Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: DALSGAARD MIRIAM
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iværksættere står i kø til ny og billig selskabsform

På tre uger har over 500 danskere søgt godkendelse af nyt iværksætterselskab, hvor de kan afprøve deres idé uden at risikere økonomisk ruin.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskerne har tilsyneladende masser af idékraft, iværksættertrang og lyst til at starte eget firma – især hvis de ikke behøver satse hele formuen, sælge huset og pantsætte smykkerne.

I hvert fald står iværksættere nærmest i kø for at få lov at oprette et af de nye danske iværksætterselskaber (IVS).

69 godkendt Mindre end en måned efter opstarten 1. januar har Erhvervsstyrelsen nu modtaget 508 anmeldelser fra danskere, der ønsker at stifte et af de nye iværksætterselskaber.

»Indtil videre er 69 af dem registreret og dermed godkendt«, siger kontorchef Lars Bunck.

I et forsøg på at sætte mere gang i erhvervsudviklingen gav Folketinget sidste år grønt lys for den nye selskabsform, der gør det muligt for iværksættere at stifte et selskab med en kapital på bare én krone.

Billigt at komme i gang
I dag koster det 50.000 kroner at oprette et anpartsselskab og dertil kommer, at ejere af enkeltmandsvirksomheder normalt hæfter med hele den personlige formue, hus bil og andre værdier, hvis selskabet må dreje nøglen.

Derfor kan det være både en bekostelig og risikabel affære at teste potentialet i en god idé eller et nyt produkt. Og netop det kan lægge en kraftig dæmper på iværksættertrangen.

I de nye iværksætterselskaber er kravet altså blot én krone i selskabskapital, og så hæfter ejeren ikke med hele sin personlige formue for driften.

Til gengæld forpligter iværksætteren sig til at lægge 25 procent af sit eventuelle overskud til side hvert år. Og det er kravet indtil opsparingen når de 50.000 kroner, der er kravet til selskabskapitalen i normale anpartsselskaber.Først når de 50.000 kroner er sparet op, kan iværksætteren trække et overskud ud af selskabet.

»Jeg har meget positive forventninger til de nye iværksætterselskaber. Regeringen arbejder intensivt på, at det skal være nemmere at starte egen virksomhed. Selskabsformen skal ikke være en barriere for at afprøve, om en forretningsidé er bæredygtig«, sagde den daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF), da de nye iværksætterselskaber blev vedtaget enstemmigt i Folketinget sidste år.

Dansk Iværksætter Forening roser regeringens forsøg på at hjælpe flere iværksættere i gang. Succes eller fiasko

Men ordningen kan både ende som en kæmpe succes og en fæl fiasko, lyder vurderingen fra foreningens formand, Christian Walther. »Alt afhænger af, hvordan de her nye selskaber bliver modtaget af erhvervslivet, banker og kreditorer. Om de kan få lån, kreditter og samarbejdsaftaler. For når du opretter et iværksætterselskab, har du samtidig sat et skilt på din virksomhed, hvor der står, at du ikke har så mange penge, at du er udfordret økonomisk. Derfor er vi spændte på at se, om de her selskaber får en kold skulder, eller om der er en vilje til at hjælpe de gode ideer i gang«, sige han. »Vi håber selvfølgelig, at erhvervslivet vælger den pragmatiske indgang og tager samfundsbrillerne på, for vi er jo alle sammen interesserede i, at der kommer flere iværksættere, der kan skabe vækst og arbejdspladser. Men lige nu vælger vi at afvente udviklingen, for det her initiativ kan både ende som en succes og og en fiasko«, siger Christian Walther, der betegner antallet af ansøgere til de nye selskaber som overraskende højt.Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ Risikerer vi ikke, at der kommer en bølge af konkurser i de her selskaber?»Det tror jeg egentlig ikke. Dels er danske iværksættere erfaringsmæssigt dygtige. Og da der ikke er penge eller personlig hæftelse i disse selskaber, så er der jo ikke ret meget at komme efter«.Men er det ikke et meget godt princip, også for iværksættere, at de selv har lidt kapital at starte på?»Jo da, for nogle er det nok værd at overveje, om det er den rigtige vej, de går, hvis de ikke kan skaffe de 50.000 kroner, der skal til for at oprette et anpartsselskab. Men for andre kan det gøre hele forskellen, at man kan komme i gang, uden at det koster for meget«. »Jeg vil stadig gerne have den lidt afventende position i forhold til denne her ordning, for det kan både ende godt og skidt, og det er for tidligt at sige, hvor det ender. Som sagt kan det være, det bliver en kæmpe succes – men det står og falder med, hvordan de nye selskaber bliver modtaget derude i erhvervslivet«, siger iværksætternes formand.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden