Var det en reel fejlbedømmelse, der i oktober sidste år kom til at koste de britiske skatteydere millioner af pund – eller var det en udspekuleret manøvre, der fik den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs til bevidst at undervurdere værdien af det britiske Royal Mail, da den britiske regering gik i gang med at privatisere det hæderkronede selskab, der blev etableret af Henrik VIII i 1516?
Svaret er ikke entydigt og afhænger af, hvem man spørger, men det står tilbage som et faktum, at Goldman Sachs, der med sine 32.000 ansatte, heraf 6.000 alene i Londons City, er en af verdens mest magtfulde banker, står til at tjene omkring 317 millioner kroner på den stigende Royal Mail-aktie.
Dertil kommer det honorar på omkring 153 millioner kroner, som Goldman Sachs fik til deling med investeringsbanken UBS, der var den anden rådgiver for den britiske regering i forbindelse med salget.
I oktober sidste år blev Royal Mail privatiseret. Selskabet var af Goldman Sachs og UBS vurderet til at være omkring 3,3 mia. pund værd (knap 30 mia. kr.), og aktien blev sat til 29,80 kr.
Andre banker havde vurderet selskabet til at være mere værd. Eksempelvis havde en anden amerikansk bank, J.P. Morgan, anslået, at Royal Mail formentlig ville kunne sælges for det tredobbelte. Panmure Gordon mente, at 4,5 mia. pund (40,7 mia. kr.) var en realistisk pris.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind