Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Salgsplan. På trods af de mange indsigelser ventes salget af 19 procent af Dong til Goldman Sachs at blive vedtaget af forligspartierne på torsdag.
Foto: Magnus Holm (arkiv)

Salgsplan. På trods af de mange indsigelser ventes salget af 19 procent af Dong til Goldman Sachs at blive vedtaget af forligspartierne på torsdag.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ledelsen i SF undsiger Dong-aftale

Udtalelse fra landsledelsen i SF lægger afstand til den aftale om Dong, som et flertal i Folketinget står til at tiltræde i næste uge.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den øverste ledelse i SF lægger nu afstand til den kontroversielle aftale, som finansminister Bjarne Corydon (S) har indgået med investeringsbanken Goldman Sachs om en kapitalindsprøjtning i energivirksomheden Dong.

Mandag holdt partiets landsledelse møde, og her blev aftalen skarpt kritiseret af adskillige deltagere.

Politiken er i besiddelse af den udtalelse, som en samlet ledelse på mødet blev enige om, og her fremgår det blandt andet, at »landsledelsen er bekymret for konsekvenserne ved aftalen«, og at »der må være offentligt ejerskab eller kontrol med vitale områder inden for forsyning og infrastruktur«.

På mødet deltog både formand og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) og skatteminister Jonas Dahl (SF), og begge var enige i udtalelsen, der formulerer partiets klare afstandtagen til den aftale, Corydon gentagne gange har kaldt »den bedst mulige«.

Skattely er problematisk Også den netop genvalgte borgmester i Lejre og næstformand i SF, Mette Touborg, er foruroliget over aftalen, men vil ikke direkte kommentere lukkede og dermed fortrolige punkter på partiets møder, men hun siger generelt om Dong-aftalen: »Der er en klar bekymring over aftalen i partiet. Det er der i partiet som helhed, og det er også en bekymring, som jeg personligt deler. Jeg ønsker mig en anden model«, siger Mette Touborg med henvisning til den aftale, der betyder, at Goldman Sachs efter en investering på 8 milliarder kroner bliver ejer af 19 procent af Dong.

Mette Touborg bliver bakket op af adskillige medlemmer i landsledelsen, der ikke kan forstå, at det er en S-R-SF-regering, der skal være bannerfører i det, kritikere kalder et brandudsalg af Dong’s aktiver – endda til en virksomhed, der opererer fra skattely.

»Det er et dybt problematisk salg. Det er meget svært at gå ud og forklare det her som SF’er. Personligt er det helt umuligt. Særligt efter det er kommet frem, at Goldman Sachs tilsyneladende forsøger at undvige at betale skat i Danmark«, siger Serdal Benli, og han bliver bakket op af endnu et medlem af landsledelsen:

»Når man ser på Goldman Sachs, så er erfaringerne ikke gode. Deres virksomhedsførelse bifalder jeg på ingen måde, og de stemmer ikke overens med de visioner, som jeg har for Dong fremadrettet«, siger Signe Munk.

Skatteminister bakker op

På mandagens møde i landsledelsen blev det også slået fast, at Socialistisk Folkeparti ikke bakker op om en børsnotering af Dong i fremtiden. »SF er ikke tilhænger af en børsnotering af Dong«, står der i udtalelsen fra partiet. Den beslutning fra det organ i partiet, der fastlægger SF’s strategiske position, er direkte i modstrid med intentionerne i det aktstykke, som et flertal i Folketingets Finansudvalg formentlig på torsdag i næste uge vedtager. Her fremgår det, at parterne i aftalen »er enige om at arbejde for en børsnotering inden 2018«.

LÆS OGSÅ Men netop det vækker bekymring hos hele landsledelsen for, at det i fremtiden bliver umuligt at kontrollere energipolitikken i Danmark, og derfor slog ledelsen i udtalelsen fast, at SF skal kæmpe for, at »folkestyret ikke hindres på nogen måde i at fastlægge dansk energipolitik«. Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra politisk ordfører og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF), men skatteminister Jonas Dahl måtte i går forsvare regeringens aftale i adskillige medier.På landsledelsens møde slog han ifølge flere kilder fast over for partifællerne, at regeringens aftale ikke står til at ændre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden