Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overblik: Her er argumenterne for og imod salget af Dong

Kritikere mener, at Dong bliver solgt billigt. Tilhængere lytter til eksperter.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Salget af Dong Energy til Goldman Sachs har fået både kritikere og tilhængere op af stolene. Her er nogle af de argumenter, som bliver fremført af de to fløje. Først de kritiske argumenter, og længere nede bringer vi argumenterne for salget.

  • Kritik af salget:

Timing: Salget af aktier sker på et dårligt tidspunkt, midt i en krise. Dong har oven i købet investeret milliarder af kroner i havvindmølleparker, som endnu ikke er begyndt at kaste penge af sig.

Pris: Goldman Sachs har fået aktierne for billigt. De køber aktier på baggrund af en samlet pris på 31 milliarder kroner for Dong, men Dong er det dobbelte værd. Da børsnoteringen for seks år siden blev opgivet, var det i høj grad, fordi et salg ikke kunne indbringe statskassen 50 milliarder kroner. Goldman Sachs investerer 8 milliarder kroner, men har udsigt til en langt større gevinst, når Dong efter planen børsnoteres om fire år.

Minoritetsrettigheder: På trods af at Goldman Sachs blot køber cirka 19 procent af aktierne, får de en mand i bestyrelsen og to observatørposter. Og Goldman Sachs får vetoret, hvis de øvrige aktionærer skulle ønske at skifte strategi.

Risiko: Goldman Sachs løber en begrænset risiko. Hvis børsnoteringen glipper/ikke bliver til noget, er Goldman Sachs sikret en forrentning på godt 4 procent af den største del af den indskudte kapital.

Forsyningssikkerhed: Goldman Sachs har et tvivlsomt ry og gennemfører investeringen gennem skattelylande som Luxembourg, Cayman Island, delstaten Delaware og lignende.

  • Forsvar for salget:

Timing: Det var helt nødvendigt at sikre Dong friske penge til selskabets meget offensive strategi, og det kunne ikke vente. Dong har netto en rentebærende gæld på godt 31 milliarder kroner.

Pris: Finansministeren har rådført sig med de fremmeste eksperter på området, som har sagt god for værdien på samlet 31 milliarder kroner for Dong. Alle har i øvrigt kunnet give tilbud på aktieposten.

Minoritetsrettigheder: Det er helt naturligt, at Goldman Sachs ønsker at beskytte deres betydelige investering, i særdeleshed hvis der skulle opstå et ønske om at ændre den strategi, som var forudsætningen for, at Goldman Sachs gik ind i Dong.

Risiko: Tilbuddet fra Goldman Sachs var det bedste. Det er kun naturligt, at investorer tager sig betalt for at stille penge til rådighed for Dong, og der var ikke et flertal i Folketinget for at Dong skulle ydes et statslån. Det var en del af energiforliget, at der skulle findes investorer til Dong.

Forsyningssikkerhed: Der er masser af eksempler i Europa på, at energiselskaber er helt eller delvis privatejede.

okonomi@pol.dk

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden