Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
stampesgade. En udtalelse fra embedslægen om støjgener i forbindelse med metrobyggeriet i Stampesgade (billedet) i dagtimerne blev sidste år brugt i forbindelse med en tilladelse til at bygge til kl. 22 eller i døgndrift på alle byggepladserne.
Foto: Marius Nyheim (arkiv)

stampesgade. En udtalelse fra embedslægen om støjgener i forbindelse med metrobyggeriet i Stampesgade (billedet) i dagtimerne blev sidste år brugt i forbindelse med en tilladelse til at bygge til kl. 22 eller i døgndrift på alle byggepladserne.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partier føler sig misinformeret af borgmestre om metrostøj

Fire partier afkræver Frank Jensen og Morten Kabell en god forklaring efter, hvad de opfatter som, misinformation om embedslægens vurderinger i metrosag.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Borgerrepræsentation blev misinformeret om sundhedskonsekvenserne ved at tillade aften- eller døgnarbejde på samtlige byggepladser.

Sådan lyder det fra flere partier, efter at Politiken i dag har afsløret, at embedslægen aldrig tog stilling til de udvidede arbejdstider, som Borgerrepræsentationen sagde ja til 16. juni sidste år.

»Vi har ikke fået alle oplysninger og er ikke blevet informeret korrekt i denne meget alvorlige sag, der jo handler om den sundhedsrisiko, som et støjende byggeri udsætter borgerne for«, siger Dansk Folkepartis politiske leder og kulturborgmester, Carl Christian Ebbesen, der nu har udbedt sig en redegørelse i sagen.

»Frank Jensen og Morten Kabell må lægge kortene på bordet og svare politikerne på, hvad der er op og ned i sagen. Vi kan ikke have en situation, hvor de politiske beslutningstagere ikke får de relevante oplysninger. Det er dybt kritisabelt«, fortsætter Carl Christian Ebbesen.

Embedslægen har ikke forholdt sig til den konkrete sag Borgerrepræsentationen blev før beslutningen i juni sidste år præsenteret for en formulering fra embedslægen om, at »der ikke er nogen facitliste for, hvor meget støj mennesker kan tåle«.

Overborgmester Frank Jensen (S) og teknik-og miljøborgmester Morten Kabell (EL) har sagt til Politiken, at embedslægen før beslutningen i Borgerrepræsentationen forholdt sig til den konkrete sag. Og de to borgmestre skriver i et debatindlæg i dag, at den sundhedsfaglige vurdering i juni sidste år var, at der ikke var en nærliggende sundhedsfare. Men embedslægen har aldrig forholdt sig til den konkrete sag.

Og formuleringen til Borgerrepræsentationen stammede fra en helt anden sag fra Stampesgade om støj i dagtimerne – mange måneder før diskussionen om udvidede arbejdstider. Embedslægen gjorde ved den lejlighed endda opmærksom på, at det var en helt overordnet udtalelse, som ikke var møntet konkret på den støj, som beboerne i Stampesgade blev udsat for.

Samtlige partier, undtagen de konservative, stemte 16. juni for at udvide arbejdstiden og indføre døgnarbejde på to byggepladser og aftenarbejde på de 19 øvrige.

Den konservative gruppeformand Jakob Næsager mener, at kommunen har forbrudt sig mod undersøgelsesprincippet i forvaltningsretten. Princippet siger, at en kommune skal undersøge en sag så langt, at man har et forsvarligt grundlag at træffe afgørelse på.

»En offentlig myndighed skal sikre, at en sag er fuldt oplyst, så vi politikere kan træffe beslutning på et objektivt grundlag. Det har man ikke gjort her. Når vi har brug for specifikt at få oplyst, hvad støjgenerne betyder for beboerne, så hjælper det lige fedt at give os en oplysning om, hvordan embedslægen generelt forholder sig til støj«, siger Jakob Næsager.

DOKUMENTATIONLæs indstillingen til Borgerrepræsentationen

SF’s Klaus Mygind fulgte sagsforløbet tæt som gruppeformand for SF og medlem af Metroselskabets bestyrelse. SF stillede før den politiske beslutning spørgsmål til forvaltningen om sundhedsrisici ved byggeriet. Alligevel blev embedslægen aldrig spurgt konkret til råds.

»Den udtalelse fra embedslægen, som vi blev præsenteret for, var en vigtig faktor i den politiske beslutning. Nu viser det sig, at embedslægen slet ikke er blevet hørt om den konkrete sag, og det er ikke i orden. De to borgmestre udtaler sig mod bedre vidende, og det er da heller ikke for godt«, siger SF's Klaus Mygind.

De radikale kræver også en redegørelse
Også den radikale leder i København, beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev, udbeder sig nu en redegørelse i sagen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Umiddelbart ser det ikke godt ud, men det er en meget kompliceret sag, der har mange aktører involveret. Jeg har ingen grund til at tro, at overborgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren ikke siger sandheden, men jeg har bedt om at få en redegørelse fra teknik- og miljøborgmesteren, og når den kommer, bliver vi forhåbentlig klogere«, siger Anna Mee Allerslev i en e-mail til Politiken.

Forvaltningen mener, at sagsbehandlingen er korrekt

Hverken Frank Jensen eller Morten Kabell har ønsket at kommentere kritikken af deres og forvaltningens rolle i sagen.

Forvaltningen mener dog at have handlet redeligt i sagen, eftersom der blev afholdt et møde med embedslægen 21. maj. Embedslægen har dog påpeget, at man ikke her forholdt sig til den konkrete sag.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden