Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

metrosag. Sagen er den femte af sin art mod Danmark og den første mod metrobyggeriet, siden konventionen, der kaldes miljøets menneskerettighedserklæring, trådte i kraft i 2001.
Foto: Jacob Ehrbahn (arkiv)

metrosag. Sagen er den femte af sin art mod Danmark og den første mod metrobyggeriet, siden konventionen, der kaldes miljøets menneskerettighedserklæring, trådte i kraft i 2001.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FN går ind i betændt metrosag

FN har åbnet en sag mod Danmark for at ignorere borgerne i sagen om sundhedsskadelig metrostøj.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Må det offentlige vedtage danmarkshistoriens mest støjende anlægsbyggeri hen over hovedet på de borgere, der vil blive udsat for sundhedsskadelige gener?

Det spørgsmål skal FN’s såkaldte compliancekomité nu tage stilling til.

Ved at holde offentligheden ude af den politiske beslutning om at intensivere metrobyggeriet til gene for tusindvis af borgere har Københavns Kommune og Transportministeriet forbrudt sig mod tre artikler i den internationale Aarhuskonvention, lyder anklagen i den sag, som FN erklærer egnet til bedømmelse.

LÆS OGSÅ

»Komiteen har vurderet, at klagen fra Beboerforeningerne omkring Marmorkirken er egnet til videre behandling og har derfor oprettet den som sag. Det er noget, som myndighederne tager alvorligt«, siger Lissie Klingenberg Jørgensen, fuldmægtig i Miljøstyrelsen, der er den koordinerende myndighed for Danmarks forhold til Aarhuskonventionen.

Afventer afgørelse
Sagen er den femte af sin art mod Danmark og den første mod metrobyggeriet, siden konventionen, der kaldes miljøets menneskerettighedserklæring, trådte i kraft i 2001.

Miljøstyrelsen oplyser, at komiteens næste skridt afventer en afgørelse i Natur- og Miljøklagenævnet.

I den sag skal klagenævnet i februar tage stilling til, om det var ulovligt, at Københavns Kommune undlod at lave en offentlig høring og en miljøvurdering, da kommunens politikere i juni sidste år godkendte udvidede arbejdstider på alle metrobyggepladser, herunder støjende arbejde i døgndrift ved Marmorkirken.

Beboere er tilfredse med FN's skridt
Aarhuskonventionen, som Danmark har underskrevet sammen med 45 andre lande, er netop skabt for at sikre borgere og miljøorganisationer indflydelse og adgang til at klage i miljøsager, siger professor i miljøret Ellen Margrethe Basse:

»FN’s konvention er meget central i miljøretten, fordi den sikrer offentligheden indsigt i informationer, deltagelse i beslutningsprocesser og adgang til at få efterprøvet afgørelser på miljøområdet. Jeg tror ikke, der er eksempler på stater, der ikke har fulgt komiteens anbefalinger«, siger professoren fra Aarhus Universitet.

Beboerforeningerne omkring Marmorkirken er tilfredse med FN’s skridt.

»FN-systemets vurdering sætter endnu en streg under, at der i sagen er tale om meget grove og alvorlige forhold. Forhold, der er fuldkommen uacceptable blandt de lande, der har underskrevet konventionen, herunder Danmark, der i sin tid stod bag konventionens oprettelse«, siger Kaj Larssen, talsmand for Beboerforeningerne omkring Marmorkirken.

Minister har »ikke set sagen«

Ifølge Miljøstyrelsen er Københavns Kommune og Transportministeriet blevet oplyst om sagen. Overborgmester Frank Jensen (S) har ingen kommentarer, da »det er staten og ikke Københavns Kommune, som repræsenterer Danmark i sager om Danmarks overholdelse af FN-konventioner«, siger han i en e-mail til Politiken. Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) siger – også i en e-mail – at ministeriet ikke har modtaget oplysninger om sagen. »Så længe Transportministeriet ikke har set sagen fra compliancekommiteen, kan jeg ikke udtale mig. Men Transportministeriet vil naturligvis undersøge, hvad der nærmere ligger heri«. Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd på mandag om netop statens efterlevelse af konventionen i metrosagen. »Borgere føler sig kørt rundt og kørt over af det offentlige i denne sag, så det er godt, at FN vil køre en sag. Meget tyder på, at hele det her sagsforløb er på kant med Aarhuskonventionen«, siger Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested.Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden