Sachs vil vægte et hurtigt og højt afkast på deres investering højere end de mere principielle danske mål om en stabil energiforsyning og grøn omstilling«, siger Enhedslistens erhvervsordfører, Stine Brix.

Hun henviser blandt andet til Goldman Sachs' blakkede ry i forbindelse med finanskrakket, og at eksperter har karakteriseret statens salg af Dong som meget fordelagtigt for amerikanerne og meget lidt fordelagtigt for den danske stat.

EL: Coydon presser på

Stine Brix mener, at finansministeren fra begyndelsen har undervurderet Folketingets behov for at diskutere aftalen.

»Som jeg læser Corydons brev til finansudvalget i dag, prøver han at forhaste beslutningen, og det er ikke hensigtsmæssigt. Det er en meget afgørende beslutning for Dong, og man burde have forudset, at der var behov for at snakke beslutningen igennem«, siger hun.

LÆS OGSÅ

Finansudvalget skal ifølge Corydons nye tidsplan sige god for aftalen 30. januar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden