Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kontroversielt. Goldman Sachs med Lloyd Blankfein i spidsen kommer ind i Dong via datterselskabet New Energy Investment.
Foto: Craig Ruttle (arkiv)/AP

Kontroversielt. Goldman Sachs med Lloyd Blankfein i spidsen kommer ind i Dong via datterselskabet New Energy Investment.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Finansskurke skal redde grøn dansk energisatsning

Goldman Sachs har et miserabelt omdømme i offentligheden, men hædres i branchen.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Uden for bestyrelseslokalerne er den amerikanske finansgigant Goldman Sachs et af de foretagender, man demonstrerer imod.

Symbolet på grådighed og uigennemskuelige finanstransaktioner.

Inde i bestyrelseslokalerne er folkene fra Goldman Sachs ombejlede. Enten får de som Mario Draghi en af de virkelige topposter – direktør for Den Europæiske Centralbank – eller også hilses de velkommen som investorer.

Nu køber Goldman Sachs sig ind i Dong og redder dermed det danske statsejede selskabs meget ambitiøse planer om at bygge havvindmølleparker, ikke bare i Danmark, men i det meste af Nordeuropa.

Det gør ikke direktør Jesper Hjulmand fra det lidt mindre danske energiselskab Seas-NVE, der ved samme lejlighed skyder 1,4 mia. kr. i Dong og dermed fortsat ejer 10 pct. af selskabet, det mindste nervøs:

»At der kommer nye investorer i Dong, fortæller jo, at også andre finder det attraktivt at investere her«, siger Jesper Hjulmand.

STOR GRAFIK OM DONG

»For os passer investeringen i vores helt overordnede strategi om at være med i hele kæden fra produktion til kunde, og vi ser det også som en god forretning. Dong har en ambitiøs og god plan og en stærk ledelse til at trække den. Så vi forventer en værdistigning«, siger Hjulmand, der understreger, at Dong har været i stand til både at rejse ny kapital og sælge fra.

Hvordan gør I jeres indflydelse gældende?

»I bestyrelsen. Fuldstændig på lige fod med andre investorer«.

LÆS ARTIKEL

Samtidshistorikeren, professor Mogens Rüdiger, Aalborg Universitet, der har skrevet en bog om Dong, regner også med, at det »er en sikker forretning for investorerne«:

»Værdien – altså udgangspunktet for aktietegningen – er formodentlig sat for lavt. Det er svært at vurdere med bestemthed. Men det ser sådan ud. Investorerne har også sikret sig godt. Lykkes det ikke mod forventning at få Dong børsnoteret, sidder staten med sorteper«.

Mogens Rüdiger undrer sig over den hårde satsning på vind, når nu der er vendt op og ned på energimarkedet de senere år:

»Prisen på vindenergi er baseret på statslige tilskud. Naturligvis har energiselskaberne aftaler for de første års produktion og kan investere ud fra det. Men ellers er også denne del af energimarkedet usikkert på lidt længere sigt. Man kan sagtens forestille sig, at statstilskuddene ændres eller stopper«.

BO LIDEGAARD:

Folketinget skal tvinges til at sælge Dong Energy fra, mener chefredaktør Bo Lidegaard. Kilde: poltiken.tv

Goldman Sachs kommer ind i Dong via datterselskabet New Energy Investment – en af mange døtre i mange lande. I USA, hvor selskabet har været i fokus for sine komplekse finansielle produkter, er det nævnt, at koncernen i 2010 havde 39 datterselskaber i skattely.

I august sidste år indgik Goldman Sachs et forlig med myndighederne om et af de profitable, men tvivlsomme finansprodukter til cirka 3 mia. kr. Ikke meget mere end et greb i lommen, når man tænker på, at der ligeledes i 2013 blev udbetalt 135.594 dollar (cirka 750.000 kr.) i bonus i gennemsnit per medarbejder – alene for første kvartal.

Ikke underligt, at finansforetagendet kan tiltrække talenter på stribe og – også i 2013 – blev udnævnt til årets bank.

POLITIKEN MENER

Som nævnt er Mario Draghi en tidligere medarbejder. Det samme er Mario Monti, tidligere regeringschef i Italien, Karel van Miert, konkurrencekommissær i EU-kommissionen, Robert Rubin, der blev finansminister i Clintonregeringen, og Mark Carney, der først var centralbankchef i Canada og nu er det i Storbritannien.

Ifølge dokumenter offentliggjort af Berlingske har Goldman Sachs da også allerede et par ideer med. En af dem er at sælge Dong’s rørledninger i Nordsøen.

De giver ikke nok.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden