Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dong. Goldman Sachs, som står til at skulle overtage 19 procent af aktierne i Dong, ejer klyngebombeaktier for to milliarder kroner, viser en ngo-rapport.
Foto: Richard Drew/AP

Dong. Goldman Sachs, som står til at skulle overtage 19 procent af aktierne i Dong, ejer klyngebombeaktier for to milliarder kroner, viser en ngo-rapport.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

DF og EL forargede over klyngebombe-forbindelse

Dong-salg er lige så dobbeltmoralsk som diskussionen om skattely, lyder kritikken.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mindre end otte måneder siden ville regeringen forbyde danske virksomheder at investere i klyngebombeproducenter.

Men i næste uge forventer selv samme regering at sælge en femtedel af aktierne i Dong til en amerikansk virksomhed, som gennem flere år har investeret i de ulovlige bomber.

Investeringsbanken Goldman Sachs ejede eller forvaltede i sommeren 2013 klyngebombeaktier for to milliarder kroner, viser en ngo-rapport.

Og det skuffer Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som står bag en del af den seneste tids kritiske røster om statens storsalg af Dongs aktier til den amerikanske finansgigant.

»Det er jo påfaldende, at regeringen på den ene side farer hårdt ud mod virksomheder, der investerer i klyngebomber, men at den på den anden side ser igennem fingre med investorer i Dong, som gør det samme«, lyder det fra Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix.

LÆS OGSÅ

»Det virker lidt som om, at man ikke har undersøgt de her ting, og det er vi naturligvis skuffede over«, supplerer Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen.

Minister ville forhindre udbredelse af bomber
Daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen (SF) tordnede tilbage i maj 2013 i en artikel i Politiken mod, at danske pensionskasser og investeringsvirksomheder kunne lave profit på at skyde penge i klyngebomber.

»Danmark har underskrevet konventioner, der forbyder enhver brug af landminer og klyngevåben. Men det forhindrer ikke investeringer i de samme våben. Jeg vil nu sikre, at danske investeringer ikke bidrager til produktionen af disse skrækkelige våben«, lød det dengang fra Annette Vilhelmsen.

Hun henviste til, at Danmark sammen med 113 andre lande har skrevet under på en konvention, som forpligter os til at forhindre udbredelsen af bomberne.

»Personligt ville jeg gerne have vished for, at mine pensionspenge ikke blev investeret i klyngebomber«, fortsatte hun og fulgte udmeldingen op med at nedsætte en arbejdsgruppe i Rådet for Samfundsansvar, som skulle kigge nærmere på sagen.

DF og EL: Minder om diskussionen om skattely
Aktstykket om Dong-handlen forventes ikke desto mindre at blive godkendt på torsdag i Folketingets Finansudvalg. Her er det regeringen og de borgerliges ønske, at 19 procent af aktierne i Dong skal gå til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs. Pris: Otte milliarder kroner.

Dansk Folkeparti, som forgæves har krævet ændringer i den endelige Dong-aftale - blandt andet en fjernelse af udvidet mindretalsbeskyttelse samt vetoret ved udskiftning af den administrerende direktør og finansdirektøren - sammenligner regeringens dobbeltmoral i frasalget af Dong med debatten om skattely.

»Det ser mærkeligt ud. Og det minder lidt om det, der er kommet frem om, at Dong bliver solgt til virksomheder, der kan sættes i forbindelse med skattely«, siger finansordfører René Christensen og bakkes op af Enhedslistens Stine Brix:

»I begge tilfælde bliver det jo meget vanskeligt at nå de politisk erklærede mål om at begrænse klyngebomber og skattely, når man understøtter et system, der fungerer i kraft af de to ting«, siger hun.

Tab af kontrol

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

René Christensen måtte tidligere på dagen erkende, at Dansk Folkeparti på trods af sin status som forligsparti i energiforliget ikke får held med at blokere for den varslede kapitaludvidelse i Dong.

»Når Dong om nogle år skal børsnoteres, så har vi ikke længere kontrol over, hvem ejere kan være, men lige nu kan vi selv bestemme, om det er ordentlige mennesker, vi handler med«, siger han.

LÆS OGSÅ

Politiken har uden held forsøgt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon (S), ligesom Erhvervs- og Vækstministeriet heller ikke har imødekommet Politikens henvendelse.

Rådet for Samfundsansvar vil i begyndelsen af februar komme med en anbefaling til et lovforslag, som skal føre den tidligere erhvervs- og vækstministers ønske fra sidste år ud i livet.

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden