Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
støjgodkendelse. Københavns Kommune tillod døgnarbejde ved Nørrebroparken januar og februar sidste år uden at have spugt embedslægen om sundhedskonsekvenserne.
Foto: Simon Fals (arkiv)

støjgodkendelse. Københavns Kommune tillod døgnarbejde ved Nørrebroparken januar og februar sidste år uden at have spugt embedslægen om sundhedskonsekvenserne.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Embedslægen blev udeladt i flere afgørelser om metro-byggestøj

Embedslægen blev aldrig spurgt til råds før arbejde i døgndrift i Nørrebroparken og forud for helt central afgørelse i den kontroversielle metrosag.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I går kunne Politiken afsløre, at embedslægen ikke blev spurgt konkret til råds, da Borgerrepræsentationen 16. juni vedtog at indføre aften- eller natarbejde på samtlige metrobyggepladser. Men allerede inden da traf myndighederne væsentlige afgørelser med sundhedskonsekvenser for borgerne uden at inddrage embedslægen.

Det skete, da Københavns Kommune tillod døgnarbejde ved Nørrebroparken i januar og februar sidste år uden at spørge embedslægen om sundhedskonsekvenserne. Embedslægens ekspertise blev heller ikke inddraget, da de to hovedstadskommuner og Transportministeriet 15. maj konkluderede i et for sagen helt afgørende notat, at det nye aften- og natarbejde på byggepladserne ikke ville påvirke miljø og mennesker.

Sundhedsfare for beboerne ved Marmorkirken Ikke før november bad kommunen embedslægen om en konkret vurdering. Og den er, at der er nærliggende sundhedsfarer for beboerne ved Marmorkirken, som snart står over for døgnarbejde. Naboerne til byggepladsen ved Marmorkirken og Nørrebroparken mener derfor, at systemet totalt har svigtet borgerne.

»Det er, som om alle instanser omkring metrobyggeriet er inaktive i forhold til at hjælpe borgerne, indtil de får andet at vide med en slaghammer. Det vidner om inkompetence eller et bevidst ønske om at fralægge sig ansvar for naboerne. Vi har hele tiden gjort opmærksom på, at de hårdest generede naboers helbred står på spil«, siger Søren Sandahl, talsmand for Foreningen af Naboer til Nørrebroparken.

Han henviser blandt andet til en stikprøveundersøgelse blandt 37 af de nærmeste naboer til byggeriet. Hver tredje gav udtryk for, at de for første gang nogensinde oplevede stresssymptomer under det to måneder lange døgnarbejde.

DOKUMENTATIONLæs indstillingen til Borgerrepræsentationen

Kommunen er nu gået i dialog med embedslægen om sundhedskonsekvenserne for naboer ved flere byggepladser. I Center for Miljøbeskyttelse afviser centerchef Hans Chr. Karsten, at man burde have aktiveret embedslægen noget før.

»Som miljømyndighed inddrager vi også sundhedsmæssige spørgsmål. Vi kan søge rådgivning, hvis vi er i tvivl om regler og vejledninger på området. Vi skriver specifikt i påbuddet (tilladelsen til døgnarbejde, red.) for Nørrebroparken, at det udvidede arbejde vil medføre gener for naboerne«, siger han i en e-mail.

Kommunen konkluderer, at arbejdet ikke vil påvirke væsentligt
Politiken skrev i går, at forvaltningen aldrig fik en konkret sundhedsfaglig vurdering fra embedslægen, før det omstridte aften- og natarbejde blev politisk vedtaget 16. juni sidste år. En måned forinden havde kommunen sammen med Transportministeriet, Frederiksberg Kommune og Metroselskabet konkluderet – i det såkaldte VVM-notat – at aften- og natarbejdet ikke i væsentlig grad ville påvirke miljøet. Men uden embedslægens vurdering.

»Først beslutter myndighederne nidkært udformningen af begrundelsen for det helt centrale VVM-notat sammen med ansøgeren, Metroselskabet, med det tydelige formål at undgå en ny miljøvurdering – og inden at Metroselskabet overhovedet søger om tilladelse. Det alene er på alle måder helt uhørt. Og uden at inddrage embedslægen når man så frem til, at danmarkshistoriens mest støjende anlægsbyggeri ikke vil have væsentlige miljøpåvirkninger for omgivelserne«, siger Kaj Larssen, talsperson for Beboerforeningerne Omkring Marmorkirken.

Frank Jensen afviser kritikken

Overborgmester Frank Jensen (S) afviser enhver kritik i sagen. Kommunen har fuldt ud oplyst Borgerrepræsentationen om byggeriets sundhedskonsekvenser, siger han. Myndighederne havde ikke pligt til at inddrage embedslægen i arbejdet:

»Forvaltningen havde et rådgivende møde med embedslægen i forbindelse med Metroselskabets ansøgning om udvidet arbejdstid, og det fremgår af Embedslægebekendtgørelsen, at sådan en rådgivning kan foregå på møder. Embedslægen skal ikke inddrages i forbindelse med VVM-redegørelser«, udtaler Frank Jensen i en e-mail.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Politiken har spurgt, hvordan det svar hænger sammen med, at forvaltningens møde med embedslægen først blev holdt fem dage efter, at VVM-notatet blev datostemplet, men Frank Jensen har ikke mere at tilføje.

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at det var en artikel i Politiken, der fik kommunen til at mødes med embedslægen 21. maj: »Men hverken før, under eller efter mødet har embedslægen henledt vores opmærksomhed på, at der skulle være mangler i vores arbejde. Så vi har ikke grund til at agere anderledes, end vi har gjort«, siger Hans Chr. Karsten.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden