Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto

DEMONSTRATION. Salget af Dong til Goldman Sachs bør udsættes, til alternativerne er belyst, mener folkene bag demonstration foran Christiansborg på onsdag. Utilfredsheden ulmer hos danskere af alle politiske observanser, mener en af initiativtagerne, Jakob Lausch Krogh.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jakob og Mille vil stoppe Dong-salg: Kan Corydon være så arrogant, at han ikke lytter?

De ville lave en lille happening - nu ventes der tusindvis til demonstration mod salget.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det startede for tre dage siden. Fredag aften, hvor Jakob Lausch Krogh, Mille Stockner og et par andre talte om, at nogen burde gøre noget.

De er stærke modstandere af statens salg af en aktiepost på 19 procent af energikoncernen Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs - en aftale, som Folketingets finansudvalg skal beslutte endeligt på torsdag.

OVERBLIK

»Vi snakkede om at lave en lille happening på Christiansborg Slotsplads, hvor vi ville hænge et banner med teksten 'her regerer Goldman Sachs' omkring rytterstatuen, som jo symboliserer afskaffelsen af enevældet«, fortæller Jakob Lausch Krog.

Fuldstændig eksplosivt
Vennerne, der arbejder som henholdsvis pædagog og på Arbejermuseet, lagde opfordringen til at møde op og demonstrere ud på Facebook.

Og i skrivende stund har 3.000 givet tilsagn om at dukke op foran Christiansborg onsdag eftermiddag, mens bl.a. FOA-formand Dennis Kristensen og DSU-formand Camilla Schwalbe har meldt sig som talere.

En Facebook-side, hvor folk kan skrive under i protest mod salget, har i dag rundet 150.000 underskrifter - og samarbejder nu med demonstrationens Facebook-side.

»Det er fuldstændig eksplosivt. Der er et væsentligt pres på Corydon«, siger Mille Stockner.

Både hun og Jakob Lausch Krog er bekymrede over, hvad det betyder for forsyningssikkerheden i Danmark, hvis en ren profit-orienteret investor som Goldman Sachs kommer ind i ejerkredsen.

Kan ramme investeringer
»Incitamentet til at øge aktiekursen på kort sigt bliver måske lidt for stort i forhold til at lave de bedste, langsigtede investeringer i virksomheden«, siger Jakob Lausch Krog:

»Det kunne føre til, at man udskyder vigtige investeringer til efter 2018 (hvor Dong efter planen skal børsnoteres, red.), og det kan ramme forsyningssikkerheden«, mener han.

Og tilføjer, at har staten først solgt ud af Dong, kan aktieposten i sagens natur sælges videre i fremtiden til hvem som helst.

Blæksprutten skal sige ja
Mille Stockner kalder aftalen med amerikanerne 'meget mystisk':

»Vi hører, at danske pensionskasser har budt over, hvorfor sælger man så til under værdien? Og hvorfor skal Goldman Sachs som den eneste nye aktionær i Dong have vetoret, så ledelsen skal bede om lov til alt hos vampyrblæksprutten?«, siger hun med henvisning til Goldman Sachs' øgenavn fra finanskrisen.

»Der mangler en ordentlig debat om det her. Andet er mangel på respekt for demokratiet«.

Men utilfredsheden når langt ud, mener Jakob Lausch Krogh, der selv er medlem af Enhedslisten.

»Vi får henvendelser fra et bredere politisk spektrum«.


LÆS ARTIKEL

Ifølge de to initiativtagere er det bedst mulige udfald af demonstrationen, at finansminister Bjarne Corydon udsætter den endelige vedtagelse af aktstykket om Dong-salget.

Det vil blandt andet give plads til, at andre alternativer - f.eks. fire danske pensionskassers nye tilbud om en investering - kunne vurderes nærmere, mener de.

Banneret er klart

En anden løsning kunne være, at partierne bag energiforliget beslutter at yde Dong et statsligt lån i stedet for den kapital, som salget til Goldman Sachs skal skaffe.

»Der foregår en voldsom debat blandt folk nu. Jeg kan ikke forestille mig, at Corydon er så arrogant, at han ikke lytter«, siger Jakob Lausch Krogh.

LÆS OGSÅ

Som i øvrigt stadig planlægger et banner omkring rytterstatuen af Frederik den Syvende på Christiansborg Slotsplads.

»For at markere, at enevælden åbenbart er tilbage«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden