Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kommune: Ja, vi udsætter borgerne for sundhedsfare

Københavns Kommune erkender, at beboerne ved Marmorkirken snart vil blive udsat for sundhedsfare, og at de ikke vil få noget ud af at klage over det.

Virksomheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Københavns Kommune har i dag givet Metroselskabet lov til at udsætte borgerne ved Marmorkirken for sundhedsfare. Det vil ske, når Metroselskabets entreprenør om tidligst otte dage kan arbejde i døgndrift i et støjniveau op til 83 decibel.

»Vi har embedslægens udtalelse om, at hvis du kommer op i de her støjniveauer, er der genevirkninger, som kan give sundhedsskadelige effekter. Det er vi ikke spor i tvivl om, og det afspejles også i den afvejning, som vi har lavet i det påbud (byggetilladelse, red.), vi har udsendt i dag«, siger Hans Christian Karsten, centerchef i kommunens Center for Miljøbeskyttelse.

Døgnarbejde kan være sundhedsfarligt

I november udtalte embedslægen, at borgerne ved Marmorkirken vil blive udsat for sundhedsfare med døgnarbejdet. Kort før jul gik det så op for forvaltningen, at kommunen har pligt til at genhuse de borgere, der udsættes for sundhedsskadeligt byggearbejde. Det følger af bestemmelser i byfornyelsesloven, som Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter nøje måtte forklare kommunen.

Kommunen har i dag udstedt en ny byggetilladelse og beder på den baggrund embedslægen komme med en ny udtalelse. Derefter vil kommunen skulle foretage støjmålinger og i givet fald overveje, hvem der skal genhuses, og hvordan det skal foregå.

Hans Christian Karsten medgiver, at kommunen ikke vil kunne nå at finde en løsning for naboerne, inden de otte dage er gået, og døgnarbejdet kan gå i gang.

Hvorfor har I ikke afventet embedslægens nye udtalelse, før I udstedte påbuddet?

»Jamen, vi har som myndighed en forpligtelse efter miljøbeskyttelsesloven over for ansøgeren, Metroselskabet, til at afslutte sagen. Det har vi gjort i dag, fordi vi har meddelt et påbud. Sideløbende er vi helt klar over den sundhedsmæssige dimension, der knytter sig til spørgsmålet om genhusning. Derfor går vi med det samme til embedslægen med det påbud og siger, vi har brug for en ny udtalelse, for den udtalelse afgør, om der skal ske noget i forhold til genhusning efter byfornyelsesloven«, siger Hans Christian Karsten til Politiken.

Men du må da forholde dig til, at I ikke kan nå at genhuse folk og derfor vil udsætte dem for en sundhedsskade for en periode?

»Jeg forholder mig til det, som embedslægen har sagt, og det er, at i niveauer over 55 decibel vil der komme genevirkninger, og afhængig af, hvordan man er skruet sammen, kan det give sundhedsmæssige konsekvenser. Vi skal holde fast i, at det påbud, vi har givet Metroselskabet i dag, varer i seks uger. Og embedslægen skal så tage stilling til, om de seks uger i sig selv udløser nærliggende sundhedsfare, eller om det er så kort periode, at det ikke gør det«.

Men det har embedslægen jo allerede taget stilling til?

»Ja, men det var på baggrund af det konkrete grundlag der lå, da vi sendte en henvendelse til ham 20. december, og jeg kan se i din avis, at embedslægen skal have en konkret anmodning, før han kan forholde sig konkret til sagen, og det har vi sendt i dag«, siger Hans Christian Karsten.

Men hvordan skal de her mennesker forholde sig i situationen, hvor et sundhedsskadeligt byggeri starter lige om lidt, og så kommer der på et eller andet tidspunkt en udmelding fra kommunen om, at de måske skal genhuses?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg kan godt forstå, det er rigtig svært det her. Ingen har fra begyndelsen tænkt over, at der var en tæt sammenbygning mellem danmarkshistoriens mest komplekse anlægsprojekt og en miljøbeskyttelseslov, der ikke er indrettet til at håndtere det, og en byfornyelseslov der heller ikke er tænkt ind. Der er ikke fra lovgivers side lavet et lovgrundlag, der er særlig simpelt eller enkelt for hverken os som myndighed eller de naboer, der nu bliver udsat for døgnarbejde«.

Klagen forældes, inden den bliver behandlet

Kommunens byggetilladelse gælder for blot seks uger, hvorefter der skal udstedes en ny tilladelse til døgnarbejde for en ny type arbejde. På grund af Natur- og Miljøklagenævnets vanlige sagsbehandlingstid kan naboerne ikke nå at få behandlet deres eventuelle klage, før sagen er forældet.

Centerchef Hans Christian Karsten medgiver, at det er uheldigt for borgernes retssikkerhed.

»Mit problem som miljømyndighed er, at jeg kun kan give tilladelse til det, som Metroselskabet har søgt om. Jeg har kun fået en ansøgning om at få afsluttet byggefasen om de afstivende vægge. Vi ved godt, at der efterfølgende kommer en periode med mere støjende arbejde, men vi har ikke fået den ansøgning endnu. Så jeg kan ikke forudsige, hvad det er for aktiviteter«.

Men er det rimeligt, når borgerne ikke kan få noget ud af at klage over jeres tilladelse?

»Jamen, jeg kan sagtens se dilemmaet her, og det kan jeg også have en opfattelse af som privatperson. Men når man arbejder som myndighed, er man nødt til at holde sig til de fastsatte spilleregler i loven«, siger Hans Christian Karsten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Klage kan standse døgnbyggeri

I næste uge skal Natur- og Miljøklagenævnet tage stilling til en principiel klage fra borgerne ved Marmorkirken, der formentlig kan stoppe både døgnbyggeriet og det udvidede arbejde på alle de andre byggepladser. Borgerne har klaget over, at kommunen aldrig gennemførte en ny miljøvurdering, da politikerne i juni sidste år sagde ja til at udvide arbejdstiden for at minimere byggeriets forsinkelser.

Centerchef Hans Christian Karsten tør ikke sige noget om, hvad der vil ske, hvis borgerne får medhold.

»Vi imødeser den afgørelse med spænding. Men jeg vil ikke endnu sige noget om nogen eventuelle konsekvenser«, siger centerchefen fra Københavns Kommune.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden