0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Pensionselskabs manglende risikovillighed afgjorde Dong-salg

En manglende vilje til at påtage sig risikovillighed gjorde, at regeringen ikke tog imod PensionDanmarks bud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mik Eskestad (arkiv)
Foto: Mik Eskestad (arkiv)

uvillig. PensionDanmark med Torben Möger Pedersen i direktørstolen bød højere på Dong-aktierne, men var ikke villig til at tage den risiko, som Goldman Sachs er.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

PensionDanmark var med i kapløbet om at købe aktier i energiselskabet Dong, men pensionskassens manglende vilje til at påtage sig risiko i Dong Energy gjorde, at regeringen og finansminister Bjarne Corydon (S) takkede nej til handlen.

Det skriver Berlingske.

I stedet valgte regeringen at indgå en aftale med det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs om en kapitalindsprøjtning på otte milliarder kroner.

Poul Nyrup Rasmussen på banen med hård kritik Det beslutning har medført bred kritik og massiv uro i Socialdemokraternes og SF's baglande. Det kulminerede torsdag, da en række fremtrædende politikere, herunder tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), åbent rettede kritik mod handlen.

LÆS ARTIKLEN

Et af de centrale kritikpunkter er, at det er kommet frem, at PensionDanmark har afgivet et højere bud end det amerikanske investeringsselskab.

Men ifølge Berlingske stillede pensionskassen nogle »helt urimelige krav«, da PensionDanmark blandt andet ikke var villig til at påtage sig nogen form for risiko ved kapitalindsprøjtningen.

Dermed levede buddet aldrig op til Finansministeriets erklærede mål med kapitaludvidelsen, hvilket var at danske skatteydere ikke skulle tage del i risikoen, der skulle placeres ved private investorer.

Goldman Sachs risikerer at tabe 40 procent af indskuddet

Goldman Sachs har dog påtaget sig en risikodeling, hvor investeringsselskabet risikerer at tabe 40 procent af den indskudte kapital.

Michael Møller, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, er kritisk overfor PensionDanmarks bud.

»Hvis det forholder sig sådan, har det intet med en investering at gøre. Det ville være fuldstændig sindssygt af staten at gå den vej, for man ville selv kunne låne billigere ved at udstede statsobligationer«, siger han til avisen.

Aftalen bliver også kritiseret for den vetoret, som Goldman Sachs trods sin rolle som mindretalsaktionær, vil få på en lang række punkter, herunder opkøb og udskiftninger i ledelsen.

Desuden kritiseres Goldman Sachs for at benytte sig af skattely. Aftalen ventes at blive stemt igennem i finansudvalget næste torsdag.

Berlingske har forelagt oplysningerne for PensionDanmark og Finansministeriet, som ikke har ønsket at kommentere dem.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter